Доступність посилання

ТОП новини

В анексованому Криму в Сімферополі відкрили пам’ятник «ввічливим людям»


Пам’ятник перед відкриттям, червень 2016 року
Пам’ятник перед відкриттям, червень 2016 року

В анексованому Росією Криму в Сімферополі відкрили пам’ятник «ввічливим людям» – російським військовим без розпізнавальних знаків, які в рамках спецоперації захоплювали Кримський півострів в лютому-березні 2014 року.

Двометровий боєць в повному обмундируванні і з автоматом на плечіі і дівчинка, що дарує йому квіти, – такою є бронзова скульптура.

У лютому-березні 2014 року фотографії кримчан з російськими військовими тиражувалися в російських ЗМІ, вони і стали основою скульптури, авторства члена Спілки художників СРСР Салавата Щербакова.

Відкриття пам’ятника приурочили до Дня Росії, який відзначається 12 червня. Це – другий пам’ятник російським військовим в Криму. Перший з’явився в Бахчисарайському парку мініатюр.

На відкриття пам’ятника прийшли голова підконтрольного Кремлю уряду Криму Сергій Аксьонов, який опублікував на своїй сторінці в Facebook фотографії з урочистої церемонії відкриття пам’ятника.

Під час російської анексії Криму в 2014 році на півострові з`явилися люди у військовій формі без розпізнавальних знаків, які блокували дії українських військ. У російських ЗМІ їх називали «ввічливими людьми».

Пізніше президент Росії Володимир Путін визнав, що ці військові були співробітниками російських Збройних сил.

Чавунний пам`ятник «Ввічливим людям» навесні 2015 роки з`явився в Амурській області.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG