Доступність посилання

ТОП новини

У пожвавленні переговорів про звільнення Путіним українських політв’язнів не виключена участь Медведчука – експерт


Віктор Медведчук
Віктор Медведчук

«Важливо, щоб за громадян України вела переговори саме держава, а не якісь треті особи, які потім з незрозумілою метою скористаються отриманими від цього політичними дивідендами»

У ці дні в російському Ростові-на-Дону тривають судові розгляди у так званій справі «кримських мусульман», яких звинувачують у тероризмі. На суд вирушила правозахисниця із «Центру громадянських свобод» Марія Томак. Вона каже, що українці повинні підтримати ув’язнених кримських татар, а держава – брати безпосередню участь у звільненні політв’язнів. Про те, чому пожвавлення у переговорах щодо звільнення українців відбувається саме зараз і про особливості звільнення українських бранців Марія Томак розповіла в інтерв’ю Радіо Свобода.

– У Ростові тривають судові розгляди у справі кримчан Руслана Зейтуллаєва, Ферата Сайфуллаєва, Нурі Прімова та Рустема Ваітова. Розкажіть, будь ласка, у чому звинувачують цих людей і як можуть розвиватися події щодо їх повернення в Україну?

– Тут справді дуже цікава, символічна ситуація, тому що, власне кажучи, цю четвірку судять в Північнокавказькому військовому окружному суді, в тому самому, де розглядалася справа Сенцова та Кольченка. І їх так само звинувачують в тероризмі, але за іншою статтею, вона відносно нова в російському кримінальному законодавстві. Звинувачення містить дуже хитре формулювання, згідно з яким особа може бути визнана терористом, якщо вона є учасником так званої терористичної групи, може бути засуджена від 5 до 10 років, якщо вона є спільником – від 15 до 20 років.

Не йдеться про жодні насильницькі дії. Тобто їм інкримінується те, що вони розмовляли про щось, поширювали літературу, періодичну пресу, яка до анексії Криму не була забороненою

Ці четверо осіб звинувачуються просто в тому, що вони є учасниками організації «Хізб ут-Тахрір», яка є забороненою в Росії, і визнана екстремісткою і терористичною. В усіх матеріалах справи, в обвинувальному висновку (я мала можливість ознайомитися з паперами), не йдеться про жодні насильницькі дії. Тобто їм інкримінується те, що вони розмовляли про щось, щось обговорювали, поширювали літературу, періодичну пресу, яка до анексії Криму не була забороненою і ці видання були офіційно зареєстровані. Тобто від початку ці справи доволі маніпулятивні.

Марія Томак
Марія Томак

І також тут є, звісно, мотив особистий, бо щонайменше двоє з цих громадян були дуже активними громадськими активістами, а вони були незгодні з тим, як Росіясебе поводила вКриму, що здійснила анексію. Я думаю, що це стало одним із мотивів порушення справи. І дуже важливо сказати, що цим людям так само потрібна підтримка.

Якщо зараз країна, громадянське суспільство не підтримає тих кримських татар, які сидять, то це дуже ускладнить у майбутньому повернення Криму

Сьогодні у Руслана Зейтуллаєва день народження, йому інкримінують функцію організатора. Ми спробуємо через адвоката передати маленьку листівку. Але уваги справді мало, мені здається, для України це стратегічна тема, тому що, якщо зараз країна, громадянське суспільство не підтримає тих кримських татар, які сидять, то це дуже ускладнить у майбутньому повернення Криму.

– Чи можна говорити, що при вирішенні питання про обмін, помилування осіб зі списку близько 30-ти Росією буде використаний так званий вибірковий принцип, за іменами, які більше на слуху?

– Ми, правозахисна компанія «LetMyPeopleGo», говоримо про єдиний список, незалежно від обвинувачень, які висуваються цим особам. Якщо ми помічаємо, що є політичний мотив, а в даному випадку він є, з багатьох причин. Навіть з елементарної причини, що люди незаконно були вивезені з окупованої території на територію держави-окупанта. Це є порушення міжнародного гуманітарного права, це є воєнний злочин. Я вже не кажу про інші порушення іпро саму справу.

Ми активно співпрацюємо, в тому числі з МЗС, передаємо ці списки і спецслужбам, і в принципі, ці цифри озвучуються державними інституціями. Ми, звичайно, будемо зі свого боку робити все до того часу, поки не повернеться остання людина. Ця тема не була закрита, бо є люди, які потребують, можливо, першопочаткової уваги – Геннадій Афанасьєв і Юрій Солошенко, які, на щастя вже звільнені, є також Станіслав Клих, який перебуває у дуже важкому психічному стані і так само потребує негайного повернення в Україну.

Можуть бути різні шляхи: когось, можливо, обміняють через помилування, когось по конвенції. Тут можуть бути різні механізми, але, звісно, всі ці люди мають бути вдома

Наголошую, ми будемо наполягати на тому, щоб всі ці особи були повернуті в Україну. Тут можуть бути різні шляхи: когось, можливо, обміняють через помилування, когось по конвенції. Тут можуть бути різні механізми, але, звісно, всі ці люди мають бути вдома.

– Як Ви думаєте, чому таке пожвавлення у переговорах щодо обміну настало саме тепер? І чи є причини, які можуть загальмувати цей процес?

Тут скористалися, вочевидь, переговорним ресурсом у вигляді осіб, які знаходяться в Україні, але є наближеними до Володимира Путіна, я маю на увазі Віктора Медведчука

– Тут скористалися, вочевидь, переговорним ресурсом у вигляді осіб, які знаходяться в Україні, але є наближеними до Володимира Путіна, я маю на увазі Віктора Медведчука. Але мені здається, що це слизька доріжка, я про це увесь час кажу. Мені просто тривожно як громадянину за ці речі і здається, що саме тому ініціативу усе-таки має брати на себе держава, тобто має бути сформована певна група, яка буде вести переговори. Можливо, я якісь речі не розумію і фантазую зараз, але мені здається, що критично важливо, щоб за громадян України вела переговори саме держава, а не якісь треті особи, які потім з незрозумілою метою скористаються отриманими від цього політичними дивідендами. Тому я б не хотіла на цьому, звісно спекулювати, і я не знаю чому так сталося, чому саме зараз. Важливо, що все-таки цей процес є, що він можливий. Але наголошую, важливо також, щоб відповідальність на себе брала держава.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG