Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк у США: основне – реформа фіскальної служби, зокрема митниці


Арсеній Яценюк під час візиту у США влітку 2015 року (ілюстраційне фото)
Арсеній Яценюк під час візиту у США влітку 2015 року (ілюстраційне фото)

Колишній прем'єр прибув у Вашингтон на запрошення Білого дому

Реформа Державної фіскальної служби в цілому й митниці зокрема – одна з головних у дорожній карті між Україною і США. Про це у Вашингтоні заявив колишній прем'єр-міністр України ​Арсеній Яценюк. Лідер «Народного фронту» перебуває у США на запрошення Білого дому.

Колишній прем’єр-міністр України нагадав, що минулого року підписано план дій щодо залучення американських інвестицій до української економіки.

«Американський уряд допомагав і далі допомагатиме українському народу. І зараз все залежить виключно від українських політиків, чи будуть вони далі демонструвати свою волю до змін в країні», – наголосив Яценюк після завершення зустрічей із міністром торгівлі США Пенні Пріцкер та міністром фінансів Джейкобом Лью.

«Тепер треба говорити про майбутнє. І наша дорожня карта з Міністерством торгівлі США потребує подальшого виконання. У першу чергу, це – дерегуляція. І основне, на чому ми сконцентрувалися, – це реформа Державної фіскальної служби і найголовніше – митниці», – наголосив він.

Арсеній Яценюк підкреслив, що американський уряд виділяє фінансові ресурси і технічну допомогу для реформування української митниці, «щоб побороти там корупцію, щоби спростити митні процедури і щоб зробити українське податкове законодавство і українську податкову службу наближеними до платників податків, як це зроблено у США».

«Тому підтримка уряду і підтримка українській державі з боку Сполучених Штатів Америки в реформуванні митної і податкової служби – це зараз не просто задекларовано, а під це виділилися кошти і команда людей, які працюють в Державній фіскальній службі», – додав колишній прем'єр.

Арсеній Яценюк також зазначив, що під час перебування на посаді прем’єр-міністра він у співпраці з міністром фінансів США Джейком Лью провели одну з найбільших реструктуризацій боргів у світовій історії.

«Україна списала 20% боргів. Завдяки цьому ми зекономили мільярдні кошти в державному бюджеті, які направляються на українських військовослужбовців та пенсіонерів, які зараз можуть використовуватися на те, щоб українська економіка розвивалася», – сказав Яценюк.

«Так, як ми два роки тому і спрогнозували, українська економіка нарешті вперше почала демонструвати позитивні сигнали», – підкреслив він.

Яценюк наголосив на необхідності рухатися далі, насамперед у виконанні програми співпраці з міжнародними фінансовими інститутами і в першу чергу – з Міжнародним валютним фондом.

Арсеній Яценюк зазначив, що під час візиту до Вашингтона проведе зустріч із першим заступником директора-розпорядника МВФ Дейвідом Ліптоном.

Арсеній Яценюк також наголосив на необхідності того, щоби «український парламент і українські політики продемонстрували свою відданість реформам». «Не на словах, а через ухвалення відповідних законів, як ми їх ухвалювали два роки поспіль», – додав колишній глава уряду.

Яценюк перебуває у Вашингтоні на запрошення Білого дому. У ході візиту заплановані зустрічі з низкою американських законодавців.

У вівторок, 28 червня, відбудеться зустріч Арсенія Яценюка з віце-президентом США Джозефом Байденом. За даними Української служби «Голосу Америки», на порядку денному переговорів Арсенія Яценюка з Байденом – питання подальшого процесу запровадження реформ в Україні та виконання Мінських угод.

Перший день візиту Яценюка у Вашингтон:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG