Доступність посилання

ТОП новини

Доки діє депутатський імунітет, ніякі слідчі дії з Онищенком проводити неможливо – Холодницький


Олександр Онищенко у Верховній Раді. Архівне фото
Олександр Онищенко у Верховній Раді. Архівне фото

«Зараз він абсолютно не обмежений у своїх пересуваннях, тому може бути й у Монако, й в Україні»

Київ – Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявляє, що особисто приніс до Верховної Ради подання на зняття недоторканності з народного депутата Олександра Онищенка і притягнення його до відповідальності. В кулуарах Верховної Ради депутати кажуть, що готові підтримати подання після того, як особисто вивчать всі документи й докази. Водночас антикорупційни прокурор побоюється, що парламент може затягнути із розглядом цього питання. В комітеті Верховної Ради з питань регламенту заявили, що парламент може розглянути подання у липні. Водночас, де саме зараз перебуває депутат, якого пов’язують з газовими корупційними схемами, поки що невідомо.


Антикорупційний прокурор 15 червня заявив, що передав очільнику Генеральної прокуратури Юрієві Луценку матеріали для подання на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт депутата Олександра Онищенка з групи «Воля народу». Холодницький зазначив, що це подання підготували в рамках розслідування кримінального провадження про зловживання у реалізації газу, видобутого під час спільної діяльності з «Укргазвидобування».

15 червня співробітники НАБУ провели обшук в офісі Олександра Онищенка. За інформацією бюро, обшуки відбуваються за адресами фірм, що фігурують у розслідуванні щодо реалізації природного газу за заниженою ціною за договорами спільної діяльності з «Украгазвидобуванням».

Артем Ситник
Артем Ситник

«На сьогодні проведено 37 обшуків, зараз вони тривають. Вони проводилися у Львові, Дніпропетровську та Києві. Вилучено на сьогодншіній день більш ніж півтора мільйона доларів. Починається процедура аресту майна. На даний момент 10 із цих учасників затримані», – заявив голова Національного антикорпуційного бюро Артем Ситник.

Водночас сам Олександр Онищенко повідомив у коментарі виданню «Українська правда», що обшуки відбуваються у його приймальні. Він заявив, що показав співробітникам НАБУ «всі документи, що це – офіційна приймальня народного депутата, але вони продовжують займатися «бєспрєдєлом».

Артем Ситник також зазначив, що вже встановлено 20 осіб зі складу «злочинної організації».

Назар Холодницький
Назар Холодницький

У четвер керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький в кулуарах Верховної Ради заявив, що подання на зняття недоторканності Онищенка здав в канцелярію парламенту особисто. Хоча достеменно невідомо, де саме зараз перебуває народний депутат, у ЗМІ шириться інформація, що у четвер Онищенко перебував у Монако.

«Закон дає абсолютний імунітет народним депутатам, що ніхто не має права їх ні прослуховувати, ні стежити, бо це все незаконно. Зараз він абсолютно не обмежений у своїх пересуваннях, тому може бути й у Монако, й в Україні. Станом на вчора нам було відомо, що він в Україні. Де він сьогодні, чи він за ніч десь перелетів, я не готовий вам сказати. Але доки є імунітет, жодних слідчих чи процесуальних дій з ним робити заборонено», – сказав журналістам Назар Холодницький.

За його словами, тепер тільки від депутатів залежить, наскільки швидко відбудеться процедура регламентних комітетів й подання опиниться в залі. Він також висловив острах, що процедура може затягнутися до вересня.

Парламент вкотре обдурив виборців, не голосуючи за зміни в Конституції – Лещенко

Про те, що Онищенко може спокійно користуватися депутатськими привілеями, доки йому особисто не висунули підозру, каже й народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко. За його словами, для цього Онищенко має з’явитися на допит. У разі його відстуності про висунення підозри йому можуть повідомити поштою, але це у будь-якому разі дає можливість використати час й полетіти деінде за кордон, додає Лещенко.

«Якщо говорити реально, то немає можливості, згідно з Конституцією, це будь-яким чином зупинити. Парламент вкотре обдурив виборців, не голосуючи за зміни в Конституції в частині недоторканості. Наслідок такий – втеча всіх фігурантів, які мають депутатські мандати», – зазначив Сергій Лещенко.

По недоторканності немає навіть першого читання – Лещенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00


Якщо й Онищенко зникне, депутатам негайно треба буде внести зміни до Конституції в частині недоторканості, каже політолог Володимир Цибулько. Інакше суспільство це сприйме як серйозний виклик, вважає він. Експерт також впевнений, що депутати підтримають подання ГПУ щодо Олександра Онищенка.

Володимир Цибулько
Володимир Цибулько

«Задля виживання і повного терміну Ради восьмого скликання депутатам постійно доведеться жертвувати якимись фігурами задля підтримки легітимності. Якщо справа Мосійчука була зроблена нашвидкоруч й неохайно, то у справі Онищенка будуть максимально дотримуватися цих процедур задля політичної чистоти фінального сценарію», – каже Володимир Цибулько.

Крім того, на думку оглядача, справа Онищенка з газовими схемами може стати показовим проектом, який повинен довести життєздатність Антикорупційної прокуратури.

Народний фронт буде підтрмувати подання генпрокурора – Бурбак

Не всі народні обранці встигли ознайомитися з документом, який містить 86 сторінок обґрунтування позбавлення Онищенка депутатської недоторканості та притягнення його до відповідальності. Проте після його вивчення виявили готовність його підтримати, «щоб усі винні були покарані».

«Народний фронт», після того, як пройдуть процедури, буде підтрмувати подання генпрокурора, й ми хочемо, щоб, дійсно, всі винні були покарані. Хотілося б, щоби НАБУ не робило шоу з цього. Хочемо, щоб це діло дійсно дійшло до суду, а не було зупинено по якимось процедурним питання», – зазначив голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак.

Ми будемо підтримувати подання ГПУ – «Народний фронт»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00


Представник фракції «Батьківщина» Сергій Власенко в парламенті заявив, що проти будь-яких незаконних рішень Верховної Ради. Адже, за його словами, цей самий склад парламенту ухвалював аналогічне рішення про позбавлення недоторканості й «радикала» Ігоря Мосійчука.

Ігор Мосійчук
Ігор Мосійчук

Сам же Мосійчук каже: готовий підтримати подання, якщо Олександр Онищенко не буде присутній при процедурах. «Я буду вважати тоді, що людина уникає від правосуддя. Це для мене буде показником. Бо я не тікав – я двічі був за кордоном за той час, і я ж міг, правильно, залишитися, не повернутися. Я повернувся в країну. Це його особиста позиція», – зауважує депутат.

Виконувач обов’язків голови регламентного комітету Верховної Ради Павло Пинзеник повідомив, що парламент зможе розглянути подання генерального прокурора про зняття депутатської недоторканності, затримання та арешт народного депутата Олександра Онищенка в липні.

Якщо суд визнає провину, йому загрожує до 12 років тюрми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG