Доступність посилання

ТОП новини

«Помри, помри, помри», – кричали російські фани, б’ючи англійського вболівальника – британські ЗМІ


Один із постраждалих під час масової бійки англійських та російських фанантов, Марсель, 11 червня 2015 року
Один із постраждалих під час масової бійки англійських та російських фанантов, Марсель, 11 червня 2015 року

Британські ЗМІ розповідають про вболівальника збірної Англії, у якого зафіксована смерть головного мозку

У четвер французька влада винесла рішення про депортацію 20 із затриманих 14 червня пасажирів автобуса з російськими фанами, що прямував до Лілля для підтримки збірної Росії з футболу. У тому числі буде депортований президент Всеросійського об’єднання уболівальників Олександр Шпригін, якого британська телерадіокомпанія ВВС назвала «ультраправим лідером російських футбольних уболівальників». Зустріч збірних Росії та Словаччини в рамках групового турніру чемпіонату Європи з футболу відбулася в середу і завершилася з рахунком 2:1 на користь Словаччини. У день матчу в місті затримали ще 12 вболівальників російської команди. За словами префекта регіону Нор-Па-де-Кале Мішеля Лаланда, четверо чи п’ятеро з них брали участь у заворушеннях в Марселі 11 червня, під час яких постраждали 35 осіб. Один з постраждалих, британець Ендрю Бейч, перебуває в комі, французькі лікарі зафіксували у нього смерть головного мозку.

Британські ЗМІ повідомляють, що коли футбольні хулігани били 51-річного англійця Ендрю Бейча (відомого як «Пепе»), вони кричали англійською: «Помри, помри, помри!» – і плювали йому в обличчя. Журналісти впевнені, що побиття – справа рук російських хуліганів, які були помічені в сутичках з британцями по всьому місту 11 червня, перед матчем Росія – Англія.

The Independent пише, що Бейча вдарили кілька разів по голові металевим прутом або молотком. «Це був абсолютно нічим не спровокований напад росіян. Він зазнав серйозних травм голови», – говорить його друг Джей Рікеттс. Інший друг Бейча, який побажав залишитися невідомим, заявив, що Бейча вдарили по голові «чотири або п’ять разів молотком або залізним прутом».

Очевидець подій Крейґ Лайонс повідомив The Sun, що Бейч не дихав: «Поруч були 30 поліцейських, але вони нічого не робили. Я глянув їм в обличчя і сказав: «Він помирає». І один зробив йому масаж серця».

Син Бейча, 26-річний Гаррі розповів The Daily Mail, що Бейч «не був футбольним хуліганом»: «Яка людина зробить щось подібне іншій людині?»


Про Ендрю Бейча відомо, що він працював водієм мережі гіпермаркетів Tesco і був добре відомий в рідному місті своєю любов'ю до футболу.

Друзі розповідають, що Бейч виїхав з Портсмута на два роки до Іспанії, але приблизно вісім місяців тому повернувся, тому що нудьгував за футбольним клубом «Портсмут», який підтримував, і за своїми друзями.

Бейч був постійним відвідувачем пабу The Lawrence Arms в містечку Саутсі поблизу Портсмута, і практично ніколи не пропускав в ньому жодної футбольної трансляції.

«Ми щойно дізналися, що Енді, який був сильно травмований, зараз перебуває в комі. Ми шоковані», – говорить власник пабу Дев Вірнс.

«Він приходить кілька разів на тиждень пропустити скляночку, коли є телетрансляція матчу. Він гарний хлопець і добрий клієнт. Він випивав кілька кухлів пива, але нічого зайвого. Всі знають його. У нього відмінний характер, він ніколи не шукав неприємностей», – розповів про Бейча власник пабу.

Бейч, за словами власника пабу, був відданим шанувальником футбольного клубу Портсмута. «Ми схрещуємо пальці, щоб у Ендрю все було добре», – каже він.

У Марселі Ендрю Бейч був зі своїми, з друзями. Його брат Дін розповідає: «Головний інспектор поліції повідомив, що у них є «чудові» кадри з камер відеоспостереження, і вони визначили учасників нападу. Знімки були передані французькій поліції».

Друзі та родичі Ендрю створили інтернет-сторінку для збору коштів на лікування жорстоко побитого Бейча. На момент публікації статті зібрано майже 18 тисяч фунтів стерлінгів.

Друзі з посиланням на сина Бейча повідомляють, що Ендрю «пережив серцевий напад, у нього інфекція легенів та інфаркт».


Головний прокурор Марселя Бріс Робен повідомив, що тільки два російські вболівальники були заарештовані у вихідні дні. На запитання, чому було так мало арештів, він відповів: «Я не хочу йти так далеко, припускаючи, що нападники були професіоналами, але вони явно агресивні і добре натреновані». Він описав нападників як «надшвидкісних» і «гіперагресивних».

14 червня французька влада зупинила в Ліллі автобус з уболівальниками з Росії, 43 з них були арештовані. 11 відпустили.

Уболівальників депортують з Франції?

За безлади, влаштовані російськими вболівальниками на матчі чемпіонату Європи проти збірної Англії, Союз європейських футбольних асоціацій (УЄФА) оштрафував Російський футбольний союз (РФС) на 150 тисяч євро. Сама збірна Росії умовно дискваліфікована до кінця турніру.

Поранений вболівальник збірної Англії у супроводі поліції у Марселі. 11 червня 2016 року
Поранений вболівальник збірної Англії у супроводі поліції у Марселі. 11 червня 2016 року

15 червня Ліллі в матчі чемпіонату Європи з футболу збірні Росії та Словаччини зіграли 1:2.

Перед початком матчу трьох людей затримали. Двох – за бійку. «Ще одну дівчину затримали разом з її українським хлопцем через те, що в багажнику їхньої машини виявили бейсбольну биту», – сказав прес-аташе посольства Росії в Парижі Сергій Парінов.

На попередньому матчі між збірними Росії і Англії після фінального свистка і відбулися масові заворушення: російські вболівальники прорвалися в сектор, де сиділи англійці, і влаштували бійку. Також масові бійки російських і англійських уболівальників перед матчем відбувалися на вулицях міста.


Депутат Держдуми Росії Ігор Лебедєв у своєму твіттері висловив гордість за російських уболівальників: «Не бачу нічого страшного в бійці фанатів. Навпаки, молодці наші хлопці».


Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG