Доступність посилання

ТОП новини

Юнкер: шлях до відновлення відносин ЄС із Росією починається з України


Жан-Клод Юнкер
Жан-Клод Юнкер

Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер заявляє, що шлях до відновлення відносин Росії з Євросоюзом має починатися з України і повного виконання Мінських домовленостей. Про це він сказав у виступі в російському Санкт-Петербурзі на міжнародному інвестиційному форумі, повідомляє прес-служба Єврокомісії.

За словами Юнкера, відносини Євросоюзу з Росією є проблемними і позначеними недовірою, але «вони не зламані так, що їх неможливо полагодити». «Ми повинні виправити це, і я вважаю, що ми можемо», – наголосив президент Єврокомісії.

«Наш шлях має починатися з України. Український народ зробив вибір, якого майбутнього хоче для своїх дітей, і всі мають поважати це. Росія є стороною Мінських угод. Вона взяла на себе зобов’язання і виклала їх на папері, як і інші підписанти. Таким чином, наступний крок очевидний: повне виконання домовленостей. Не більше і не менше. Це єдиний спосіб почати нашу розмову, і єдиний шлях до зняття економічних санкцій», – сказав Юнкер.

Він наголосив, що Євросоюз, як і «Група семи» економічно розвинутих держав єдині в питанні «Мінська».

«Стабільна і демократична Україна, яка продовжує своє економічне перетворення, може бути лише позитивом для Росії: для російської економіки, для російського бізнесу і для російських громадян», – додав Юнкер.

«Найближчим часом ми повинні не тільки говорити про відносини з Росією. Я вважаю, що ми повинні говорити з Росією – її керівництвом і народом. З самого початку мого життя в політиці я завжди працював, щоб будувати мости і діалог. Я вважаю, що мир і процвітання людства залежать від відкритості й обміну», – сказав Юнкер.

За його словами, необхідна «відверта розмова» ЄС із Росією. «Це буде важка розмова, я не сумніваюся, але це необхідно. Ще до цих драматичних подій наші зв’язки були напруженими. Зусилля ЄС щодо залучення і пояснення не завжди віталися або були прийнятими», – нагадав Юнкер.

Україна і Захід твердять, що Росія не виконує своєї частини Мінських угод і продовжує розпалювання конфлікту шляхом надання військ і зброї сепаратистам на сході України. Москва заявляє, що на Донбасі не має своїх військ і що там можуть бути присутні хіба що «добровольці» з Росії.

Щоб натиснути на Кремль у виконанні Мінських угод, США і ЄС досі твердо стояли на позиціях збереження економічних санкцій щодо Росії, заявляючи, що вони не будуть зняті до повного виконання мінських домовленостей. Дія найбільшого пакета таких санкцій ЄС закінчується в липні. Лідери ЄС заявили, що, найімовірніше, санкції будуть продовжені ще на півроку попри опозицію Франції, Угорщини, Словенії, Італії, Греції та деяких інших країн ЄС.

XS
SM
MD
LG