Доступність посилання

ТОП новини

Чому на Донбасі знову стріляють? (Огляд преси)


Путін намагається змусити Україну виконати його умови – видання

Конфлікт на Донбасі знову перейшов в активну стадію. Про причини розмірковують експерти газети «Сегодня». Більшість переконані, що Кремль брязкає зброєю перед самітом Євросоюзу. Мовляв, якщо санкції не будуть зняті, ситуація на Донбасі буде загострюватися. А ще Путін намагається змусити Україну виконати його умови: ухвалити зміни до Конституції, гарантувати амністію бойовикам і провести вибори за своїми критеріями. Також бойовиків постійно підтримують в тонусі, щоб усі сторони конфлікту розуміли – останні все ще здатні впливати на ситуацію. А дехто з експертів переконаний, що ескалація на Сході – «мілітаристська агонія» на шляху до миру. Докладніше «Сегодня» аналізує ситуацію в публікації «Чому на Донбасі знову стріляють».

А ось «Газета по-українськи» наголошує, що Росія та бойовики прагнуть спровокувати українську сторону на застосування важкого озброєння, і звинуватити її у зриві Мінських угод. Активізація бойовиків – стратегічно-політична атака, мета якої – наблизити Київ до виборів на Донбасі. Кремль може навіть захоплювати населені пункти чи стратегічні висоти, попереджає газета.

Після низки заяв Надії Савченко, зокрема, про можливість «прямого діалогу» з представниками окупанта, розгорілась дискусія – невже Київ дійсно готовий до такого контакту? Адже, як переконує експерт газети «День», прямі переговори з ватажками бойовиків – це привід для Росії вийти з Мінського процесу і вкотре наголосити, що війна на сході України є внутрішнім конфліктом. А довершити окупацію Путін намагатиметься «мовою примирення».

«Газета по-українськи» наголошує, що сьогодні дотації на Донеччину й Луганщину в рази перевищують довоєнні. Але ніхто не може назвати точних цифр. Чіткого обліку ані міжнародних, ані державних витрат немає. Країна віддає гроші без зрозумілого плану, як і на що їх витрачати. Є лише окремі проекти з відновлення інфраструктури під наглядом місцевих керівників, які самі спричинили теперішню ситуацію на Донбасі. Скоріше за все, припускає газета, таке виділення дотацій є платою регіональним елітам за лояльність. Але, якщо Київ рухатиметься шляхом мирної деокупації, то відновлювати нормальні умови життя на прифронтових територіях треба якнайскоріше, наголошує газета.

Зарплата українців не встигає за тарифами на ЖКГ, переконує газета «Україна молода». Видання розповідає, що впливає на розміри тарифів і стверджує, що система субсидій в Україні слугує тіньовому фінансуванню збиткового для бюджету НАК «Нафтогазу». Адже приблизно третину ціни за тисячу кубів газу складають відрахування цій компанії – за постачання та розподілення палива тощо. Подальший шлях цих грошей ніхто детально не досліджував, проте знати, як саме розпоряджається коштами «Нафтогаз», було б і цікаво, і корисно, переконує «Україна молода».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG