Доступність посилання

ТОП новини

Участь у «Євро-2016» спрацює на імідж України та її внутрішню консолідацію – експерти


Українська футбольна збірна розпочне участь у турнірі з двобою з чемпіоном світу – Німеччиною

Київ – 10 червня розпочинається фінальна частина чемпіонату Європи з футболу, в якому бере участь і Україна. 12 червня підопічні тренера Михайла Фоменка протистоятимуть чемпіонові світу – команді Німеччини. Букмекери не розглядають збірну України серед фаворитів. Але експерти згадують «Євро-2004», коли чемпіоном стала Греція, шанси якої були мінімальними. Політологи наголошують, що успіх української збірної на нинішньому турнірі може позитивно вплинути на зовнішньополітичний імідж держави. Водночас фахівці припускають, що українські депутати масово вирушать на «Євро-2016», і це на певний час паралізує роботу Верховної Ради. А економісти не виключають, що успіх команди Фоменка певним чином вплине на інтерес західних інвесторів до України.

ЗАВАНТАЖИТИ

Україна спільно з Польщею приймала попередній чемпіонат Європи з футболу 2012 року. І це справді вивело Україну на перші шпальти західних ЗМІ. Зараз вона – лише учасник турніру, однак розпочинає свою участь у ньому з «високого старту». Перший матч в рамках «Євро-2016», вже 12 червня в неділю Україна проведе з Німеччиною. Оскільки Німеччина є чинним чемпіоном світу, то до матчу буде прикута максимальна увага уболівальників у ЄС, визнають експерти.

Участь України у турнірі додатково приверне увагу світу до неї та позитивно вплине на її імідж, визнає експерт з міжнародних питань Володимир Нагірний. Окрім того, він визнає, що участь України в чемпіонаті додатково актуалізувала питання надання українцям право на безвізовий в’їзд до ЄС.

Важливим є позитивний вплив на зовнішньополітичний імідж України та на суспільні настрої. Участь національної збірної у змаганнях такого рівня емоційно врівноважує суспільство
Володимир Нагірний

«Взаємозв’язок між візовими питаннями і футболом виявився специфічно: ідеться про немотивовані відмови у наданні віз українським уболівальникам, або іноді – «занадто мотивовані». Українські фани навіть пікетували з цього приводу посольство Франції в Україні. Причому напередодні можливого рішення ЄС про скасування віз українцям конфлікт вплинув скоріше на імідж Франції в Україні, а не навпаки, – пояснює експерт. – Але ще більш важливим є позитивний вплив (участі в «Євро-2016» – ред.) на зовнішньополітичний імідж України та на суспільні настрої. Участь національної збірної у змаганнях такого рівня емоційно врівноважує суспільство, що особливо важливо в умовах збройного конфлікту та інших проблем, з якими стикаються українці».

Про зовнішньополітичний позитив від участі України в турнірі говорять і політологи. Однак вони варіюють цей вплив залежно від результатів, які покажуть українські футболісти. І частина з них припускає, що для самих українців цей чемпіонат буде менш значущим – у державі побільшало внутрішніх проблем, якщо порівнювати із ситуацією, яка була в часи «Євро-2012»; до того ж, на них накладається конфлікт з сепаратистами, яких підтримує Росія.

Так, політтехнолог Олексій Голобуцький припускає, що все залежатиме від перших матчів української збірної.

Перебіг «Євро-2016» мало вплине на життя та настрої людей, враховуючи складну економічну та безпекову ситуацію
Олексій Голобуцький

«Участь України у турнірі приверне до неї певну увагу світу. Але зважаймо, що українська команда – далеко не найуспішніша. Якщо, наприклад, Україна з Німеччиною зіграє внічию – це вже сенсація буде. Футбольні змагання такого рівня проходять більш помітно для заможних країн (виняток – латиноамериканські держави). Що ж до України – перебіг «Євро-2016» мало вплине на життя та настрої людей, враховуючи складну економічну та безпекову ситуацію», – каже Голобуцький.

Окрім того політтехнолог прогнозує, що європейський футбольний чемпіонат матиме специфічний вплив на українське політичне життя. Так, матчі у Франції часто збігатимуться в часі з пленарними засіданнями українського парламенту. Через початок курортного сезону кількість депутатів у сесійній залі й без того зменшилася, і спікерові Андрієві Парубію важко буде назбирати кворум для нормальної роботи, очікує Голобуцький.

7 червня національна збірна команда України прибула до Франції. Відео Федерації футболу України

Футбольні експерти вважають складними для України суперниками в її групі «С» не лише чемпіона світу збірну Німеччини. Вони нагадують, що збірна Польщі, інший суперник України, встигла сенсаційно обіграти Німеччину в матчі відбіркового турніру «Євро-2016». В одній групі з Україною змагатиметься збірна Північної Ірландії, яка бере участь у чемпіонаті Європи вперше. Фахівці очікують, що зламати оборону команди, яка грає в традиціях британського футболу 1980-х, буде непросто.

Букмекери прогнозують Україні друге місце в групі після Німеччини, та досить високі шанси обійти Польщу та Північну Ірландію, пише «Економіст».

Тренування української збірної напередодні старту чемпіонату Європи 2016 року в Екс-ан-Провансі
Тренування української збірної напередодні старту чемпіонату Європи 2016 року в Екс-ан-Провансі

Україні варто зосередитися на спортивній, а не на політичній складовій чемпіонату, адже навіть максимальний успіх української збірної не може й не повинен замінювати якісної зовнішньої політики в цілому, заявив у ефірі Радіо Свобода спортивний оглядач та засновник Національного реєстру рекордів України Валентин Щербачов.

«Українська збірна «залишить слід» в іміджі України, якщо вийде з групи. Але як би цього не хотілося, в неї дуже серйозні суперники: німці, поляки і дебютанти цього чемпіонату – Північна Ірландія. Попри те, що робиться в Україні, симпатії до її футболістів у світі є, ми це відчуваємо, їдучи зараз до ЄС. Але в Україні йде фактична війна, однак при цьому, на мою думку, наші дипломати не допрацьовують. Я з багатьма друзями-іноземцями спілкувався, які зі мною у футбол грають на великих висотах, у Гімалаях: з британцями, німцями, американцями. Людям доводиться пояснювати, що у нас немає громадянської війни, що це є агресією Росії. Тобто, симпатії до футболістів будуть, але такого прориву, який був у німців у 1954 році після перемоги на чемпіонаті світу – не варто чекати. Тому давайте будемо реалістами і розділимо футбол і політику, хоча їх часто і змішують», – наголосив Валентин Щербачов. При цьому, на його думку, перебіг турніру суттєво вплине на ситуацію всередині України.

Маємо своєрідну національну ідею: ми всі українці – вболівальники однієї команди, і цей місяць вболівання людей об’єднуватиме
Валентин Щербачов

«Маємо своєрідну національну ідею: ми всі українці – вболівальники однієї команди, і цей місяць вболівання людей об’єднуватиме. Я сподіваюся, українська збірна гратиме у груповому турнірі якнайдовше. Але чемпіонат закінчиться, і хочеться, щоб такі от дружні стосунки у час складних обставин, агресії кривавого сусіда – в Україні збереглися. Вважаю, що цей чемпіонат принесе порозуміння багатьом людям, які, можливо, роз’єднані внутрішніми чварами, і він додасть оптимізму українському суспільству. До того ж, громадянське суспільство, як бачимо, у нас потроху вимальовується»,– наголосив український спортивний оглядач.

Українці тим часом підтримують своїх футболістів вже на етапі підготовки до участі у фіналі турніру.

Участь України у «Євро-2016»: переваги більші, аніж витрати – економіст

Чемпіонат Європи з футболу – це не лише видовищно, а й недешево. Так, деякі борги, взяті для проведення «Євро-2012», Україна віддає досі: депутати від демократичної опозиції неодноразово згадували про наявність відповідних пунктів у чинному державному бюджеті. Водночас, держава отримала завдяки турніру оновлені автомагістралі, нові потяги, стадіони і готелі.

Однак наразі Україна бере участь у «Євро-2016» в якості гостя. Найбільше коштів вкладає сторона, що приймає – Франція, і її ж економіка найбільше заробить за рахунок уболівальників, припускають економісти. Один з них, голова Комітету економістів України Андрій Новак, пояснив Радіо Свобода, хто ділить між собою витрати на участь національної збірної у міжнародному турнірі. Він спростовує твердження про те, що участь у чемпіонаті Європи з футболу є занадто дорогим задоволенням для держави, яка має збройний конфлікт на своїй території.

«Треба розуміти, що витрати кожної збірної розділяються між країною, яка надсилає збірну, і яка приймає захід. Є спонсори, і лише певну частину витрат несе уряд. Позитив для іміджу – на користь учасників, і цей позитив вищий за урядові витрати»,– визнає Новак. Він згадує один з таких прикладів в історії 20 століття.

Радість від спортивних досягнень може впливати навіть на такі прагматичні речі, як готовність громадян розвивати економіку своєї держави
Андрій Новак

«Красномовний приклад – Німеччина виграла чемпіонат світу з футболу 1954 року невдовзі після завершення Другої світової війни. І стан пригніченості цілої нації перейшов до стану національної ейфорії. Ми бачимо на цьому прикладі, що радість від спортивних досягнень може впливати навіть на такі прагматичні речі, як готовність громадян розвивати економіку своєї держави», – констатує економіст.

Він не виключає, що позитивне враження, яке справляють українські спортсмени на міжнародній арені, може до певної міри впливати і на думку інвесторів щодо неї.

«Враховуючи, що в останні місяці у більшості видів спорту Україна досягає досить великих успіхів, це поліпшує міжнародний імідж держави. І участь у «Євро-2016» може стати однією з граней цього позитивного іміджу. Який може вплинути зокрема і на інвесторів, які вагаються, чи вкладати гроші в Україну», – стверджує Новак.

10 червня у Франції стартує 15-й чемпіонат Європи з футболу «Євро-2016». У матчі-відкритті на паризькому стадіоні «Стад де Франс» збірна Франції сьогодні зіграє із командою Румунії.

Загалом 24 збірні упродовж місяця у десяти французьких містах змагатимуться за звання чемпіона Європи.

Так, збірна України у груповому етапі зіграє під час турніру три матчі. Перший поєдинок відбудеться вже цієї неділі, у місті Лілль, проти збірної Німеччини. Наступні матчі українців у Ліоні – з командою Північної Ірландії та в Марселі – з Польщею.

Через терористичну загрозу за безпеку у Франції відповідатимуть 90 тисяч силовиків. Представники Державної прикордонної служби України також нестимуть службу в аеропортах Парижа, Марселя, Ліона і Лілля у рамках спеціальної операції «Єврокубок-2016».

Фінал «Євро-2016» відбудеться 10 липня.

Робота художника Олексія Кустовського
Робота художника Олексія Кустовського

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG