Доступність посилання

ТОП новини

Ескалація на Донбасі зараз не вигідна ні Україні, ні Росії – Мельник


Українські військові недалеко від Горлівки. 1 червня 2016 року
Українські військові недалеко від Горлівки. 1 червня 2016 року

Ірина Геращенко назвала кількість жертв із українського боку в АТО у травні рекордною за рік

Київ – Ситуація у зоні конфлікту на сході України загострилась, віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила про рекордну за рік кількість загиблих і поранених протягом останнього місяця. Військові експерти пов’язують це із тиском на Україну для проведення виборів на окупованій частині Донбасу та з ситуацією навколо санкцій щодо Росії. Однак зараз, за словами деяких із них, ні Україна, ані Росія не зацікавлені в ескалації конфлікту.

Загибель чотирьох бійців Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» у ніч на 12 червня на шахті «Бутовка» наразі підтверджена, кількість поранених встановлюється, повідомив Радіо Свобода речник «Правого сектору» Артем Скоропадський.

Артем Скоропадський
Артем Скоропадський

«Поранень зазнали від 8 до 11 осіб. Плутанина в тому, що ми їх знаємо за позивними, а лікарі нам кажуть прізвища – і ми поки що не можемо з’ясувати щодо трьох людей – вони наші, члени «Айдару» чи ЗСУ», – зазначив він.

За словами Скоропадського, зараз поранені перебувають у двох лікарнях у Дніпрі.

В «Айдарі» від коментарів щодо втрат і поранених відмовляються.

Цієї ночі до Дніпра привезли 12 поранених бійців, заявили в обласній лікарні імені Мечникова. Також у місцевому бюро судово-медичної експертизи підтвердили Радіо Свобода доправлення тіл чотирьох загиблих під «Бутовкою».

Щодо подій на шахті «Бутовка» триває розслідування – Лисенко

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

Речник адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко вранці заявив, що за минулу добу загинуло двоє представників угруповань «ЛНР» та «ДНР» та одна цивільна жінка, втрат серед українських військових немає. Щодо подій на шахті «Бутовка» проводиться розслідування, що там робили добровольці, яких офіційно на передовій немає, сказав Лисенко.

Коментуючи цю заяву, Артем Скоропадський зазначив, що Генштаб і адміністрація президента «живуть у паралельній реальності».

В угрупованнях «ДНР» та «ЛНР», у свою чергу, повідомили про обстріли їхніх позицій з українського боку протягом минулої доби, а так званий «заступник командувача корпусу Міноборони ДНР» Едуард Басурін також розповів про одного їхнього загиблого бійця.

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко назвала кількість загиблих і поранених на фронті у травні рекордною за рік.


За даними Генштабу, протягом червня цього року загинуло п’ятеро українських військових, а поранено – 75.

Україна тримає ситуацію в зоні конфлікту під контролем – Згурець

Зі слів координатора групи «Інформаційний спротив» Костянтина Машовця, загострення ситуації у зоні конфлікту наростає ще із квітня цього року і в Донецькій, і в Луганській областях.

«Ну, а пов’язано це із зовнішньополітичним фактором, – вважає він.– На кону – питання санкцій щодо Росії. Ну, і спроба впливу на внутрішньополітичну ситуацію воєнним способом із боку агресора».

Сергій Згурець
Сергій Згурець

Загострення може бути пов’язане із тиском на Україну для проведення виборів на підконтрольній сепаратистам території без закриття кордону з Росією, вважає натомість військовий експерт Сергій Згурець. На його думку, ситуація сьогодні – складна, але перебуває під контролем України.

«Ситуація ускладнилася, і це є ознакою політичного тиску на Україну, і є ризики подальшого загострення. Але такі ризики Генеральний штаб прораховував, що було відображено у навчаннях, які проходили до періоду цього загострення», – каже Згурець.

Олексій Мельник
Олексій Мельник

Тим часом експерт із питань безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник вважає, що ескалація протистояння не потрібна зараз ні Україні, ані Росії.

«Принаймні до прийняття рішення щодо санкцій ЄС (щодо Росії – ред.) імовірність такого широкомасштабного наступу досить низька», – прогнозує він.

Однак, на переконання експерта, досі немає надійних домовленостей щодо врегулювання конфлікту.

На думку Мельника, зараз для України важливим є подальше посилення своєї обороноздатності і реформи у галузі безпеки, щоб підняти ціну для противника будь-якої провокації.

Водночас, за словами Сергія Згурця, якщо говорити про політико-дипломатичну сторону протистояння, то зусиль тільки з українського боку замало. Він переконаний: те, чи уникне Донбас іще більшого посилення бойових дій, буде залежати від позиції європейців і – особливо – американців.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG