Доступність посилання

ТОП новини

Зросла кількість дезінформації про Україну


Фото із соцмереж
Фото із соцмереж

Про це йдеться в огляді прокремлівської пропаганди EEAS East StratCom Task Force

Згідно з останнім оглядом прокремлівської дезінформації EEAS East StratCom Task Force за минулий тиждень, кількість повідомлень, що дезінформують про події в Україні зросла. Про це йдеться у щотижневому огляді Kremlin Watch Monitor.

Більшість співавторів EEAS East StratCom Task Force повідомляють про підвищену кількість фальшивих історій про Україну минулого тижня. Це низка заяв про «фашистів» чи «нацистів», що знову правлять в Україні. А також те, що під час шоу Петра Толстого на російському національному телебаченні, міністр закордонних справ Німеччини Штайнмаєр був звинувачений у забезпеченні «нацистського перевороту» на Майдані. На наступний день у цьому ж телевізійному шоу заявили буцімто українська армія і спецслужби – це нелегальні організації, які повинні бути роззброєні, відповідно до мінських домовленостей. Насправді, мінські угоди, звичайно, не позбавляють українців права захищати свою державу. Також лунали заяви, про те що війна в Україні пов’язана із використанням російської мови – таку дезінформацію повторюють прокремлівськими ЗМІ від початку війни, з метою виправдати військову агресію Росії.

«Із шоу Толстого ми навіть дізнались, що у Росії немає агресивних намірів і ніяких претензій на території будь-яких країн: у той самий час, коли російські збройні сили й далі займають частину територій Грузії і України, і через два тижні після того, як Володимир Путін сказав, що Польща і Румунія будуть в «перехресті» Росії», – пишуть в огляді.

Також наголошують, що «тенденція наклепів» на українців продовжується. Для того, щоб зобразити українців, як негуманних, в одному із прокремлівських видань стверджують, що органи українських солдатів видаляють і використовують для трансплантацій, навіть у тому випадку, коли солдати лишень мають легкі поранення.

Фальшиві історії про напади з української сторони також зустрічались, а ще – невірне число росіян, що присутні в Україні. Збільшення кількості дезінформації про Україну викликає особливе занепокоєння щодо заголовків на кшталт: «Кремль розгортає більше танків у Східній Україні». Як правило, є прямий зв'язок між інформаційними і військовими наступами.

Вигадки про те, як НАТО атакуватиме Україну, а потім і Росію

На протязі останніх тижнів, із наближенням Варшавського саміту НАТО, прокремлівські видання все більш і більше одержимі фальшуванням історій про Північноатлантичний альянс. На цьому тижні ми побачили кілька повторень старої дезінформації, буцімто у НАТО обіцяли Радянському Союзу, що Альянс не буде «розростатись» у східному напрямку. Така дезінформація спрямована на ігнорування суверенного права будь-якої країни ухвалити рішення про приєднання до будь-якого альянсу. Її поширили англійською, російською, чеською і словацькою мовами.

Чеські видання також додали, що Словаччина перебуває під диктатурою НАТО, і що НАТО розгортає ядерну зброю в країнах Східної Європи.

Politikus.ru описує поточні навчання НАТО, як підготовку розділу України між її західними сусідами. І НАТО не буде навіть зупинятися на досягнутому. Російський генерал Леонід Решетников говорить, що НАТО також готує напад на Росію. Решетников – колишній генерал служби зовнішньої розвідки Росії, а зараз – голова Російського інституту стратегічних досліджень – «мозковий центр» Кремля.

Погляд на Кавказ

У більшості оглядів EEAS East StratCom Task Force зазначено, що основними цілями дезінформації є ЄС, НАТО, США, Україна та Туреччина. Цього разу звернено увагу на прокремлівську кампанію дезінформації в грузинських ЗМІ.

Друковані видання, такі як Asaval Dasavali, або Georgia and the world, як правило, в значній мірі антиамериканські і/або направлені проти Європейського союзу. Так, минулого тижня, повідомляли, що, нібито, Америка підтримує і фінансує терористів у Сирії; що Бельгія експортує отруєних заморожених курчат до Грузії; і що посол США в Грузії Ян Келлі є, фактично, неофіційним правителем Грузії.

Зображення тижня

«Одним із зображень минулого тижня Kremlin Watch Monitor представило світлину із, буцімто, зверненням українців:

«Дорога Європо! Агресивні, жорстокі, п'яні росіяни не тільки ваша біль – це наша повсякденна проблема. На відміну від ваших п'яних сердитих росіян, наші мають кулемети, гранати і важку зброю по всій Східній Україні і в окупованому Криму. З повагою, українці».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG