Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі ветерани війни на Донбасі не можуть отримати землю 


У Запоріжжі ветерани війни на Донбасі не можуть отримати землю (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

«Складається враження, що ми тут, як кістка в горлі, усім чиновникам»

Запоріжжя – Понад 2 роки ветерани війни на Донбасі не можуть реалізувати у Запоріжжі право на отримання земельної ділянки. У міськраді утворився довжелезний список із відповідних заяв. Для видачі землі наразі немає юридичних підстав, стверджують місцеві чиновники. «Складається враження, що ми тут, як кістка в горлі, усім чиновникам», – коментують ситуацію ветерани.

Запоріжець, ветеран війни на Донбасі Сергій Крутій був одним із оборонців Донецького аеропорту. Нагороджений орденом «За мужність». Повернувшись до Запоріжжя, уклав контракт та служить у роті охорони при місцевому військкоматі. Показує житло, що винаймає з родиною. У сім'ї бійця двоє дітей – хлопчики 9 та 11 років.

«Двокімнатна квартира. Це наша так би мовити спальня з дружиною. Ремонт, авжеж, бажає кращого. Прикрасили дитячими малюнками. Мебель теж не купуємо сто років. Одружені ми 11 років: кожні 3-4 роки переїзд», – каже боєць.

Після демобілізації боєць намагався скористатися своїми пільгами як ветеран – стати на квартирний облік за місцем проживання чи отримати землю під забудову в місті. Та, каже – безрезультатно.

«Казали, що у нас «афганці» по 20 років у черзі на житло стоять. «Ми навіть не будемо приймати документи – це зайва робота». Показали папери афганців. «Вами ніхто займатися не буде». На землю теж подавав – також прийшов такий самий лист-відмова. Сказали, що під забудову в межах міста землі немає», – каже ветеран.

Земля у центрі міста

Насправді земля є, і навіть у центрі міста, зауважують ветерани бойових дій на сході України. За 20 хвилинах від міської ради на бульварі Гвардейському є занедбана територія ліквідованої військової частини. Депутат Запорізької міськради і теж учасник війни на Донбасі В'ячеслав Зайцев каже: все це – земля міста, і пропонує побудувати на ній багатоповерхівки для бійців та родин загиблих.

«З 50-х років до 2003 року існувала частина ПВО – її функція прикриття греблі та заводів з повітря. Це одна з будівель. Це штаб, там казарми. Все по документам, які я знайшов належить запорізькій міськраді. Але є така дія закону всі, кому належать будівлі мають першочергове право на цю землю», – каже боєць.

З ініціативи ветерана міськрада звернулася до Міноборони з пропозицією передати зруйновані військові будівлі на баланс міста, щоб розпоряджатися цією землею мала змогу громада.

Застарілий генплан міста

У керівництві міста запевняють, що готові вже сьогодні виділити землю ветеранам війни на Донбасі. Та є юридичні перепони – каже перший заступник міського голови Сергій Мішок. Попередній генплан міста, розроблений 2004 року, застарів вже через 2 роки після появи. А без цього документа неможливо відвести земельні ділянки.

«Ми сьогодні не маємо право виділяти будь-якої земельної ділянки – це стосується не виключно воїнів АТО, а і всіх будь-яких громадян – без генерального плану міста. Відповідно зараз відбуваються зміни до генерального плану», – каже посадовець.

Керівництво міста обіцяє: зарезервувати близько 80 гектарів землі для бійців, а роботи з розробки Генплану завершити до кінця року. Втім, Сергій Крутій має сумніви щодо швидкого розв'язання проблемного для нього і його побратимів питання.

«Складається враження, що ми зайві тут, як кістка в горлі, усім чиновникам і всім іншим. Хоча, коли нас збирали, нагороджували, нам всі аплодували , та мені здається, що все це награно», – каже боєць.

На сьогодні понад 900 учасників бойових дій на Донбасі виявили бажання отримати земельну ділянку під забудову у Запоріжжі.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG