Доступність посилання

ТОП новини

Порошенку бракує мужності стосовно дерусифікації? (Огляд преси)


Порошенко лукавить, коли говорить, що вирішувати долю назв міст повинні місцеві громади – видання

Президент Петро Порошенко лукавить, коли говорить, що вирішувати долю назв міст повинні місцеві громади, переконує експерт тижневика «Країна». Адже значна частина їх – росіяни, яких переселили на землі українців, знищених під час російської окупації, або громадяни, що їх протягом поколінь позбавляли змоги знати власну історію, а годували натомість імперськими фабрикаціями. Тепер пропонують з ними радитися так, ніби невідомо, якій назві вони віддадуть перевагу, наголошує видання. Чи поляки питали в німців, як їм бути з назвами своїх віднайдених міст Вроцлав, Ґданськ, Ґдиня, Сопот, відібраних у них на століття? Зараз той момент, коли лідер країни повинен мати мужність взяти відповідальність на себе і проводити цілеспрямовану політику дерусифікації – щоб в українських топонімах не залишилося сліду російських завойовників, наголошує експерт тижневика.

Візит Володимира Гройсмана до США експерти газети «Сегодня» називають оглядинами, під час яких він познайомить зі своїми амбітними планами і презентує свою команду. Звідти прем'єр може привезти щось на кшталт дорожньої карти: це може бути конкретний неофіційний план роботи на найближчі півроку, який гарантуватиме отримання траншу від МВФ. Про це газета пише в статті «Прем'єр в Штатах: план, війна і транш».

Кабмін переніс ухвалення бюджетної резолюції у зв’язку із відрядженням прем’єра до США. Чи вдасться уряду Гройсмана зламати вже стійку традицію «аврального» голосування за держбюджет у ніч перед різдвяними канікулами? Експерти газети «День» стверджують, що це далеко не всі «спокуси» підготовки бюджету, з якими повинен буде впоратися цей Кабмін. З іншими проблемами чинного уряду і чому в Україні держбюджет не виконує своє ключове завдання, газета знайомить у статті «Як багаті багатіють».

У цьому ж числі «День» розповідає про те, чому назрілим є питання позбавлення Росії права на проведення Чемпіонату світу з футболу 2018 року. Видання пише, що напад російських ультрас на британських футбольних фанів у Марселі – це те, коли вперше за тривалий час Європа може наочно побачити, що несе з собою організована російська агресія. І якщо війну, яку веде Кремль з Україною, у Європі сприймали абстрактно, як якісь віддалені події, котрі їх зовсім не стосуються, то тепер, на Євро-2016, «русский мир» сам завітав до них у гості.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG