Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК-спотикання


©Shutterstock
©Shutterstock

Порошенко пропонує призначити п’ятьох кандидатів, пов’язаних з «БПП». Експерти сумніваються, що парламент змінить склад ЦВК у четвер

У четвер у Верховній Раді планують замінити склад Центральної виборчої комісії. З 11 кандидатами, яких вніс президент Петро Порошенко, різні фракції зустрічалися до пізнього вечора середи, а після цього вночі тривали консультації. Чи домовилися голосувати «за» – інтрига зберігається з початку засідання парламенту. За словами спікера Андрія Парубія, за склад ЦВК проголосують сьогодні, якщо фракції досягнуть компромісу. Утім, наразі президентські пропозиції щодо Центрвиборчкому не розглянули у комітеті з питань правової політики та правосуддя. Експерти не виключають, що заміну Центральної виборчої комісії можуть перенести через бажання окремих фракцій збільшити кількість «своїх» членів ЦВК та через банальну відсутність депутатів, частина з яких їде до Франції на «Євро-2016».

Президент Петро Порошенко пропонує Верховній Раді звільнити 12 з 15 членів комісії ЦВК і одночасно призначити 11 нових членів. Про це свідчать постанови президента номер 4789 і 4790, оприлюднені на сайті Верховної Ради.

Порошенко пропонує призначити п’ятьох кандидатів, пов’язаних з «БПП»: Ольгу Желтову, Миколаївну, Михайла Вербенського, Світлану Кустову, Ольгу Лотюк та Віталія Плукаря. «Народний фронт»у цьому списку представляють Роман Греба, Леонтій Шипілов, Надія Синиця та Олег Конопольський. По одному кандидатові мають група «Відродждення» (Алла Басалаєва) та фракція «Самопоміч» (Євген Радченко). Другим проектом постанови Порошенко пропонує звільнити 12 членів ЦВК, зокрема, його чинного голову Михайла Охендовського та всіх його заступників. Підставою є те, що термін повноважень цих дванадцятьох посадовців закінчився 1 червня 2014 року. Ще троє членів Олександр Осадчук, Олег Діденко і Катерина Махніцька, на думку президента, можуть лишатися на посаді, бо призначені пізніше, а термін їхньої роботи становить сім років.

Політолог Володимир Фесенко пояснив Радіо Свобода, чиї інтереси враховані у цих проектах постанов, та за яких умов депутати підтримають їх у четвер.

Оптимальним рішенням, щоб не було, вибачте, «кидків», стане пакетне голосування
Володимир Фесенко

«Президент виступає за майже повне оновлення,складу, «Опоблок» і «Батьківщина» – подали від себе тих кандидатів, які вже є в чинному складі ЦВК. Чи буде голосувати «Самопоміч» – інтрига зберігається, бо у списку є кандидат від них. Він, Євген Радченко – знаний експерт та активіст. Не виключаю, що оптимальним рішенням, щоб не було, вибачте, «кидків», стане пакетне голосування», – визнає Фесенко. Він вважає найкращим сценарієм голосувати за ЦВК зараз, а не восени, коли для цього можуть виникнути якість інші перешкоди.

Утім, на порядку денному комітету Верховної Ради з правової політики та правосуддя 15 червня були відсутні президентські проекти постанов щодо ЦВК.

Депутат від «Народного фронту» та заступник голови комітету Леонід Ємець пояснив, що відкласти засідання, щоби провести консультації, попросили обидві фракції коаліції, а на самому комітеті навіть не було кворуму.

Голова комітету, представник «БПП» Руслан Князевич повідомив, що постанову про призначення нових членів ЦВК комітет розгляне за участю самих кандидатів на відповідні посади, але лише після завершення консультацій. Він додав, що таку пропозицію зробили, зокрема, члени комітету від «Батьківщини» і «Радикальної партії».

Днями голова Верховної Ради Андрій Парубій не виключив, що 16 червня депутати проголосують за оновлену ЦВК. Проте, якщо з цього питання не буде консенсусу, голосування перенесуть.

Раніше у «Народному фронті» повідомляли, що ще не вирішили, чи голосувати за президентську версію Центральної виборчої комісії. «Опозиційний блок» – відкидає саму можливість голосувати «за».

Конценсусу в парламенті ще немає – депутати

Якщо у четвер до винесення постанов про ЦВК у сесійну залу в парламенті не знайдеться для них більшості, то це питання відкладуть або на початок липня, або аж на осінь, визнає Олександр Черненко, колишній голова Комітету виборців України, а нині депутат від «БПП».

Рішення не готове до голосування, і очевидно, що нині немає політичного консенсусу довкола нього
Олександр Чененко

«Рішення не готове до голосування, і очевидно, що нині немає політичного консенсусу довкола нього. Якщо 16 червня згоди не буде – парламент повернеться до цього питання не раніше 5 липня», – очікує депутат.

Голова радикалів Олег Ляшко ще в середу повідомив журналістам, що фракція запросила на своє ранкове засідання 16 червня кандидатів у члени ЦВК.

Проте Ігор Мосійчук, член фракції Радикальної партії та перший заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності визнає, що хоча розгляд кандидатур відбувається і в межах закону, однак склад ЦВК є «заполітизованим», і, на його думку,перелік кандидатів свідчить про намір президента та його політичної сили «узурпувати владу».

На жаль, ми маємо інструмент формування ЦВК, який у будь-якому випадку стане політичним органом. Президент його пропонує, парламент – затверджує. Більшість кандидатів є прихильниками чинної влади
Ігор Мосійчук

«На жаль, ми маємо інструмент формування ЦВК, який у будь-якому випадку стане політичним органом. Президент його пропонує, парламент – затверджує. Більшість кандидатів є прихильниками чинної влади, Петра Порошенка – а це прямий шлях до узурпації влади», – обурюється Мосійчук.

Тим часом «Самопоміч» увечері 15 червня покликала на свої засідання кандидатів до ЦВК, після чого вночі тривали консультації. Про результати фракція не повідомляє до початку пленарного засідання парламенту.


Водночас «Батьківщина» вже відмовилася голосувати за ЦВК через це, що проекти постанов з нею не погоджували.

Голова Комітету виборців України Олексій Кошель в ефірі Радіо Свобода закликав оперативно змінити запропонований склад ЦВК, включивши в нього експертів та представників інших фракцій, які опинилися за бортом.

Там бачимо лише одного експерта, який працював в різних країнах, який писав законопроекти і є насправді досить якісним фахівцем
Олексій Кошель

«Для мене особисто і для переважної більшості експертів, чиї думки я чув, близько половини списку – це незнайомі люди, прізвища які абсолютно нічого не говорять. Вони ніколи раніше не були публічними, не працювали в сфері виборчого права. Скажімо, із 11 кандидатур ми бачимо п’ятеро державних службовців різного рівня, які працюють в Адміністрації президента, в МВС. Там бачимо лише одного експерта, який працював в різних країнах, який писав законопроекти і є насправді досить якісним фахівцем», – пояснює керівник КВУ, маючи на увазі кандидата від «Самопомочі» Євгена Радченка.

Він пропонує дати змогу опозиції включити до цього списку своїх кандидатів, але щоб ті обов’язково були експертами з виборчих питань. Лише за цих умов парламент набере голоси для «11 постанов по 226 голосів», оскільки за регламентом, за кожного члена ЦВК мають голосувати окремо. Утім експерт не виключає, що Верховна Рада порушить регламент у цьому випадку, і змінить склад комісії одним рішенням.

Депутати можуть зірвати засідання щодо ЦВК через опір законопроекту про конфіскацію майна Януковича і... футбол – політтехнолог

Політтехнолог Тарас Березовець називає кілька причин, які можуть відтермінувати голосування за звільнення старих членів ЦВК та призначення нових. Серед них – і політичні чинники, і… вечірній матч Україна-Північна Ірландія в рамках «Євро-2016», квитки на який взяли чимало народних депутатів.

З урахуванням того, що 16 червня– гра України та Північної Ірландії, а також є багато охочих зірвати засідання, воно може бути зірване
Тарас Березовець

«З урахуванням того, що 16 червня– гра України та Північної Ірландії, а також є багато охочих зірвати засідання, воно може бути зірване. До того ж, на порядку денному резонансний закон про спецконфіскацію, за який частина фракцій не хоче голосувати. Дуже малі шанси, що рішення ухвалять», – визнає політтехнолог.

Утім у середньостроковій перспективі Березовець вважає імовірність перезавантаження Центрвиборчкому дуже високою, адже намір президента прибрати посадовців часів Януковича підтримує не лише коаліція. Якщо це голосування не відбудеться в четвер, воно може пройти у липні, хоча це передуватиме виборам на семи округах, і таким чином робота ЦВК може бути паралізована. Відтак, в разі зриву голосування 16 червня, це питання можуть відкласти до осені, погоджуються експерти.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG