Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі в бібліотеці облаштували тренажерний зал


У Запоріжжі в бібліотеці облаштували тренажерний зал (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

«Провели опитування. Читачі сказали: о, було б чудово, якби був тренажерний зал»

Запоріжжя – Бібліотека на околиці Запоріжжя стала не лише культурним, а й спортивним центром для жителів району міста. Відвідувачі цього закладу тепер після читацької зали можуть розім’ятися та оздоровитися, адже тут відкрили тренажерний зал. Місцеві жителі радо сприйняли таке поєднання, адже так зване селище «Запоріжжя Ліве» практично не має інших об’єктів рекреаційної інфраструктури. Обладнали спортивну залу у бібліотеці коштом грантів, міського бюджету та депутатської допомоги.

Гімнастичні вправи, а потім велотренажер – поки шкільна секція на канікулах, п’ятикласниця Ліза ходить до цього тренажерного залу. Кольорові гімнастичні кулі – фітболи, чотири тренажери, гімнастична стінка зі снарядом для роботи з пресом, мати для фітнесу та стелаж з літературою про спорт. Школярку сюди привела мама, адже вхід безкоштовний, але за читацьким квитком місцевої бібліотеки для дорослих. Саме при цій установі відкрито тренажерний зал.

«Зараз закінчився навчальний рік, то вона ходить на заняття сюди, аби не втратити фізичну форму – дуже зручно, що це поряд з домом, за дві хвилини пішої ходи. Ми зараз можемо займатися – щодня приходимо у будь-який час, коли працює бібліотека. Можемо багато літератури взяти. Аби їй приготуватися до наступного навчального року, все є», – розповідає мати школярки Діна.

Приміщення із залою для занять, роздягальнею і окремим входом обладнали на першому поверсі будівлі, що ділять між собою бібліотека й художня школа. Ідею підказали самі читачі, каже завідувачка бібліотеки Марія Федосенко. А таких в установі нараховується понад 2 тисячі людей.

«Те, що ми робимо для них заходи, проводимо масові форми роботи, це не те. Провели опитування. Вони сказали: було б чудово, якби був тренажерний зал», – розповідає біліотекар.

«Аби кудись піти, треба до міста виїжджати»

Тренажерна зала працює, коли відкрита бібліотека. По суботах сюди приходять волонтери, що проводять заняття з фітнесу. Тренуються у залі люди різного віку. Пенсіонерка Любов зізнається: ніде раніш не займалися, а зараз вирішила ходити до тренажерної зали, бо безкоштовно і поруч з домом.

«Нікуди не ходили, бо аби кудись піти, треба до міста виїжджати, а є домашні справи – діти, онуки, робота», – каже жінка.

Завідувачка бібліотеки констатує: відвідувачів не бракує, жителям селища просто нема куди подітися – у робітничому поселенні поряд із заводами на самих задвірках Запоріжжя лише кілька шкіл, дитсадочок, поштові відділення, поліклініка, аптека та бібліотека. Аби дорослим мешканцям селища піти кудись розважитись, треба їхати до інших районів міста. Нема куди піти у поселенні і з малими дітьми. Тому у бібліотеці раніше вже обладнали кімнату з книжками та м’якими іграшками для дітей.

Ми ще й виконуємо функції бібліоняні, ось ця кімната – це виключно дитяча кімната
Марія Федосенко

«Ми бібліотека для дорослого населення, але зважаючи на те, що більше нікуди йти і у нас навіть бувають такі випадки, що батьки приходять, залишають дитину, а самі йдуть кудись – ми ще й виконуємо функції бібліо-няні, то ось ця кімната, де ми зараз – це виключно дитяча кімната», – показує ігрову кімнату для дітей завідувачка бібліотеки.

А поки читачі освоюють спортивні вправи, у бібліотеці жартують: тренажерний зал є – треба ще й басейн зробити.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG