Доступність посилання

ТОП новини

НАБУ знову затримало двох випущених під заставу учасників справи «Укргазвидобування»


Національне антикорупційне бюро України повідомило, що його детективи відразу після звільнення під заставу знову затримало двох учасників справи «Укргазвидобування».

За повідомленням, цього разу Валерія Постного та Олега Рябошапку затримали за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ст. 209 Кримінального кодексу України («легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом»).

При цьому, повідомили в НАБУ, під час затримання біля входу до Лук’янівського СІЗО в Києві з боку невідомих осіб були спроби чинити перешкоди діям детективів та запобігти арештові підозрюваних, і для забезпечення порядку було залучено підрозділ спеціальних операцій НАБУ.

У повідомленні нагадано, що Постний і Рябошапка були заарештовані і взяті під варту 18 червня за рішенням Солом’янського районного суду Києва як співорганізатори корупційної схеми розкрадання газу, видобутого в рамках договорів спільної діяльності з ПАТ «Укргазвидобування». При цьому розміри застав, призначених судом стосовно них двох, що є одними з ключових фігурантів розслідування, були найменшими (1 мільйон гривень та 1,5 мільйона гривень відповідно) порівняно з сумами застав, призначених пересічним учасникам «газової схеми» (від 50 мільйонів гривень до 200 мільйонів гривень).

У Національному антикорупційному бюро нагадали, що 17 і 18 червня за результатом розгляду клопотань детективів НАБУ, погоджених із прокурорами Спеціальної антикорупційної прокуратури, щодо всіх 10 осіб, затриманих у перебігу обшуків 15 червня, було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів. Сумарний розмір застави складає 1 мільярд 3 мільйони гривень. При цьому Спеціалізована антикорупційна прокуратура заявила про намір оскаржувати в апеляційному порядку щонайменше дві судові ухвали про обрання запобіжного заходу, бо вважає, що суми застав, призначені судом, не є співмірними до заподіяної шкоди.

16 червня керівник САП Назар Холодницький також зареєстрував у Верховній Раді погоджене з генеральним прокурором України подання про надання згоди на затримання та арешт народного депутата Олександра Онищенка як одного з організаторів розкрадання державного газу.

За попередніми даними НАБУ, в результаті викритої газової схеми державі було завдано збитків на суму майже 3 мільярдів гривень, із яких 1 мільярд 600 мільйонів – це кошти, отримані в результаті перепродажу газу посередниками та виведені через фіктивні підприємства, а 1 мільярд 300 мільйонів – несплачена сума ренти за користування надрами.

XS
SM
MD
LG