Доступність посилання

ТОП новини

Сміття у Львові з кожним днем усе дорожче і більш проблемне


Сміттєвий колапс. Чи є виходом спалювати львівське сміття у Києві? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

Львів почав вивозити третину сміття на київський сміттєспалювальний завод

Львів – Львів’яни від 2010 року мають можливість сортувати сміття, але не роблять цього. Контейнери для паперу, скла і пластику є, але не всі розділяють відходи. А на сьогодні сортування сміття особливо важливе для Львова, який залишився без сміттєзвалища і має проблеми із вивезенням твердих побутових відходів.

Трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі, коли загинули троє рятувальників і еколог, стала останньою краплею того, що відкладати проблему сміття вже немає куди. Зараз на сміттєзвалище завозять землю, щоб унеможливити зсуви і припинити самозаймання. Засипається й те, що можна переробляти. Грибовицьке сміттєзвалище, як і скрізь в Україні, стало місцем «чорного сміттєвого бізнесу». Десятки людей тут розбирали відходи, вибираючи те, за що можна виручити гроші. Мішки з посортованим сміттям можна побачити покинутими на полігоні. Це ще й доказ того, що львів’яни гамузом викидають у сміття те, що є сировиною.

«Особисто я стараюсь розділяти сміття. Але люди цього не роблять, судячи зі сміття. Бачите, між пластиком є папір, всяке різне. Є один пакет чи відро, і так кидають усе. Тільки за допомогою штрафів можна щось змінити», – говорить львів’янка Ірина.

«Звичайно, я готова сортувати. Якщо є пластикове щось, то кидаю сюди. Всі в баки кидають усе», – каже львів’янка Василина.

Сортування зменшило б кількість сміття – еколог

Якби більшість жителів сортувала сміття, то його б на третину було менше, а отже, зменшилися б і затрати на вивезення відходів. Поки ж, щоб Львів не потонув у смітті, міська та обласна влади шукають будь-які можливі шляхи зменшити проблему. На пропозицію міського голови Києва Віталія Кличка почали возити приватними фурами сміття на столичний сміттєспалювальний завод. Вивіз сміття зі Львова до Києва обійдеться міському бюджету, тобто львів’янам, за підрахунками депутата Львівської міськради Любомира Босаневича, у 25 мільйонів гривень за три місяці літа, а саме на такий термін домовлено вивозити відходи зі Львова в Київ.

«Міська рада затвердила розцінку: одна тонна сміття відповідно на кілометр. Якщо рахувати 100 кілометрів в одну і другу сторону 10-тонної машини, то майже 2 тисячі гривень», – повідомила Ірина Кулинич, директор департаменту економічної політики Львівської міськради.

Тарифи для населення не змінюватимуться, наголосила чиновник. Водночас міський бюджет втрачає велику суму коштів. А Київ на львівському смітті заробляє. Перевозять сміття у столицю у великих фурах, де вміщається 20 тонн відходів. У Київ вивозять третину сміття, решту – у п’ять міст Львівської області.

Це лише трохи зменшує гніт «сміттєвої проблеми», але не вирішує її. Треба швидко запустити систему сортування й переробки максимальної кількості відходів.

Жителі мають допомогти вийти з цієї ситуації і сортувати сміття
Ірина Маруняк

«Жителі мають допомогти вийти з цієї ситуації і сортувати сміття. Сортувальні майданчики у Львові мають перевізники і саме вони вивозять сортоване сміття», – каже Ірина Маруняк, голова Сихівської райадміністрації Львівської міськради, яка координує міську комісію з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

Але тих переробних потужностей, які має Львів, замало. Збором та вивезенням сміття у Львові займаються п’ять підприємств. Є невеликі заводи, які переробляють ртутні енергоощадні лампи, пластик, батарейки. Контейнери для збору цих відходів є не скрізь. Підприємство-перевізник пересортовує сміття – вибирає пластик, а решту вивозять на полігони. Еколог Мирон Колодко переконаний, що у Львові не існує поняття сортування сміття.

Переробляють лише пластик. Якщо поставити контейнери, то люди не сортуватимуть сміття, це має бути велика пропагандистська кампанія
Мирон Колодко

«Те, що ми маємо, це є нелегально, ми не знаємо, куди це все потрапляє. Переробляють лише пластик. Якщо поставити контейнери, то люди не сортуватимуть сміття, це має бути велика пропагандистська кампанія, має пройти багато років, щоб людей привчити до цього. Люди мають зрозуміти, що з цього є користь. Німці 20 років йшли до того, щоб навчити роздільному сміттю», – наголосив Мирон Колодко, кандидат географічних наук.

Соціальна кампанія, програми у школах та дитсадках, інформування у ЗМІ могли б навчити людей сортувати сміття. Штрафи б примусили це робити тих, хто вчитися не хоче. Але це не передбачено законодавством.

Сортування треба здешевити – Колдун

Переймається сміттям у місті також і молодь. Учні Львівського технологічного ліцею придумали спосіб ефективного сортування сміття вдома. Їхні винаходи вже оцінили навіть в ООН, але поки – не в Україні.

Ось кабель, тут є хром, якщо це спалити, то буде газова атака. Щоб цього не було, треба навчитись розділяти сміття. Ми працюємо над розробкою відра з двома відділами для відходів. Хоча ідеально, щоб вдома було стільки ємностей, скільки контейнерів на вулиці
Віктор Колдун

«У чому суть роздільного сміття? Ось кабель, тут є хром, якщо це спалити, то буде газова атака. Щоб цього не було, треба навчитись розділяти сміття. Поки кожен у себе в хаті не розділятиме сміття, говорити про сміттєспалювальний завод – це розмова для бідних. Ми працюємо над розробкою відра з двома відділами для відходів, що горять чи хімічно небезпечні. Розробили такі мішки. Хоча ідеально, щоб вдома було стільки ємностей, скільки контейнерів на вулиці, але зараз нам дуже важливо розробити такі проекти, які б максимально здешевили для людей сортування сміття вдома», – говорить Віктор Колдун, науковий керівник технологічного ліцею у Львові.

Розвинуті країни вже десятиліттями випробовують безліч технологій для вирішення проблеми сміття. Львів, як і Україна, мають швидко скористатися найкращим досвідом і водночас навчити людей сортувати сміття.

На цю ж тему:

23.06.2016
Україна має навчитися не лише переробляти сміття, але й не виробляти його – експерт

«Питання навіть не в тому, щоб переробляти ці мільйони тонн, які вже десь там лежать 20 чи 100 років, отруюючи все навколо. Питання, щоб воно туди не потрапляло» далі

21.06.2016
Що мусила зробити Польща зі сміттям, коли опинилася в ЄС? Приклад для України

Інтегруючись в ЄС, поляки мусили закрити шкідливі сміттєзвалища й модернізувати ті, які надалі функціонують далі

20.06.2016
Львів давно міг збудувати сміттєпереробний завод – фахівці

Львівська влада домовляється з усією Україною про вивезення сміттядалі

23.01.2016
Переробка батарейок: навіщо і як це працює в Чехії

Чехи здають на переробку третину всіх куплених батарейок. За утилізацію платять виробники, а не люди, держава чи ЄС далі

12.01.2016
Кошти за вторсировину одесити переказують на лікування військових

Щонеділі у центрі міста збирають макулатуру, пластик, батарейки, які можуть принести всі охочі далі

20.11.2013
Кому вигідно, щоб сміттєзвалище залишалося екологічним лихом?

Навіть, якщо на контейнерах є наліпки «скло», «папір», то сміття все-одно скидають в одну машину – Корсун далі

20.08.2013
Україна могла б отримувати користь від переробки сміття – експерт

«Але ми це сміття просто викидаємо» – Святослав Павлюк далі

19.08.2013
Кримінальний бізнес перетворює Україну на смітник

Легальні сміттєзвалища в Україні займають територію майже як уся Чорногорія далі

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG