Доступність посилання

ТОП новини

Лише армія може зупинити агресію Путіна і змінити ситуацію – Бадрак


Зарплатня у 7 тисяч гривень не є гідним мотиваційнім пакетом для військовослужбовця – військовий експерт

Контрактна армія у разі необхідності дасть відсіч агресору. Втім, аби наша країна перестала бути «вразливою мішенню» та «спокусою» для ворога треба створювати не просто контрактну, а професійну армію. На цьому наголосив в ефірі Радіо Свобода директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак. За його словами, в Україні це можливо зробити за 4 роки. Але для цього потрібно змінити нинішню радянську систему побудови війська та посилити мотиваційний пакет для бійця, гарантувавши гідні соціальні стандарти.

Лише армія може зупинити агресію Путіна і змінити ситуацію – Бадрак
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:48 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Як Ви вважаєте, чи здатна буде Україна чинити гідний опір агресору із контрактною армією?

Валентин Бадрак
Валентин Бадрак

– Коли ми говоримо про здатність українського війська бути гідним фактором стримування, то передусім важливо усвідомити, якою може бути агресія. Сьогодні ми маємо війну третього покоління. Сьогодні українське військо створене за радянськими принципами з величезною, з надмірною, на мій погляд, кількістю – 280 тисяч військовослужбовців. Воно дійсно здатне зупинити ворога, якщо йдеться саме про таку війну. Але ми знаємо й те, що ворог готується до застосування більш технологічних систем: авіаційних, ракетних комплексів, вертолітної техніки, тому це є досить проблематичним. Ми завжди наполягали на тому, що Україна є такою державою, що потребує саме професійної армії. Її ядро може становити дійсно контракція, як ми називаємо у Збройних силах, ці зусилля можуть стати передумовою створення професійної армії, тому що контрактна і професійна – це різні речі.

Професійна армія в Україні буде тоді, коли понад 50% сержантського і солдатського складу будуть становити люди, які відслужили вже понад 3 роки. Тобто це не так легко зробити. Сьогодні, дійсно, у нас на контракт ідуть переважно особи, які мають проблеми з працевлаштуванням. І тому існує ще одна проблема – невирішене на цей час питання територіальної оборони. У нас відповідний законопроект лежить вже рівно рік і знаходиться в такому стані, що у нас немає сподівань, що він буде розглянутий. Тому що влада сьогодні побоюється надати місцевим органам влади можливості та преференції для того, щоб здійснювати підготовку мобілізаційного ресурсу.

Для того, щоб Україна перестала бути вразливою мішенню для Росії, потрібна професійна армія

Україна і українська армія готова буде надати відсіч агресії третього покоління, тобто тій, яка нині здійснюється. Але для того, щоб Україна перестала бути вразливою мішенню для Росії, потрібна професійна армія. На мій погляд, це має армія чисельністю до 150 тисяч осіб.

Крім того, має бути вирішене питання підготовки мобілізаційного ресурсу за рахунок місцевих органів влади, за рахунок місцевої територіальної оборони. Це може бути мобресурс, який і в загрозливий період буде поповнювати можливості самої армії, тобто розгортання тих бригад, яке буде заплановане на період ведення масштабних військових дій. Моя загальна ідея полягає в тому, щоб змінити підходи до створення цього ядра професійної армії: змінити цю соціальну нерівність. 7 тисяч гривень – не є мотиваційнім пакетом.

– А що має стати мотивацією, щоб армія поступово ставала дійсно професійною? Адже ми розуміємо, що процес розтягнутий в часі.

Сам факт того, що влада визнає необхідність створення контрактної армії і поступового переходу на професійну армію, є дуже позитивним моментом

– Сам факт того, що влада визнає необхідність створення контрактної армії і поступового переходу на професійну армію, є дуже позитивним моментом. Це є фактично зміною свідомості вищого військово-політичного керівництва, яке розуміє або нещодавно зрозуміло, що дипломатичним шляхом вирішити цю проблему неможливо. Лише армія, як інститут стримування, може зупинити агресію Путіна і змінити ситуацію. Щодо термінів, то сьогодні важливим моментом є те, що йде війна і можна пришвидшити перехід на професійну армію. Світовий досвід – це 5-7 років. Ми можемо зробити це за 4 роки. Але, на жаль, я мушу констатувати, що 2 роки війни втрачені для створення професійної армії. І той факт, що у нас армія будувалася до сьогоднішнього дня за радянським типом і налічує 280 тисяч – це є абсолютною помилкою військово-політичного керівництва. Але сьогодні йде поступовий перехід на контрактну армію, професійну – це є дуже позитивним моментом.

Повертаючись до мотиваційного пакету: повинно бути змінено ставлення до самої армії, тоді і вимоги до військовослужбовців зміняться. Усі проблеми, які існують, можна побороти, якщо створити зовсім інших підхід, а саме створити мотиваційний пакет – це близько 15 пунктів, серед яких важливими є можливість отримання на пільгових умовах житла, можливість ранньої пенсії для військовослужбовців, наприклад, через 15 або 20 років для солдата-сержанта. Можливість медичного забезпечення, страхування, освіти для військовослужбовця або членів його родини, якщо він не скористався цим правом.

* * *

Як повідомлялося, президент Петро Порошенко підписав указ про звільнення в запас військовослужбовців, мобілізованих у рамках 5-ї хвилі і пообіцяв, що демобілізованих замінять контрактниками.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG