Доступність посилання

ТОП новини

НАБУ ламає «олігархічний статус кво» Онищенка – депутат


Олександр Онищенко у Верховній Раді України. Архівне фото
Олександр Онищенко у Верховній Раді України. Архівне фото

Сам Онищенко каже, що не корупціонер, але проситиме колег залишити його недоторканним

Народний депутат з групи «Воля народу» Олександр Онищенко продовжує наполягати: не винен. Він каже, що не має ніяких офіційних документів щодо звинувачень, висунутих проти нього. У вівторок Онищенко заявив, що метою кримінальної справи проти нього є бажання відволікти увагу від підвищення тарифів для населення. Раніше ж він казав, що у нього просто хочуть відібрати бізнес, а державну компанію «Укргазвидобування» готують для приватизації «під американців». У Національному антикорупційному бюро, тим часом, називають заяви Онищенка лукавством. А експерти прогнозують, що з вуст Олександра Онищенка пролунає ще не одна «викривальна» заява, метою чого є самозахист.


Олександр Онищенко у вівторок, як і обіцяв, прибув до Національного антикорупційного бюро, як він заявив, «для з’ясування свого статусу».

«З боку НАБУ сказано багато звинувачень на мою адресу, але до цього моменту зі мною ніхто не зв’язувався, ніхто мені нічого не передавав. Тому, по-перше, я прошу, щоб мені передали всі документи, які підтверджують докази моєї вини. А по-друге, щоб дотримувалися презумпції невинуватості, припинили піар і голослівні заяви, що я керівник якоїсь банди», – сказав Онищенко журналістам у вівторок вранці під стінами НАБУ, вкотре наголосивши, що невинен.

Він звинуватив владу у тому, що вона діє методами 37-го року, і заявив, що таким чином нинішнє керівництво держави хоче відволікти увагу від підвищення тарифів для населення. Раніше ж Онищенко заявив, що українська влада готує «Укргазвидобування» «на продаж під американців», і саме це є причиною звинувачень на його адресу.

У вівторок Онищенко при собі не мав посвідчення народного депутата, відтак охорона не пропустила його. До нього спустився детектив, якому Онищенко передав заяву з вимогою надати документи, що підтверджують його вину. Також Онищенко мав півгодинну зустріч з головою НАБУ, подробиці якої наразі невідомі.

У Національному антикорупційному бюро України натомість заявляють, що Онищенко може ознайомитися з матеріалами кримінального провадження, фігурантом якого він є, у профільному комітеті Верховної Ради.

Казати про те, що він нічого не знає, – це лукавство. Онищенко викликався як свідок, він давав пояснення. Тому він обізнаний
Дар’я Манжура

«Казати про те, що він нічого не знає, – це лукавство. Онищенко викликався як свідок, він давав пояснення. Тому він обізнаний. Подання наразі є у профільному комітеті Верховної Ради. До цього подання є додатки, в яких викладені обставини та доводи. Він має змогу ознайомитися з усіма цими документами. Згідно з регламентом, він має змогу дати пояснення щодо фактів у поданні», – сказала у коментарі Радіо Свобода речниця бюро Дар’я Манжура.

Кримінальне провадження кваліфікується за двома статтями Кримінального кодексу України – «заволодіння майном, шляхом зловживання службовим становищем» та «створення організованого злочинного угруповання»
Дар’я Манжура

Проте наразі Онищенку не можуть повідомити про підозру, і він не може бути затриманий, поки з нього не знімуть депутатської недоторканності.

«Пана Онищенка звинувачують в організації злочинного угруповання, яке займалося перепродажем газу українського виробництва. Кримінальне провадження кваліфікується за двома статтями Кримінального кодексу України – 191 та 255 – це «заволодіння майном, шляхом зловживання службовим становищем» та «створення організованого злочинного угруповання», – додала Манжура.

Газова схема у 3 мільярди

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Спеціальна антикорупційна прокуратура (САП) про викриття злочинного угруповання, яке завдало збитків державі у розмірі трьох мільярдів гривень, заявили минулого тижня. Слідчі встановили роль 20 учасників цього угруповання, 10 і них уже затримали. Для всіх них суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів з можливістю внесення застави. Організатором цієї схеми, за даними слідства, є Олександр Онищенко, який має депутатський імунітет.

За даними НАБУ, Онищенко контролює щонайменше п’ять газовидобувних компаній: «Надра Геоцентр», «Фірму «ХАС», «Карпатинадраінвест», «Природні ресурси +» і «Пласт». Всі ці кампанії, крім «Пласту» працюють з державною компанією «Укргазвидобуванням» за договорами про спільну діяльність, укладеними упродовж 2004-2014 років. Видобутий газ продають оператори спільної діяльності, якими за всіма договорами є компанії Онищенка.

За даними слідства, компанії, підконтрольні Онищенку, навмисне продавали газ фіктивним біржам за заниженими цінами. Потім цей газ передавався на підприємства реального сектору економіки, але вже за ринковими цінами. Різниця переховувалася на фіктивні підприємства. Виручка від продажу розподілялася між учасниками, тобто між компанією «Укргазвидобування» і підприємствами Онищенко. У результаті таких дій компанія «Укргазвидобування» недоотримала близько 1,6 мільярда гривень. Ще 1,3 мільярда держава недоотримала у вигляді ренти, яка залежить від ціни реалізації газу.

16 червня до Верховної Ради внесли подання про надання згоди на зняття недоторканності з Онищенка і притягнення його до кримінальної відповідальності, але парламент може розглянути це питання не раніше липня. Онищенко заявив, що переконуватиме регламентний комітет не підтримувати цього.

Свій серед всіх

Онищенко, яких у Верховній Раді минулого скликання був представником Партії регіонів, і наразі є впливовою фігурою в українській політиці, має гарні стосунки не з однією, я з кількома політичними силами, сказав Радіо Свобода народний депутат він «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко.

У нього гарні стосунки з Юлією Тимошенко, і з БПП, і з «Народним фронтом»
Сергій Лещенко

«У нього гарні стосунки з Юлією Тимошенко. Свого часу навіть була версія, що делегований за квотою Тимошенко міністр екології Ігор Шевченко був рекомендований Онищенком. У нього гарні стосунки були і з БПП, і з «Народним фронтом». Обидві ці політичні сили не виставили конкурентів проти Онищенка на мажоритарному окрузі у Київській області, де він переміг. Олександр Онищенко входить до групи «Воля народу», яка є постійним донором голосів для коаліції. Додаткові голоси коаліції дають «Воля народу», яка складається з цих олігархів, і «Відродження» Ігоря Коломойського», – зазначає Лещенко.

Це цікава ситуація, яка вказує, зокрема, і на незалежність НАБУ, оскільки вони пішли проти людини, яка не є опозиційною, а є частиною такого собі олігархічного статусу кво. А ця підозра ламає цей статус кво
Сергій Лещенко

«Це цікава ситуація, яка, на моє переконання вказує, зокрема, і на незалежність НАБУ, оскільки вони пішли проти людини, яка не є опозиційною, а є частиною такого собі олігархічного статусу кво. А ця підозра ламає цей статус кво», – додає Лещенко.

Що ж до голосування у парламенті за скасування недоторканності з депутата Онищенка, то Лещенко вважає, що навряд чи знайдуться публічні аргументи, які дозволять цього уникнути.

«Не можна, звісно, виключати, що буде низькою явка, але це теж може бути змодероване спікером, щоб питання було проголосоване у той момент, коли у залі є депутати. Від спікера багато що залежить, але не думаю, що Андрій Парубій покриватиме Онищенка», – припускає Лещенко.

Онищенко згадав американців

Онищенко, серед іншого, заявляє, що у нього хочуть забрати бізнес, а державну компанію «Укргазвидобування», мовляв, готують «під продаж американцям». Тим часом у Верховній Раді пропонують внести «Укргазвидобування» до переліку компаній, які не підлягають приватизації. Відповідний законопроект зареєструвала низка депутатів з «Народного фронту» і «Батьківщини».

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що планів приватизації компанії «Укргазвидобування» немає. Хоча перед цим у національній акціонерній компанії «Нафтогаз України» повідомляли, що «Укргазвидобування» буде повністю приватизована до 2020 року.

Олександр Нарбут
Олександр Нарбут

Державна компанія «Укргазвидобування», 100% акцій якої належить «Нафтогазу», займається пошуком та розвідкою родовищ нафти і газу, їх розробкою, а також видобутком, транспортуванням, переробкою вуглеводнів та реалізацією нафтопродуктів. На думку президента Київського інституту енергетичних досліджень Олександра Нарбута, налагодження конкурентної моделі газового сектору неможливе без створення умов, за яких весь видобуток газу, чи, принаймні, більша його частина, має перейти у приватні руки. Але, зважаючи на політичну нестабільність в Україні і заполітизованість цього питання, цього не буде упродовж щонайменше двох наступних років, каже Нарбут. Відтак, заяви Онищенка про підготовку «Укргазвидобування» до приватизації американцями – просто самозахист.

Можливо і є якісь політичні домовленості, і зацікавленість, зокрема, і американських партнерів. Але, не думаю, що є чіткі домовленості, про які тим більше може у подробицях знати Онищенко
Олександр Нарбут

«Можливо і є якісь політичні домовленості, і зацікавленість, зокрема, і американських партнерів. Ця компанія дійсно має найбільший обсяг видобутку. Вона навіть за європейськими мірками виглядає досить привабливою. Але, не думаю, що є чіткі домовленості, про які тим більше може у подробицях знати пан Онищенко», – зазначає Нарбут.

Далі буде?

Він прогнозує, що Онищенко зробить ще не одну заяву у свій захист і висловлює сподівання, що детективи НАБУ не обмежаться компанією «Укргазвидобування».

«Думаю, що попереду ще багато серйозних розслідувань, які можуть не тільки розбурхати громадську думку, але і серйозно показати, чому експерти називали НАК «Нафтогаз» чорної дірою української економіки», – наголошує енергетичний експерт Нарбут.

В Україні також триває слідство щодо компаній групи СЄПЕК Сергія Курченка, які викуповували практично весь обсяг скрапленого газу на аукціонах держкомпанії «Укргазвидобування» упродовж кількох років.

Генпрокуратура визнала СЄПЕК, яку пов’язують із «Сім’єю» колишнього президента Віктора Януковича, злочинною організацією і повідомила про досудове розслідування за фактом створення злочинної організації, «члени якої упродовж 2010-2014 років вчинили низку тяжких та особливо тяжких злочинів у різних сферах економіки з метою заволодіння майном державних підприємств, що входять до системи Міністерства інфраструктури, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, зокрема компаній «Нафтогаз» та «Укргазвидобування», а також Національного банку України».

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG