Доступність посилання

ТОП новини

Родинна гра Кононенків («СХЕМИ» | ВИПУСК №91)


Також у випуску: Судове товариство

Родинна гра Кононенків

Історія про те, як від початку з вигляду благодійна соціальна ініціатива виявилася бізнес-проектом для можновладців.

Київ, Пуща Водиця, старі радянські корпуси табору «Юнга». Київська влада доручила їх реконструювати заводу «Ленінська кузня» – підприємству президента України Петра Порошенка та заступника голови його фракції Ігоря Кононенка.

Політики-бізнесмени зобов’язалися на місці старого табору відкрити безкоштовну дитячу юнацьку спортивну школу. А в результаті там відкрився... приватний тенісний фітнес-клуб із готелем, баром, басейном.

Міжнародна тенісна академія – звісно ж, платна. І пересічному українцю не доступна. Прибуток, очевидно, лягає в кишеню її власнику – соратнику президента, нардепу Ігорю Кононенку. А спортивний директор клубу його син – тенісист Віталій Кононенко.

Все для дітей. Своїх. Розслідування Максима Савчука.


Судове товариство

Корумповані суди – ключова відповідь на питання, чому чиновники так безкарно грабують державу. Судді часто просто у змові зі злочинцями! Не всі, звісно. Щоб виявити суддів-запроданців з-поміж чесних, у країні триває глобальна переатестація. Ми за нею невпинно стежимо. Цього разу Сергій Андрушко розкаже, як минуло відсіювання очільників трьох столичних судів та як наш журналіст викрив те, на що не зважила комісія.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG