Доступність посилання

ТОП новини

Польські депутати відповіли на лист української інтелігенції про примирення


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Двісті парламентарів від владної партії Польщі «Право і справедливість» відповіли на лист українських політичних лідерів, духовенства й інтелектуалів до польської громадськості про примирення. Зачитав листа-відповідь депутат польського Сейму Міхал Дворчик.

«Цей документ не є направлений проти України або проти українців, як це намагаються представити деякі неприхильні особи», – наголосив Дворчик.

У листі польські високопосадовці звернулися за підтримкою до українців у вшануванні жертв часів Другої світової війни встановленням хрестів на могилах невинних громадян, які були вбиті на території Польщі й України.

Крім того, зазначив Дворчик, у депутатів викликає занепокоєння нинішня історична політика України. Передусім – «уславлення осіб, які відіграли неоднозначну роль у Другій світовій війні». За таких умов, наголошує депутат, незабаром виросте нове покоління українців, які абсолютно не розумітимуть, які претензії й історичні погляди на цю ситуацію мають поляки.

«Невдача як України, так і Польщі в боротьбі за незалежність мала драматичні наслідки не лише для обох народів, а й для всієї Європи. Відмінність між нами належить, однак, не до минулого, але до сучасної політики історичної пам’яті. І проблемою є сьогоднішнє українське ставлення до винних у вбивсті поляків під час Другої світової війни. У Польщі на державному і місцевому рівнях не вшановують пам’ять людей, які на руках мають кров невинного цивільного населення», – мовиться у листі.

«Ми бачимо героїзм боротьби з нав’язаною після війни радянською владою, але не розуміємо, чому основи цієї боротьби слід шукати в діях, спрямованих проти цивільного населення. Ми розуміємо, що Україна потребує своїх героїв, але для майбутнього не є байдужим, яке минуле ми обрали», – наголосив Дворчик.

Польські депутати закликають українців утримуватися від дій, які можуть «поставити стіну» між українцями і поляками, зауважуючи, що зі свого боку також утримаються від таких дій.

Ці питання варто вирішити хоча б для того, щоб вороги не могли на цьому спекулювати, зауважив Дворчик. Він наголосив, що спільним інтересом для обох народів є закриття цієї «болючої теми».

Крім того, Міхал Дворчик спростував поширені деякими ЗМІ повідомлення про те, що він називав українських авторів листа «катами».

«Я мушу визнати, що зазнав маніпуляції в цьому питанні, тому що будь-який притомний польський політик не називав би українських політичних діячів і духовенство катами. У листі катами називалися вбивці польських цивільних мешканців, і, відповідно, поляки виступали жертвами. Звісно, ми можемо підійти до того рівня дискусії, де кожне складене питання зводитиметься до агентури Росії і до того, що воно підкуплене», – сказав депутат.

На початку червня, напередодні 73-х роковин Волинської трагедії, українські політичні діячі, представники духовенства й інтелігенції звернулися до польської громадськості з відкритим листом примирення. Вони попросили пробачення у поляків, пообіцявши забути взаємні кривди. Також вони закликали не вдаватися до різких і непродуманих декларацій, які дозволять спільним ворогам використати його проти Польщі та України.

Зокрема, листа підписали колишні президенти України Леонід Кравчук, Віктор Ющенко, глава УПЦ Київського патріархату Філарет, глава УГКЦ Святослав Шевчук.

XS
SM
MD
LG