Доступність посилання

ТОП новини

Яворівський полігон має розвиватись за натовськими стандартами 


Яворівський полігон
Яворівський полігон

Міноборони виділило 50 мільйонів гривень на 2016 рік для поліпшення умов проживання і навчання на Яворівському полігоні, у планах – ще 500 мільйонів

Львів – Понад 40 тисяч військовослужбовців пройшли вишкіл на Яворівському полігоні Львівщини, відколи тривають бойові дії на Донбасі. На сьогодні Міністерство оборони виділило 50 мільйонів гривень для поліпшення матеріального стану полігону та створення інфраструктури. Загалом йдеться про 500 мільйонів гривень, щоб полігон наблизити до натовських стандартів. Як нині живуть бійці і чи проходять фаховий вишкіл?

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

20-річний Олександр з Кіровоградщини підписав контракт на службу у Збройних силах. Його рішення було чітким, попри прохання батьків не поспішати з вибором у житті.

«Два з половиною тижні тому мій тато повернувся з АТО. Там був у п’яти гарячих точках. Казав мені не йти, але хто, як не ми. Таких, хто хоче служити, зараз дуже мало. Всі говорять, що за Україну, а самі гуляють і п’ють. Зарплат не була головною мотивацією йти служити, розумію, що треба захищати країну. Коли я настояв на своєму рішенні, то тато підтримав і казав триматись, бо ми всі українці і ми зможемо», – розповів військовослужбовець-контрактник.

Зараз Олександр разом з іншими понад 400 контрактниками тренується на полігоні. Після 55 днів підготовки, він поїде служити у свою військову частину. Також тут проходять тримісячну перепідготовку бійці 30 бригади і 72 батальйону Збройних сил України, які приїхали з Донбасу, яких тренують натовські інструктори. Проходять вишкіл на полігоні і солдати-строковики, 20% з яких після служби залишаються у війську.

Генерал Павло Ткачук
Генерал Павло Ткачук

«Ми раніше полігон застосовували, як у радянський час, то з одного боку стріляли, то з іншого. Все решта простоювало. Нині робимо цілісний комплекс, де можна виконувати задачі з усіх сторін, тобто якщо нині полігон використовується на 10-15%, то буде на 95%. Ми хочемо зробити сучасний навчальний центр і використовувати його повною мірою для якісної підготовки військових фахівців», – каже начальник Національної академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, генерал-лейтенант Павло Ткачук.

Сьогодні більшість контрактників проживають на полігоні у старих наметах, яким 25 і більше років.

«Цей намет кращий, хоч термін його служби давно вийшов. Зараз почали нові робити, але оті старі є кращі, аніж нові. Але попри все, щоб не казали, ми тут у тих наметах старих живемо, як в минулому столітті. З цих наметів треба давно вже виходити. Елементарні речі, ось американські військовослужбовці, тут на полігоні розставили туалети, це все має бути», – розповіли військовослужбовці на полігоні.

Навесні дві військові частини на Яворівщині отримали близько 150 комплектів наметів на суму понад 7 мільйонів гривень і вони через неякісну тканину протікають і визнані непридатними для експлуатації і військова прокуратура Львівського гарнізону розслідує кримінальну справу.

Умови на полігоні мають бути наближені до бойових

Учасник АТО, десантник Сергій Сень три тижні у 2014 році проходив підготовку на Яворівському полігоні під час третьої хвилі мобілізації. За його словами, він же розумів, що потрібно здобути якомога більше навиків.

«Всі розуміли, що все, що візьмеш на полігоні, від цього залежатиме життя. На полігоні відшліфували все, що потім рефлексивно робили. Коли було загострення в АТО, кожен знав як діяти, це зберігало нам життя. Наші втрати були менші, аніж у першій і другій хвилях мобілізації, бо у третій хвилі навчання було скероване на якість і краще. Полігон має бути наближений до бойових дій, щоб людина розуміла, що на фронті не буде таких умов. Але має бути все необхідне. Керівники полігону повинне забезпечити водою, їжею, щоб бійці не спали в наметах у болоті, має бути лазня, душові. Без цього ніяк», – говорить десантник.

«Все треба вчитись, хоч я був вже в АТО. Підписав контракт, але по новому хочеться ще навчитись, скажімо, з медицини, яка мене цікавить і не було кому підказати на Сході. Саперна справа потрібна, треба вміти ставити розтяжки, знати до чого можна лізти, а до чого ні. Умови проживання на полігоні задовільні, але жити можна, якщо є негаразди, то ми їх стараємось усувати. Треба розширювати базу підготовки, скажімо стрільби з ГП (підствольні гранатомети), це має бути», – зауважив боєць Олександр Балабас.

До кінця року на полігоні будуть збудовані казарми для контрактників і військовослужбовці не проживатимуть у наметах, обіцяє керівництво. «Ми вже почали роботу. Звісно, всі перейдуть з наметів у казарми, якщо кількість військових буде такою, як зараз. Бо у разі мобілізації чи збільшення числа контрактників, ситуація може бути іншою», зазначив генерал Павло Ткачук.

Яворівський полігон в Україні найкращий і найбільш розвинений. Його вдалось зберегти, коли за президенства Віктора Януковича зумисно нищилиЗбройні сили. Тоді майже тридцять гектарів землі посеред навчального центру віддали в оренду приватній фірмі і на сьогодні військова прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом недбальства військовослужбовців, які надали в оренду землю полігона, щоб повернути її війську.

Яворівський полігон хочуть розвивати за стандартами НАТО. Понад сто українських військових інструкторів пройшли підготовку у країнах-членах НАТО і невдовзі тренуватимуть тут українських військовослужбовців

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG