Доступність посилання

ТОП новини

Аншлаг на довиборах: 376 кандидатів на сім округів


Дочасні вибори в семи округах можуть стати репетицією дострокових – політологи

376 кандидатів у депутати зареєструвала Центральна виборча комісія для участі в дочасних виборах в семи виборчих округах. Утім, попри велику кількість претендентів, експерти вважають, що результати виборів є загалом передбачуваними і що найбільші шанси на перемогу мають провладні кандидати.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Кількість претендентів на один депутатський мандат у різних округах помітно відрізняється. Якщо в окрузі №23 у Волинській області лише 19 кандидатів, то в №114 у Луганській – аж 107 осіб мають намір боротися за статус народного обранця.

Завжди проміжні вибори вказують на нові тренди. Тому дуже важлива боротьба іде
Вадим Карасьов

«Це такі собі праймеріз майбутніх дострокових парламентських виборів. А також реальне віддзеркалення співвідношення політичних сил. Завжди проміжні вибори вказують на нові тренди. Тому дуже важлива боротьба іде», – каже політолог Вадим Карасьов.

Як зазначають у Комітеті виборців України, «штучне збільшення кількості кандидатів є виборчою технологією, що дає можливість маніпулювати волевиявленням виборців у день голосування». Зокрема, надто великий розмір бюлетеня може ускладнити голосування виборців старшого віку.

Між тим, не можна виключати, що ближче до дати голосування кількість кандидатів може зменшитися. Адже частина кандидатів є технічними і основним їхнім завданням є делегування «правильних» членів до складу дільничних виборчих комісій. Відтак, між 1 липня, коли завершується формування комісій, і 4 липня, коли добігає кінця термін подачі заяви про відмову балотуватися, частина кандидатів може знятися з перегонів. Про це Радіо Свобода на умовах анонімності розповіли в Центрвиборчкомі.

Влада стабілізує більшість, опозиція – виборює першість

Експерти вважають, що, попри велику кількість претендентів, про результати виборів можна більш-менш упевнено говорити вже зараз: найбільші шанси на перемогу у провладних кандидатів.

Участь у перегонах беруть або ті люди, які гарантовано мають пройти, або персонажі третього політичного ешелону, які використовують це як засвітку себе і своїх політичних сил
Віталій Кулик

«Із семи п’ятеро, фактично, є людьми, які увійдуть у «Народний фронт», «Блок Петра Порошенка» або, залишаючись позапартійними, голосуватимуть в унісон з партією влади. Двоє, вірогідно, можуть поповнити «Опозиційний блок» або зависнути в нейтралітеті. Бюджети кампаній є порівняно низькими. Участь у перегонах беруть або ті люди, які гарантовано мають пройти, або персонажі третього політичного ешелону, які використовують це як засвітку себе і своїх політичних сил з претензією на участь у майбутніх позачергових парламентських виборах», – каже політолог Віталій Кулик.

Для влади ці вибори є важливими насамперед тому, що дають можливість зміцнити парламентську більшість, якій, фактично, бракує голосів. Натомість нові опозиційні партії змагатимуться за лідерство серед протестного електорату. Як зазначає Вадим Карасьов, «якраз між ними конкуренція також дуже гостра».

З огляду на це опозиційні політичні сили, яких після розвалу першої коаліції значно побільшало, не спромоглися на узгоджене висунення кандидатів. Утім, це істотно зменшує шанси опозиціонерів на перемогу.
Дострокові вибори у семи одномандатних виборчих округах мають відбутися 17 липня. Результати голосування мають бути встановлені та оголошені до першого серпня.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG