Доступність посилання

ТОП новини

Для дієвої гібридної оборони найбільше бракує скепсису – Магда


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Генштабі зібрали конференцію, щоб обговорити уроки гібридної війни

Оборона проти гібридної агресії також має бути гібридною і вимагає комплексної реакції на загрози. Про це заявив президент Петро Порошенко на науково-практичній конференції «Уроки гібридної війни: військові аспекти», яка цими днями відбувається в Генеральному штабі. За словами глави держави, агресор не лише наступає на наші кордони, а й веде активну інформаційну кампанію для того, щоби посіяти розбрат та розчарування усередині України. Про особливості гібридної оборони Радіо Свобода розповів один із учасників конференції – автор книжки «Гібридна війна: вижити і перемогти» Євген Магда.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Що взагалі треба розуміти під гібридною обороною?

– Серед іншого, і створення територіальної оборони, і консолідацію суспільства, і боротьбу з дезінформацією та різноманітними інформаційними атаками, і посилення оборонно-промислового комплексу.

Треба розуміти, що Україна, порівняно з Росією, немає великих ресурсів. Тому їй потрібно відповідно діяти: визначати пріоритети і на них зосереджуватися. Наприклад, якщо Росія витрачає велику кількість грошей на пропагандистські телеканали, то нам варто, можливо, знайти спільну мову із різними мовниками в форматі державно-приватного партнерства.

– Чого найбільше бракує для ефективної гібридної оборони?

– Суспільству, в цілому, бракує скепсису. У нас суспільство настільки охоче підхоплює хвилі «зради» і «перемоги» – більше «зради», звичайно, що просто часом дивуєшся: наскільки легко можна маніпулювати, здавалося б, дорослими громадянами, які пережили дві революції да дев’ять останніх років.

Євген Магда
Євген Магда

В тому що стосується дій влади, то я послідовний скептик стосовно роботи Міністерства інформаційної політики, яке, на жаль, не стало свого роду хабом для здійснення різноманітних ініціатив. Воно більше зосереджується на якихось тактичних речах, а не на стратегічних.

– Наскільки ефективно в умовах гібридної війни діє українська влада, наскільки швидко вона вчиться?

– Є кілька моментів, на які треба звернути увагу. Вся влада має говорити одним голосом. Не голосом одного спікера, а водному смисловому ключі – оперувати одними висловами. От, Путін послідовно каже «киевские власти» – він свідомо обмежує українську владу Києвом. А у нас заяви чиновників різних рівнів досить часто суперечать одна одній. У нас немає єдиної державної інформаційної політики. Але, думаю, що не все настільки погано, як видається на перший погляд.

В плані гібридної оборони державі варто прислухатися до думки експертного середовища та суспільства. Але при цьому треба також розуміти, що агенти впливу Путіна не бігають у будьонівках і в футболках «самый вежливый президент». Вони досить часто непогано замасковані і впливають на ситуацію у власний спосіб.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG