Доступність посилання

ТОП новини

Другий обмін: «милосердя» проти санкцій чи справжній прогрес у переговорах? 


Питання «українських заручників» перестало бути елементом шантажу і тиску на Київ – Яхно

Київ – Ще двоє ув’язнених в Росії українців повернулись додому. Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенка вчора зустріли у Києві після приблизно двох років за ґратами. Як повідомлялося, відбувся обмін на двох людей, яких натомість доправили до Росії. Між тим, за даними громадських активістів, там залишається ще щонайменше 29 українських громадян, затриманих або ув’язнених із політичних мотивів. Щодо деяких із них, зокрема, фігурантів так званої «справи кримських мусульман» у ці дні триває суд у Ростові-на-Дону.

Практично увесь попередній день журналісти провели в очікуванні прибуття літака із українцями Геннадієм Афанасьєвим та Юрієм Солошенком, яких після помилування президентом Росії Володимиром Путіним доправили до Києва.

Чутки про те, що обмін може відбутися, ходили вже досить давно, і причиною цього була досить складна ситуація зі станом здоров’я обох цих людей. Повідомлялося, що один із фігурантів так званої «справи кримських терористів» фотограф Геннадій Афанасьєв у в’язниці захворів і не отримував належної медичної допомоги. Ситуація ж щодо найстаршого з-поміж цього переліку ув’язнених українців у Росії – 74-річного Юрія Солошенка, звинуваченого у шпигунстві, була ще складнішою – за інформацією правозахисників, йому потрібне серйозне онкологічне лікування.

Після приземлення у Борисполі обох одразу відвезли на обстеження до лікарні. Власне, перед входом у лікарню з ними можна було поспілкуватись.

Юрій Солошенко подякував президенту, усім, хто вів переговори, і хто писав йому листи. А Геннадій Афанасьєв, у свою чергу, закликав до продовження санкцій щодо Росії, оскільки саме це, зокрема, на його думку, дало змогу звільнити з-за ґрат вже трьох людей і, можливо, допоможе й іншим.

Завдяки вам, може, у найближчий час повернуться Олег Сенцов, Олександр Кольченко та інші українські політарештанти
Геннадій Афанасьєв

«Завдяки вам, може, у найближчий час повернуться Олег Сенцов, Олександр Кольченко та інші українські політарештанти», – зазначив Афанасьєв.

Радник голови СБУ Юрій Тандіт підтвердив Радіо Свобода, що Афанасьєва і Солошенка обміняли на Віталія Діденка та Олену Гліщинську з Одеси, яких звинувачували у сепаратизмі.За його словами, була домовленість не розголошувати імен цих людей, однак цю інформацію вже раніше оприлюднили, зокрема, і в російських медіа.

«Ми не піаримося на цій темі, – сказав Тандіт. – Дуже важливим для нас є звільнення й інших хлопців, а на сьогодні залишається ще дев’ятеро наших громадян, які незаконно утримуються на території Російської Федерації».

За ґратами у Росії та анексованому Криму залишається 29 українських політв’язнів – правозахисники

За інформацією правозахисної ініціативи #LetMyPeopleGo, сьогодні затриманих і ув’язнених із політичних мотивів українців у Росії – щонайменше 29. Різниця у цифрах виникла тому, що правозахисники рахують також і затриманих в анексованому Криму. Щодо деяких із них досі тривають суди.

Зокрема, останніми днями у російському Ростові тривають судові розгляди у справі кримчан Руслана Зейтуллаєва, Ферата Сайфуллаєва, Нурі Прімова та Рустема Ваітова, яких підозрюють в участі в організації Хізб ут-Тахрір, діяльність якої в Росії заборонена. Зараз там перебуває Марія Томак, активістка «Центру громадянських свобод».

Якщо зараз Україна не підтримає кримських татар, яких судять, то в майбутньому це дуже ускладнить нам повернення Криму
Марія Томак

«Мені здається, це – стратегічна для України тема, тому що, якщо зараз Україна не підтримає кримських татар, яких судять, то в майбутньому це дуже ускладнить нам повернення Криму», – каже вона.

Правозахисниця сподівається, що ув’язнені українці повернуться додому – або через такий обмін, який вже практикувався із Савченко, Солошенко і Афанасьєвим: коли вони проходять через помилування, або за конвенцією про обмін засудженими. Вона нагадує, що проблеми зі здоров’ям загострилися не тільки у щойно звільнених Юрія Солошенка та Геннадія Афанасьєва, а й, наприклад, засудженого у Чечні Станіслава Клиха, у якого сильно погіршився психічний стан.

Раніше активісти кампанії #LetMyPeopleGo повідомляли також про тиск на адвокатів українців Станіслава Клиха та Миколи Карпюка – Марину Дубровіну та Докку Іцлаєва.

У Росії бояться нового «списку Магнітського» – Яхно

І президент Петро Порошенко, і міністр закордонних справ Павло Клімкін заявили, що не відступлять, поки усі українські політв’язні не будуть звільнені.

Експерт-міжнародник Володимир Огризко прогнозує, що обміни будуть продовжуватись, але повільно. Хоча це, на його думку, не означає, що Кремль іде на поступки.

Це тактичні кроки, аби сподобатися Заходу
Володимир Огризко

«Це тактичні кроки, аби сподобатися Заходу, і бодай у такий спосіб довести деяким політичним гравцям, які на Заході схильні до зняття санкцій, щоб вони діяли активніше», – вважає експерт.

Марія Томак, у свою чергу, висловлює версію, що пожвавлення переговорів щодо українських ув’язнених у Росії стало можливим через залучення наближених до Володимира Путіна осіб з України. За її словами, імовірно, йдеться про Віктора Медведчука.

Водночас політичний експерт Олеся Яхно високо оцінила роботу адміністрації президента і українських дипломатів у цьому напрямку.

У самій Росії питання заручників перестало бути елементом шантажу і тиску, якщо ми говоримо про політичну складову Мінських домовленостей
Олеся Яхно

«І по-друге, я хочу сказати, що у самій Росії питання заручників перестало бути елементом шантажу і тиску, якщо ми говоримо про політичну складову Мінських домовленостей», – додає вона.

За словами Яхно, у Росії досі обговорюють наслідки «списку Магнітського» і розуміють, що не можна допустити появу нових випадків резонансних смертей у пенітенціарних установах.

Водночас, на думку експерта, полонені на непідконтрольних територіях залишаються елементом тиску на Україну і розпалювання штучно створеного громадянського конфлікту. Тому, вважає вона, процес обміну цих людей може бути значно повільнішим за той, що стосується українців у Росії.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG