Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина боїться «злочинців» із Грузії. Що буде з безвізовими перспективами?


Німеччина боїться «напливу грузинських злочинців» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

У німецьких ЗМІ все частіше говорять про злочини, які скоюють грузинські імігранти. Діаспора обурена

Україна та Грузія докладають чимало зусиль, аби врешті отримати безвізовий режим. З більшим чи меншим успіхом ці держави виконали перелік вимог, які висунула Рада Євросоюзу. Анґела Меркель, канцлер Німеччини, заявляє, що не буде протистояти скасуванню віз. Утім у німецьких медіа все частіше говорять про грузинів як про загрозу безпеці. Чи не половину цих шукачів притулку звинувачують у крадіжках.


У невеликому берлінському ресторанчику подають грузинські страви. На кухні працює господиня Інга Ахвледіані. Її сім'я живе в Німеччині вже 12 років. Вони відкрили цей ресторан шість місяців тому, і справи йдуть чудово.

«Секрет успіху: треба повірити. Віра – найголовніше, треба вірити в те, що ти робиш і любиш. Мені дуже подобається моя справа. Я завжди хотіла цим займатися. Мені здається, у мене добре виходить. Зрозуміло, за допомогою моєї сім'ї», – каже грузинка.

Інга та її мати, Русудан Горгіладзе, раді можливості показати берлінцям, що таке грузинська гостинність. Однак за останні місяці в німецьких медіа почало з’являтись усе більше матеріалів, де грузинів виставляють у негативному світлі.

«Вищий відсоток, ніж серед інших народів»

Наприклад, у сюжеті німецького державного телеканалу ARD пенсіонерка розповідає, як грузини обікрали її квартиру. Вона ходить по напівпорожній квартирі, показує спустошені коробки для прикрас. І подібні матеріали на німецькому телебаченні – не рідкість. Уже навіть точаться розмови про «наплив грузинських кримінальних злочинців».

«Приблизно 50% грузинів, які просять про притулок в Німеччині, підозрюються в квартирних та інших крадіжках. Це набагато вищий відсоток, ніж серед інших народів», – каже Андре Шульц, голова профспілки поліції Німеччини.

Питання вже стало предметом політичних дебатів, і це негативно позначається на перспективі безвізового режиму між Грузією і Євросоюзом.

Обурення грузинів

Аспірант Міхеїл Сарджвеладзе написав відкритого листа, в якому розкритикував те, як висвітлюється ця тема в німецькій пресі. Лист уже підписали багато грузинів, які живуть в Німеччині.

«Мій лист – це реакція на те, як говорять у німецьких медіа про Грузію і лібералізацію візового режиму. Грузини чекають цього з нетерпінням. Однак на шляху до цього виникли проблеми», – каже аспірант.

Міхеїл приїхав до Берліна, щоб побачити прем'єр-міністра Грузії Георгія Квірікашвілі, який перебував там із візитом. У своїй промові в Берлінському університеті імені Гумбольдта грузинський прем'єр зачепив ті питання, що турбують німців.

«Грузія не просто виконала, але і у багатьох галузях перевиконала найсуворіші вимоги Європейської комісії, що стосуються боротьби з нелегальною міграцією і напливом криміналітету», – переконаний він.

Русудан Горгіладзе знайшла час, щоб прийти на виступ прем'єра. Для неї так само, як і для Міхеїла Сарджвеладзе і багатьох інших, мова йде не просто про скасування віз, а національну гідність грузинів.

Над матеріалом працювали Окропір Рухадзе, Рей Ферлонг, Роман Купка та Яна Полянська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG