Доступність посилання

ТОП новини

Реакція на напад у Орландо: Трамп і Клінтон не бояться заяв про «радикальний іслам»


Гілларі Клінтон і Дональд Трамп
Гілларі Клінтон і Дональд Трамп

Дуже складно заздалегідь дізнатися, що хтось стає радикалом – Обама

Президент США Барак Обама в понеділок провів екстрену нараду в Білому домі з віце-президентом Джозефом Байденом і начальниками силових відомств щодо стрілянини в Орландо. Розслідування трагедії, внаслідок якої загинуло 50 людей, очолило Федеральне бюро розслідувань. Кваліфіковано справу як акт тероризму.

На брифінгу після наради Обама висловив співчуття постраждалим і їх сім'ям та назвав напад терактом проти всього американського народу.

«Розслідування поки що на ранніх стадіях. Але ми вже точно можемо сказати одну річ. Ми розслідуємо акт тероризму. Нападник був під впливом екстремальної інформації, яка розповсюджується в Інтернеті. Всі ці матеріали зараз аналізуються, так щоб ми могли зрозуміти, як вбивця встав на цей шлях і прийняв рішення вчинити напад. Поки що немає явної інформації, що ним управляли ззовні. Схоже, що в останній момент, він присягнув вірності ІДІЛ. Однак, немає підтвердження того, що ним керували. Крім того, поки що немає доказів того, що він є частиною більш масштабної змови», – заявив президент.

Обама нагадав: до подібних трагедій призводить не тільки радикалізація окремих людей, але легкий доступ в США до вогнепальної зброї.

«Ми повинні боротися проти цих терористів, бити по них з усією силою. Ми повинні протидіяти екстремістам. Але також ми повинні подбати про те, щоб особам, які приймають рішення завдати шкоди іншим, не було так легко отримати доступ до зброї», – наголосив Обама.

Він зазначив, що дуже складно заздалегідь дізнатися, що хтось стає радикалом.

«Наскільки легко їм купити зброю в багатьох випадках визначить, чи зможуть вони зробити подібні акти терору. Поки що особам з деякими розладами, тим, які схиляються до насильства, дуже легко отримати надзвичайно потужну зброю, і робиться це дуже швидко. І це проблема, незалежно від мотивів», – заявив президент Барак Обама.

Водночас республіканець Дональд Трамп та демократ Гілларі Клінтон, які де-факто стануть суперниками на президентських виборах США, озвучили ряд заяв після кривавого теракту у місті Орландо.

Трамп, який першим з представників американського політику заявив, що теракт є справою рук радикальних ісламістів, атакував президента США Барака Обаму.

«Щось тут нечисто», – заявив Трамп в інтерв’ю телевізійній передачі Fox and Friends з приводу позиції Обами, який відмовився називати теракт проявом радикального ісламізму.

«Нами керує чоловік, який або нежорсткий і нерозумний, або ж керується якимось невідомими мотивами», – заявив Трамп.

«То чим він керується? Знаєте, люди не можуть повірити, що Обама справді так поводиться і навіть не може вимовити слова «радикальний ісламський тероризм». Щось тут не чисто. Це у голові не вкладається», – заявив політик.

У іншому інтерв'ю Трамп також зауважив, що Обама недостатньо робить у сфері збору розвідданих для попередження терактів.

«Не знаю, що відомо президенту, якщо хочете знати правду. Він навіть не використовує термін «радикальний ісламський тероризм». Мені здається, що він вважає, що всі люди просто невинні ягнята», – сказав Трамп.

Словосполучення «радикальний іслам», на відміну від Обами, у понеділок використала Гілларі Клінтон, яка фактичного вже гарантувала собі висунення на посаду президента США від Демократичної партії. Про це повідомляє видання Politico.

В інтерв'ю Today на каналі NBC у понеділок політик наголосила, що слова важать менше ніж дії, проте вона особисто не має проблем із використанням терміну. Про це вона заявила, відповідаючи на закиди Трампа щодо її особистої позиції у питанні тероризму.

«На мій погляд, має значення те, що ми робимо, а не те, що ми кажемо. Важливо, що ми знищили бін Ладена, а не те, як ми його називали. Але, якщо він натякає, що я уникаю називати речі своїми іменами, значить він не слухає. Я чітко заявляла, що ми зіткнулись із терористами, які використовують іслам, щоб виправдати вбивства людей. Нам треба їх зупинити і ми це зробимо», – сказала Гілларі.

Деякі ЗМІ поспішили звернути увагу, що раніше Клінтон обходила подібну термінологію. Оглядачі вважають, що останні заяви Клінтон можуть свідчити, що вона готова дистанціюватись від позиції президента США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG