Доступність посилання

ТОП новини

Кого зловить за руку «митна сотня» Гройсмана?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Мобільні групи для протидії корупції на митниці зможуть запрацювати із 1 серпня – Данилюк

Київ – «Митна сотня» для протидії зловживанням на кордоні може запрацювати із першого серпня. Кабінет міністрів ухвалив рішення створити Міжвідомчий цільовий центр і 20 підконтрольних йому мобільних груп, які перевірятимуть роботу митників. Раніше це обіцяв прем’єр Володимир Гройсман. Окрім того, вже через місяць урядовці анонсували впровадження відео- і фотофіксації під час митного контролю. Водночас, частина експертів вважає створення ще однієї антикорупційної надбудови авантюрою і популізмом.

Мобільні групи повинні запобігати й виявляти порушення законодавства як митними органами, так і представниками бізнесу, і реагувати на ці порушення. Про це на брифінгу заявив міністр фінансів Олександр Данилюк.

Олександр Данилюк
Олександр Данилюк

«Буде Міжвідомчий цільовий центр, який буде спрямовувати 20 мобільних груп, що будуть діяти по всій території України. Керівник буде призначатися Кабінетом міністрів України за поданням міністра фінансів і буде підзвітним міністру фінансів. До центру увійдуть представники Державної фіскальної служби, Державної прикордонної служби та Національної поліції», – пояснив міністр.

Центр працюватиме цілодобово у декілька змін. У його складі діятиме аналітична і оперативні групи. За словами Данилюка, керівник центру буде визначати, скільки мобільних груп діятимуть одночасно і куди вони поїдуть.

Мінімальна зарплата співробітника, прописана у рішенні уряду – це 30 тисяч гривень. Але якщо мобільні групи покажуть свою неефективність, їх скасують, говорить Данилюк.

Цей захід може бути тимчасовим, це просто зараз, щоб посилити контроль під час впровадження реформ, щоб не дискредитувати самих себе
Олександр Данилюк

«Цей захід може бути тимчасовим, це просто зараз, щоб посилити контроль під час упровадження реформ, щоб не дискредитувати самих себе», – зазначає він.

За словами міністра, мобільні групи зможуть почати працювати через два місяці, а через місяць – із першого липня – на кордонах запрацює відео- та фотофіксація митного контролю.

Голова уряду Володимир Гройсман, у свою чергу, пообіцяв, що це тільки початок реформи митниці, і зокрема, запропонував дипломатам із країн «Вишеградської групи» (Польща, Чехія, Угорщина і Словаччина) об’єднати бази даних на кордоні.

Антикорупційний «напівфабрикат»

Анатолій Макаренко
Анатолій Макаренко

Колишній очільник Державної митної служби Анатолій Макаренко на круглому столі в Інституті Горшеніна назвав «чистим популізмом» створення мобільних груп проти контрабанди і корупції на митниці.

Це утворення-напівфабрикат, який буде створювати проблеми для бізнесу і займатися вимаганням коштів
Анатолій Макаренко

«Чорна сотня» – це утворення-напівфабрикат, який буде створювати проблеми для бізнесу і займатися вимаганням коштів. Ми це вже проходили десятки разів», – вважає він.

«Чорна сотня» – це термін, який вжив сам Гройсман, анонсуючи створення органу, що перевірятиме митницю, але зараз (ймовірно, через певні історичні паралелі) він обмежується більш нейтральним.

Близько місяця на закарпатській митниці тривають перевірки – Галас

Вже десь упродовж місяця після «непорозуміння» між головою Закарпатської ОДА Геннадієм Москалем і очільником Державної фіскальної служби Романом Насіровим щодо керівника обласної митниці, там тривають майже безперервні перевірки, розповідає речник Закарпатської адміністрації Ярослав Галас. Ефекту, щоправда, за його словами, від цього ніхто не відчув.

Важко судити, чи додасть ще ефекту надсилання якихось додаткових мобільних груп
Ярослав Галас

«НАБУ періодично заїжджає, і центральний апарат СБУ, і департамент внутрішньої безпеки Державної фіскальної служби. Але поки що не було якихось гучних затримань контрабанди, яка змогла перетнути державний кордон. Важко судити, чи додасть ще ефекту надсилання сюди якихось додаткових мобільних груп», – говорить речник.

Якщо буде так, як мобільні групи в АТО, це більше схоже на авантюру і аматорство – журналістка

Георгій Тука
Георгій Тука

Колишній очільник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, а тепер заступник міністра з питань окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука висловив думку, що діяльність новостворених мобільних груп може бути результативним, якщо ті діятимуть відповідно до законодавства. Однак, за його інформацією, вони діятимуть на Півночі і на Заході, але не на Сході України, де немає контролю над частиною державного кордону.

Коли ті товари, ввезення яких зараз обмежене, будуть винесені поза рамки обмежень, то, звісно, у людей не буде необхідності «користуватися послугами» силовиків
Георгій Тука

А боротись із корупцією на лінії розмежування він пропонує ослабленням так званої «блокади».

«Коли ті товари, ввезення яких зараз обмежене, будуть винесені поза рамки обмежень, то, звісно, у людей не буде необхідності «користуватися послугами» силовиків», – переконаний Тука.

Власне, за його словами, йдеться про переміщення, зокрема, харчових продуктів на непідконтрольні території.

Ольга Решетилова
Ольга Решетилова

Наразі обсяг перевезення через лінію розмежування невеликих контрабандних вантажів фізичними особами зменшився, чому сприяла ініціатива створення мобільних груп за участі волонтерів, однак великі потоки йдуть мало не ешелонами, заявляє Ольга Решетилова, журналістка, а раніше волонтер фонду «Повернись живим»

Потрібно привітати бажання прем’єр-міністра боротися з контрабандою, але досвід тих мобільних груп, які були створені в зоні АТО показує, що це більше схоже на авантюру і аматорство
Ольга Решетилова

«Потрібно привітати бажання прем’єр-міністра боротися з контрабандою, але досвід тих мобільних груп, які були створені в зоні АТО показує, що це більше схоже на авантюру і аматорство. Принаймні, так, як це виглядало в АТО, хоча ті волонтери, які брали в цьому участь, зі мною не погоджуються», – зауважує вона.

За її словами, мобільні групи «ловлять за руку» виконавця, який нічого не вирішує, а контрабандні схеми контролюються або з Києва, або хоча б обласного центру, і цей клубок потрібно розкручувати.

За даними економіста «Реанімаційного пакету реформ» Іллі Несходовського, які він раніше озвучив в інтерв’ю Радіо Свобода, через корупцію на митниці щороку Україна втрачає від 10 до 50 мільярдів гривень податків.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG