Доступність посилання

ТОП новини

У Франції посилили заходи безпеки до «Євро-2016»


Вхідна брама до фан-зони у до «Євро-2016» у Ліоні, Франція
Вхідна брама до фан-зони у до «Євро-2016» у Ліоні, Франція

Організатори готуються до свята футболу за умов надзвичайного стану в країні

Ліон – У Франції готові до відкриття футбольного чемпіонату «Євро-2016», який відбуватиметься протягом місяця у десяти французьких містах. Серед них і Ліон, де українська збірна зустрінеться зі збірною Північної Ірландії. Там організатори приділили найбільшу увагу питанням безпеки.

У Франції посилили заходи безпеки до «Євро-2016»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Загалом «Євро-2016» у Франції відбуватиметься за надзвичайних заходів безпеки, які запровадили після терактів у Парижі в листопаді. За порядком стежитимуть 90 тисяч поліцейських, військових, жандармів і працівників приватних охоронних служб. План антитерористичних заходів передбачає охорону стадіонів, фан-зон і місць скупчення вболівальників, як от вокзали, аеропорти, громадський транспорт. Крім того, міністерство внутрішніх справ Франції вперше за всю історію великих міжнародних спортивних змагань запустило мобільний додаток під назвою SAIP. Він повідомляє про потенційну небезпеку, а також дає поради щодо дій у випадку нападів.

«Новий мобільний додаток доступний на всіх cмартфонах. На ньому треба вибрати місце вашого перебування, щоб він надсилав вам останні повідомлення про потенційну небезпеку. І ми, в уряді, у міністерстві внутрішніх справ, хочему його випробувати під час європейского чемпіонату, зважаючи на ризики, пов’язані з «Євро-2016», – розповідає префект поліції Мішель Дельпуек.

Загроза терактів під час «Євро-2016» залишається – Оланд

Особливо поліцейських турбують уболівальники у фан-зонах. У Ліоні вона міститься на одній із найбільших площ Європи – Белькур, і розрахована на 20 тисяч людей. Вхід до неї можливий лише через чотири брами, які оснащені спеціальними рамками безпеки. Крім того, охорона фан-зони не пускатиме вболівальників з сумками чи рюкзаками, їх треба буде здавати у камеру зберігання.

Поліцейський автомобіль поблизу фан-зони у Ліоні
Поліцейський автомобіль поблизу фан-зони у Ліоні

Однак посилені заходи безпеки і заява французького президента Франсуа Олланда про те, що загроза терактів під час «Євро-2016» залишається високою, не зупиняють футбольних вболівальників, які вже поступово прибувають до Ліона і знайомляться з містом.

«Я не можу сказати, що я боявся приїхати сюди, але я розумію, що треба бути пильним. Якщо щось станеться, то я думаю, що найголовніше лишатися спокійним. Але ми у Північній Ірландії знайомі з такими речами», – розповідає вболівальник Ніл Льюїс.

Працівники транспортної галузі Франції оголосили страйк

Він щойно прилетів з Белфаста з друзями вболівати за свою збірну, яка, до речі, менш як за тиждень зустрінеться з українськими футболістами на стадіоні у Ліоні. Але у неділю Ніл прямуватиме до Ніцци, де його збірна гратиме з поляками.

«Ми чули про страйки і про те, що можуть бути проблеми з Air France і з потягами, але ми поки точно не знаємо чи нас це зачепить. Сподіваюся, проблема буде вирішена, тримаємо кулаки!» – каже північно-ірландський вболівальник.

Група вболівальників з Північної Ірландії
Група вболівальників з Північної Ірландії

Матчі європейського чемпіонату мають відвідати білизько 2 мільйонів вболівальників. Більшість із них пересуватимуться між містами-господарями «Євро-2016», зокрема потягами і літаками. Знаючи про це, працівники транспортної галузі оголосили про страйк навмисно під час єврочемпіонату. Таким чином вони сподіваються тиснути на уряд для того, щоб він скасував проведення трудової реформи.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG