Доступність посилання

ТОП новини

Одеські волонтери видали календар із світлин колишніх «нахімівців» 


Майбутні військові моряки позували з моделями на фрегаті «Гетьман Сагайдачний»

В Одесі презентували календар «Незрадливі», який складається із 12 світлин курсантів факультету Військово-морських сил Одеської морської академії. Серед учасників проекту є і колишні «нахімівці», які навесні 2014 року не зрадили присязі та виїхали з анексованого Криму. Разом з майбутніми військовими моряками на фрегаті «Гетьман Сагайдачний» фотографувалися і професійні моделі. Таку фотосесію ініціювали волонтери. За їхніми словами, так вони хочуть підтримати та популяризувати Військово-морські сили України.

На створення календаря організаторів надихнула світлина з американського модного журналу 50-х років, де молода дівчина у сукні була зображена на одному з бойових кораблів США.

«Ми вирішили зробити щось подібне для наших моряків, які вийшли 2 роки назад з Криму. Це некомерційний проект. Фотографи, дизайнери, модельна агенція – всі працювали на ідею»,– розповідає одна з організаторів Олена Балаба.

Як зізнається заступник командувача ВМС Збройних сил України Олександр Урсол, для них це була несподівана і нестандартна пропозиція. Проте ідея під іншим кутому зору подивитися на майбутніх військових моряків командуванню Військово-морських сил прийшлась до вподоби.

Олександр Урсол згадує, як одна із дівчат-моделей під час фотосесії на фрегаті сказала: «Я їм довіряю, вони нас захистять!». На думку заступника командувача ВМС, ця фраза і стала лейтмотивом проекту «Незрадливі».

Треба чітко розуміти, що наші курсанти не завжди такі красиві, як на цих фотографіях. Їхня служба достатньо важка
Олександр Урсол

«Треба чітко розуміти, що наші курсанти не завжди такі красиві, як на цих фотографіях. Їхня служба достатньо важка. Вони готуються до того, щоб після завершення навчання присвятити своє життя захисту вітчизни. І військовим морякам важливо відчувати, що все це не даремно», – наголосив Урсол.

Екс-нахімовець приміряв роль капітана «Сагайдачного»

Один з учасників «Незрадливих» Максим Гуля у 2014 році навчався у Академії військово-морських сил імені Нахімова у Севастополі. Але після анексії Криму переїхав до Одеси.

Всіх тоді зібрали на плацу та оголосили, що ті, хто хочуть лишитися у Севастополі, мусять прийняти «кримську» присягу. Ті, хто відмовилися, поїхали на материкову Україну
Максим Гуля

«Нас всіх тоді зібрали на плацу та оголосили, що ті, хто хочуть лишитися у Севастополі, мусять прийняти «кримську» присягу. Ті, хто відмовилися, поїхали на материкову Україну. Нас було небагато, з мого курсу 15 людей повернулися в Україну», – згадує він.

Наразі Максим навчається у Одеській морській академії. Влітку планує проходити практику у Франції.

На світлині з календаря він разом з двома дівчатами позує на капітанському містку «Сагайдачного». Хлопець зізнається, що було дуже приємно брати участь у такій фотосесії.

Моделі теж лишилися у захваті від зйомок. Одеситка Вікторія Мануч вперше побувала на військовому кораблі.

«Нас попереджали нічого не чіпати, бо все змазано. Але ми все одно примудрилися трошки забруднитися. Було дуже цікаво», – поділилася враженнями вона.

Учасниці зйомок зазначають, що з хлопцями було легко працювати, а атмосфера на кораблі запам’яталась особливою душевністю. З деякими курсантами моделі спілкуються і досі.

Загальний наклад цих календарів складає 5 тисяч штук. За інформацією волонтерів, частину екземплярів передадуть у штаб ВМС, іншу – будуть продавати у волонтерських центрах. Зібрані кошти підуть на реалізацію наступної частини проекту. Адже, як повідомили організатори, «Незрадливі» – це лише перший етап масштабної інформаційної кампанії, присвяченої всім підрозділам Військово-морських сил України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG