Доступність посилання

ТОП новини

Лише україномовні іноземці можуть бути на міністерських посадах – Гопко


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Санкції – це інструмент, це не стратегія протидії російській агресії, нагоошує голова комітету Верховної Ради у закордонних справах

Голова комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко, говорячи в ефірі «Голосу Америки» про можливість залучення іноземців та українців з діаспори до роботи в українському уряді та органах влади, висловила думку, що однією з основних вимог до кандидатів має бути володіння українською мовою.

«Ми вже бачили, що іноземці працювали в уряді України на посадах міністрів. Але моя особиста позиція: навіть ті іноземці, які хочуть офіційно працювати в урядах, бути міністрами – вони повинні знати українську мову. Якщо ні – є різні формати залученості до допомоги Україні: від консультантів на платній основі до радників. Головне, щоб була політична воля. Дуже багато є фахових спеціалістів, колишніх прем’єрів різних держав, які входять до створеної при президентові Міжнародної дорадчої ради. Головне, щоб усі їхні рекомендації, досвід були використані, як писав Шевченко «і чужому научайтесь, й свого не цурайтесь» – щоб була політична воля», – наголосила парламентар.

За словами Ганни Гопко, тільки зараз почала налагоджуватися більш тісна співпраця із закордонними українцями.

Останні два роки ми побачили, як українська діаспора на весь голос допомагає протидіяти російській агресії, надаючи фінансову, технічну допомогу Україні
Ганна Гопко

«Лише рік тому з’явився офіс Світового конгресу українців у Києві. Тільки останні два роки ми побачили, як українська діаспора на весь голос допомагає протидіяти російській агресії, надаючи фінансову, технічну допомогу Україні, працюючи разом з урядами своїх держав, чи це Австралія, чи то Канада, фактично допомагаючи Україні стати стовідсотково незалежною державою від російської енергетики, від російської економіки», – зазначила депутат.

Також Ганна Гопко наголосила, що на відміну від багатьох країн Європи, у Сполучених Штатів досить жорстка позиція стосовно необхідності продовження санкцій проти Росії.

«Ми маємо розуміти, що санкції – це інструмент, це не стратегія протидії російській агресії. Коли ми в Atlantic Council говорили про саміт НАТО, який буде у Варшаві, ми чітко повинні розуміти, що загальної стратегії, дієвої стратегії, як протидіяти Росії, немає», – пояснила вона.

Щодо Мінських угод, які могли би стати такою стратегією, Ганна Гопко нагадала, що Україна свого часу погодилася на невигідні для себе умови «Мінська-2», аби зупинити гарячу фазу конфлікту на сході.

«Є положення в Мінських домовленостях, які не зміг Захід дотиснути. Коли, зокрема, ми голосували за зміни до Конституції, і Захід нас так само просив показати, що ми надійний партнер, ми думали, що після цього і Сполучені Штати Америки, і Європейський союз, Німеччина, Франція та інші зможуть натиснути на Путіна, щоб він хоча б забезпечив перемир’я, яке має бути стійким, виведення російських військ з української території і так далі. Цього не відбулося. Невже в цьому лише вина України? – запитала голова парламентського комітету у закордонних справах. – Ми чітко розуміємо, що Україна не може самотужки виграти війну з Росією, коли нам не надали захисну, летальну зброю, яку ми просили. Ми не просимо, щоб приїжджали закордонні війська воювати, ні. Ми самі будемо воювати. Дайте нам засоби для того, щоб воювати», – закликала Ганна Гопко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG