Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії про Савченко: «Скандал у літаку через віскі» та фейкові заголовки


Російські ЗМІ запустили дезінформацію, що Савченко вирішила скасувати антиросійські санкції і влаштувала скандал у літаку через пляшку спиртного

У середу деякі російські ЗМІ із посиланням на видання Deutsche Welle повідомили, буцімто Надія Савченко виступила за зняття санкцій з Росії. А днями російські і деякі українські ЗМІ повідомили, що Надія Савченко нібито влаштувала «п’яний скандал» на борту літака, що прямував у Страсбург на сесію ПАРЄ.

У середу російські ЗМІ, зокрема «Вести.ру», «Газета.ру» та російський канал «НТВ» вийшли із заголовками: «Савченко виступила за зняття економічних санкцій з Росії», «Савченко виступила за скасування російських санкцій». А телеканал Міноборони Росії «Звезда» повідомив у заголовку, що «Савченко вирішила скасувати антиросійські санкції».

Названі ЗМІ послались на інтерв’ю Надії Савченко виданню Deutsche Welle, однак не подали повну відповідь Савченко. «Вести.ру» наводить її висловлення:

«Мені дуже неприємно, що від цього страждають прості люди: як у Росії, так і в Європі, і в Україні. Тому санкції повинні бути більш персональними, щоб карати тих людей, які на це заслуговують. А загальні економічні санкції бажано з часом зняти, але поетапно, по мірі виконання тих чи інших умов».

Однак, це не повна відповідь депутата на питання про санкції. Також цікаво, що у самому запитанні пролунало твердження, що Савченко виступає за подовження санкцій проти Росії і можливе їхнє посилення, чого Надія не заперечила. Ось повний текст питання і відповіді про санкції на сайті Deutsche Welle:

Ви виступаєте за те, щоб санкції проти Росії були продовжені, можливо, посилені. Чому ви вважаєте, що цей інструмент ефективний?

– Якщо Європа виступає за права людини, вона не може нічого не робити. Є два варіанти: або розмовляти мовою зброї, або діяти інструментами економіки і політики. Я не вважаю, що потрібно «скочуватися» у Третю світову війну. Україна зараз платить за безпеку Європи і за свою свободу життями своїх людей. Європа може і повинна цивілізовано розмовляти з Росією мовою економіки і політики. Мені дуже неприємно, що від цього страждають прості люди: як у Росії, так і в Європі, і в Україні. Тому санкції повинні бути більш персональними, щоб карати тих людей, які на це заслуговують. А загальні економічні санкції бажано з часом зняти, але поетапно, в міру виконання тих чи інших умов.

Фактично, Савченко виступила за поетапну відміну економічних санкцій, але лише після виконання Росією певних умов. Також вона виступила проти повернення делегації Росії у ПАРЄ. На її думку, у ПАРЄ не може бути повернута делегація, яка не поважає права людини та імунітет делегата, так як це Росія робила з нею, викравши і протримавши в неволі близько дох років.

Раніше депутат Верховної Ради України і делегат ПАРЄ від України Надія Савченко розкритикувала дискусію про ослаблення санкцій і заявила про необхідність економічного і політичного тиску на президента Росії Володимира Путіна.

«Скандал із віскі» у літаку

Російські та проросійські ЗМІ повідомили, буцімто Надія Савченко влаштувала скандал на борту літака, яким прямувала на сесію ПАРЄ. Причиною нібито стала пляшка віскі.

«Так звана «Надія ПАРЄ» стала вимагати пляшку віскі у бортпровідників. Але співробітники авіакомпанії накази народної обраниці виконувати не стали – незаконно до вильоту літака українських нардепів споювати. Тоді Савченко закотила істерику і стала кричати на стюардесу. У нападі сказу вона з погрозою в голосі запитувала присутніх: «Ви що, не знаєте, хто я така?» – пишуть на сайті видання «Комсомольская правда».

Також про це написали: «News Front», LifeNews, «НА Харьков», «Ридус», «РЕН ТВ», «ИА ФАН» та багато інших.

Ані «Комсомольська правда», ані жодне із перерахованих вище видань не дають посилання на джерело такої інформації, при цьому у деяких сказано, що першоджерелом виступили українські ЗМІ.

Українською новина з’явилась на сайті «Єдність.інфо». А також російською мовою на деяких сайтах із доменної зони «ua»: «Диалог.ua» (з якого пізніше цю новину було видалено) і «ukrop.dn.ua». Однак, усі ці три сайти опублікували таку «новину» пізніше, ніж російські ЗМІ.

Повідомлення про «скандал у літаку» спростувала сестра Надії – Віра Савченко.

«Рашиські фентезі не дрємлют!! «Воздушные судна» до Страсбурга з Києва не летять, тільки до Франкфурта, а звідти автобусом доправили нашу делегацію до Страсбурга. А чому Рашисти не дофантазували, що Надя увірвалась в кабіну пілотів з криками «дай порулить»? Не додумали. Якби я не була близькою людиною Наді, можливо б і почала вірити цим говностатєйкам. Люди, будьте розумними, перевіряйте те, в що хочуть вас примусити вірити», – написала Віра Савченко у Facebook.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG