Доступність посилання

ТОП новини

Brexit більше зашкодить економіці самої Британії, ніж ЄС та Україні?


Упродовж 24 червня англійський фунт впав більш ніж на 10% відносно долара
Упродовж 24 червня англійський фунт впав більш ніж на 10% відносно долара

Експерти побачили негативні економічні наслідки голосування британців за вихід із ЄС. Україна – може постраждати лише опосередковано, через економічну кризу в регіоні

Київ – Рішення громадян Великобританії на референдумі про вихід з ЄС завдасть шкоди передовсім британській економіці та вплине на ринки найбільших держав-партнерів, на Україну цей вплив буде незначним. Це визнають і українські, і західні експерти. Частина з них не виключає, що за два роки, відведені для процедури виходу з ЄС, британці відчують економічні проблеми від цього процесу і можуть передумати. Ослаблення англійського фунта та євро вже викликало певне зміцнення української гривні. Однак у підсумку, припускають економісти, через Brexit може зменшитися експортна виручка України, якщо рішення Великобританії посилить кризові явища на світових сировинних ринках.

Британський та європейські ринки негативно відреагували на результати референдуму про вихід Великобританії з Євросоюзу (який частіше називають Brexit). Так, упродовж 24 червня англійський фунт впав більш ніж на 10% відносно долара, досить швидке падіння продемонструвало і євро. Уранці 24 червня на Лондонській та інших європейських біржах стрімко подешевшали акції: ключовий британський індекс FTSE 100 (акції ста найбільш надійних компаній, які торгуються на біржі) втратив у ціні близько 10% за добу. Одночасно подешевшали індекси інших фондових бірж Євросоюзу: в Німеччині ключові індекси впали на 7%, у Франції – на 8, повідомляє The Guardian.

Однак упродовж дня індекси частково компенсували ранкове падіння.

«Падіння акцій (за індексом FTSE – 100) на Лондонській фондовій біржі»
«Падіння акцій (за індексом FTSE – 100) на Лондонській фондовій біржі»

Банк Англії готовий стримати коливання на ринках 250 мільярдами фунтів – голова правління

Керівник Банку Англії Марк Карні наголосив, що і центробанк, і уряд Великобританії готові до коливань на ринках. Зокрема, він пообіцяв підтримати банківську систему країни, щоб заспокоїти ринки.

Щоб встановити нові відносини Великобританії з Європою і рештою світу, піде певний час, тож певна нестабільність економіки може мати місце. Але ми добре підготовлені до цього
Марк Карні

«Жителі Сполученого Королівства проголосували за вихід із Євросоюзу. Отже, неминучим буде період невизначеності та подальшої корекції цього результату. Але, як зауважив британський прем’єр Девід Камерон, наразі не буле змін щодо того, як можуть подорожувати британці, як можуть рухатися товари, або як можуть продаватися британські послуги. Щоб встановити нові відносини Великобританії з Європою і рештою світу, піде певний час, тож певна нестабільність економіки та деяких ринків може мати місце. Але ми добре підготовлені до цього», – запевнив банкір.

Керівник Банку Англії Марк Карні
Керівник Банку Англії Марк Карні

Менш оптимістичну заяву зробив економіст, старший редактор видання The Economist Едвард Лукас. Він написав у себе в соцмережах, що голосування за вихід з ЄС було реакцією на неприємні для суспільства економічні, соціальні та демографічні зміни, але воно «викликало більше запитань», ніж відповідей.

Зокрема, наразі незрозуміло, чи виходить Великобританія з єдиного європейського ринку, і наскільки швидко вона проведе процедуру виходу з ЄС.

Якщо перед голосуванням парламенту за вихід з ЄС відбудуться перевибори, до влади прийдуть противники виходу з Євросоюзу і, можливо, тоді піднімуть питання про повторний референдум, британці не отримають тих переваг, за які вони голосували, прогнозує Едвард Лукас. Водночас, на його думку, громадяни відчують всі «принади» своєї відмови від ЄС: а саме, нестабільність фондових ринків, зростання безробіття і крах іноземних інвестицій, і, можливо, після цього вони передумають.

НБУ тримає резерви переважно в доларах США, євро, у золоті. А от фунтів стерлінгів – зовсім мало
Валерія Гонтарева

На оприлюднення результатів Brexit зреагував і український фінансовий ринок: гривня продовжила зміцнюватися. Так, на міжбанку долар подешевшав відносно гривні на кілька копійок, а євро – майже на гривню. Нацбанк України запевнив, що Brexit не стане стресом для українського фінансового сектору. «НБУ тримає резерви переважно в доларах США, євро, у золоті. А от фунтів стерлінгів – зовсім мало», – пояснила голова відомства Валерія Гонтарева.

Валерія Гонтарева
Валерія Гонтарева

Така позитивна тенденція не залишилася без уваги. Так, голова Американської торгово-промислової палати в Україні Енді Гундар, який опікується іноземними інвесторами в Україні, з іронією написав у себе у Facebook, звертаючись до представників бізнесу: «Моїм друзям у Великобританії: зараз слушний час для того, щоб спакувати валізи і виїхати до України».

Вихід Великобританії з ЄС найбільше зашкодить її економіці, а також економікам США та Китаю – експерт

Рішення Великобританії виходити з ЄС найбільше вплине на її власну економіку, меншою мірою – на стан справ у ЄС в цілому. Україна ж не відчує значних зміни, визнає голова комітету Андрій Новак.

Референдум є консультативним, а в парламенті, який має ухвалити остаточне рішення, понад 70% депутатів донедавна було за ЄС
Андрій Новак

«Референдум найбільші наслідки має для самих британців, – каже він. – Фунт просів на 10%. Зміни відчули і бізнес, і громадяни. По-друге, референдум є консультативним, а в парламенті, який має ухвалити остаточне рішення, понад 70% депутатів донедавна було за ЄС. Найбільше Brexit вплине на Китай і США та окремі держави ЄС, в яких із Великобританією великий товарообіг».

На думку Новака, головні наслідки референдуму є політичними. Він припускає, що Євросоюз усвідомить виклики, які перед ним постали, активізує реформи і вийде із ситуації економічно та політично сильнішим. Фондові ринки ЄС «просіли» ненадовго, підсумовує експерт.

Інший економіст, колишній міністр економіки України Володимир Лановий зауважує, що саме економічні проблеми ЄС стали причиною такого референдуму.

Володимир Лановий
Володимир Лановий

«Це стало наслідком незадоволення людей у деяких країнах, що об’єднання ринків ЄС відбувалося форсовано, без урахування природних процесів. Особливо – це стосується фінансових ринків. Нерівномірність розвитку фінансового сектору та економіки, міграція від бідних до багатих країн – не враховувалися, і викликали негативну реакцію на Півночі Європи. Якщо вийде зі збереженням потоків капіталу, товарів, робочої сили – то все закінчиться добре», – визнає економіст. Найгіршим сценарієм, на його думку, є посилення фінансової кризи в регіоні через Brexit, а відтак і падіння на сировинних ринках, яке вплине, в тому числі, й на Україну, зменшивши її експортну виручку.

У цих умовах Україна поліпшить ситуацію, якщо проводитиме економічні реформи за стандартами ЄС та продовжить економічну інтеграцію до нього, позбавляючись сировинних особливостей економіки та користуючись нагодою залучити західні інвестиції, зазначає Лановий.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG