Доступність посилання

ТОП новини

«Кримські татари, які служать нинішній «владі», мстяться йому» – дружина Ахтема Чийгоза


Ахтем Чийгоз
Ахтем Чийгоз

Уже півтора роки перебуває під вартою заступник голови Меджлісу кримських татар Ахтем Чийгоз

Максим Кошелєв

Уже півтора року перебуває під вартою заступник голови Меджлісу кримських татар, фігурант «справи 26 лютого» Ахтем Чийгоз. Підконтрольна Кремлю прокуратура Криму звинувачує його в організації масових заворушень під будівлею кримського парламенту 26 лютого 2014 року. Після анексії Криму Росією на півострові російські правоохоронці почали судити кримськотатарських активістів, що брали участь у мітингу прихильників територіальної цілісності України, яким протистояли активісти партії «Русское единство». На той момент цією структурою керував нинішній очільник окупованого Криму Сергій Аксьонов.

Про перебіг судового процесу і його законність в ефірі Радіо Крим.Реалії говорили з його дружиною Ельмірою Аблялімовою.

– Ельміро, повернемось на півтора року тому. Було відчуття, що Ахтема можуть затримати, заарештувати?

Аблялімова: Ми припускали такий розвиток подій, адже, якщо згадати, спочатку Мустафі Джемілєву заборонили в'їзд до Криму, потім – Рефату Чубарову, фактично депортували. Третім досить відомим авторитетом залишався Ахтем, всі знали його позицію і суспільно-політичну діяльність.

– Чи були тиск, погрози?

Аблялімова: Були розмови про те, що йому краще виїхати звідси – від тих, хто співчував. Мовляв, їдьте краще зараз, потім буде або затримання, або інші неприємності.

– Близькі завжди вважають дії правоохоронних органів, силовиків несправедливими, це зрозуміло. І все ж – наскільки справедливими Ви вважаєте дії російських слідчих і суддів?

Аблялімова: Ви маєте рацію, і навіть об'єктивно утримання під вартою Ахтема і ще двох фігурантів справи – Мустафи Дегерменджи та Алі Асанова – абсолютно незаконне. По суті, справа була порушена за фактом загибелі двох людей, потім закрита через відсутність складу злочину, потім знову відкрита. Судячи з усього, просто шукали варіанти, як зачепити, схопити. На момент арешту Ахтема ніякої справи взагалі не було, не знали, що йому закинути. Упродовж півроку вони тупо сиділи в СІЗО без слідчих дій. Ахтему без суду, адвокатів продовжили термін запобіжного заходу. Потім суд наступної інстанції після нашої скарги затвердив рішення судді заднім числом. Це нонсенс. Справа настільки шита білими нитками, що на кожному процесуальному етапі буксувала. Купа помилок. Але ми – в замовному процесі, і найбільш аргументовані клопотання нашого захисту суд відхиляє.

– Ельміро, а як щодо прихильників протилежної сторони, тобто проросійських сил? Вони залучалися до цієї справи?

Слідство підготувало все так, що у всьому винні кримські татари

Аблялімова: Ні. Ми ознайомились зі справою, і там чітке завдання сторони обвинувачення: показувати фото прихильникам «Русского единства», які були на мітингу, щоб вони пізнавали присутніх. На деяких допитах вони чітко вказують: ось це Чийгоз, це Чубаров. Слідство підготувало все так, що у всьому винні кримські татари. Ось 26 лютого «прийшли агресивні кримські татари, озброєні палицями і газовими балончиками, і тиснули на прихильників «Русского единства», які мирно стояли».

Ельміра Аблялімова
Ельміра Аблялімова

– Чи є серед свідків відомі в Криму люди?

Аблялімова: Серед свідків обвинувачення – звісно. Це сьогоднішній «голова» Криму Сергій Аксьонов, низка депутатів «Держради», депутати Держдуми, які зараз у Москві, представники церкви. Вони фігурують як свідки, хоча були активними учасниками.

– Ельміро, чому Чийгоз став фігурою, проти якої розгорнули замовну, як Ви вважаєте, справу?

Він завжди говорив про принципи безпечного проживання кримських татар у Криму нинішній російській владі. У нас зникали люди – ви пам'ятаєте Решата Аметова, були незаконні обшуки, «наїзди» на бізнес, закриття ЗМІ. Ахтем не відходив від своїх принципів. Думаю, ця позиція стала причиною арешту. Окрім того, кримські татари, які служать нинішній «владі», мстяться йому

Аблялімова: Авторитет Ахтема, особливо після депортації Джемілєва і Чубарова, є безперечним. Також він завжди говорив про принципи безпечного проживання кримських татар у Криму нинішній російській владі. У нас зникали люди – ви пам'ятаєте Решата Аметова, були незаконні обшуки, «наїзди» на бізнес, закриття ЗМІ. Ахтем не відходив від своїх принципів. Думаю, ця позиція стала причиною арешту. Окрім того, кримські татари, які служать нинішній «владі», мстяться йому, він їм не потрібен. Це моя суб'єктивна думка.

– Була інформація, що Ви хвилюєтесь за своє життя – були спроби проникнення у Ваш будинок. Чи так це?

Аблялімова: Так, 16 червня до мене спробували увійти до двору. Я не знаю, хто ці люди. Сусіди побачили їх, підняли шум, посвітили ліхтариком – була вже приблизно 11-а вечора. Завдяки їхній пильності все обійшлось. Я написала заяви в (російську – ред.) поліцію, Слідчий комітет і ФСБ. Поки жодних дій не ведуть.

Оригінал публікації – на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG