Доступність посилання

ТОП новини

Дезінформація у ЗМІ: поліцейські відмовляються захищати «ЛГБТ-прайд» у Києві


Люди, що заявили про звільнення з поліції через «ЛГБТ-прайд», – не є поліцейськими

Цими днями у російських і деяких українських ЗМІ, а також у соцмережах активно поширювали дезінформацію, буцімто київські поліцейські відмовляються захищати учасників «ЛГБТ-прайду», який днями пройде у Києві, а також нібито працівники національної поліції масово звільняються у зв’язку з цим. Голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе спростувала інформацію про масове звільнення співробітників Нацполіціі. А чоловіки, які повідомляли про відмову захищати учасників заходу, як виявилося, не є працівниками Національної поліції.

Російські ЗМІ масово повідомили про буцімто відмову українських поліцейських захищати учасників «ЛГБТ-прайду» у Києві і вийшли із заголовками: «У Києві поліцейські відмовилися захищати гей-парад», «Поліція відмовилася захищати гей-парад у Києві», «У Нацполіції заявили про масові звільнення через охорону ЛГБТ-маршу». Деякі ЗМІ вдались і до таких формулювань: «Боягузлива українська поліція злякалася «бандерівців» і відмовилася захищати гей-парад», – мовиться на сайті «Piter.TV».

Деякі українські ЗМІ також поширили дезінформацію.

Більшість медіа послались на пост у фейсбук-спільноті «Всеукраїнський союз ветеранів АТО», де його автори заявляли: «Ми, співробітники Національної поліції, відмовляємось виконувати злочинні накази керівництва – бити патріотів, які протидіятимуть гей-параду».


Пізніше троє чоловіків, що представились працівниками полку спеціального призначення Нацполіції «Київ», провели імпровізовану прес-конференцію, теж виступивши з заявами про звільнення. Як виявилось, принаймні двоє з них, Андрій Ватолкін та Максим Михайлов, які протестували під стінами Головного управління Національної поліції міста Києва проти участі у правоохоронних заходах під час «Маршу рівності», не є поліцейськими. Про це «Громадському телебаченню» розповів командир полку спеціального призначення «Київ», капітан поліції Віталій Сатаренко. За його словами, Ватолкіна було звільнено 11 травня 2016 року, Михайлова – 17 травня після службового розслідування.

«Ці люди дійсно колись працювали у підрозділі «Свята Марія», потім у полку «Київ». На жаль або на щастя, ці люди станом на сьогоднішній день звільнені з лав Національної поліції, зокрема з полку «Київ». На день їхнього виходу на пікет вони вже не були працівниками Національної поліції», – зазначив Сатаренко.

Також він наголосив, що полк «Київ» не виконує функції патрульної поліції у столиці. У прес-службі столичної поліції «Громадському» повідомили, що ніякі полки та батальйони не будуть залучатися до забезпечення правопорядку під час «Прайду».

А глава Національної поліції Хатія Деканоїдзе спростувала інформацію про масове звільнення співробітників Нацполіції.

«Поширюється фейкова інформація у соцмережах, нібито поліцейські масово відмовляються виконувати свої обов’язки. Такого немає. Кожен поліцейський, який склав присягу, усвідомлює свою відповідальність. Це наша робота – захищати наших громадян», – сказала вона.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG