Доступність посилання

ТОП новини

Дипломатичний пінг-понг між Туреччиною і Росією


Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган (ліворуч) та президент Росії Володимир Путін
Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган (ліворуч) та президент Росії Володимир Путін

Москва та Анкара помирилися через півроку після збитого на кордоні російського літака

Між Анкарою та Москвою вперше потеплішали відносини після збиття російського винищувача на спільному кордоні. Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган зробив перший крок, написавши своєму російському колезі Володимиру Путіну листа з вибаченням. Утім, версії Ердогана та Путіна щодо того, кого саме стосується це вибачення, різняться. Українські ж політологи радять не переоцінювати цей крок. Анкара просто прагне знизити напругу в регіоні, а не стати найкращим другом і союзником Кремля, вважають експерти.

«Ми раді оголосити, що Росія та Туреччина домовились негайно вжити заходів, аби покращити двосторонні відносини», – оголосив прес-секретар президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана. І вже 29 червня з ініціативи російської сторони між державами відбудуться телефонні переговори. А 1 липня Росію відвідає глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу. На тлі останніх шести місяців мовчанки – це дуже швидке зближення.


Примирення відбулось після того, як турецький лідер написав Володимиру Путіну листа. За російською версією, Ердоган вибачився перед ним за збитий в листопаді 2015 року російський літак. А також турецький прем’єр, мовляв, заявив про готовність виплатити компенсацію за інцидент.

Хто перед ким вибачився?

За версією ж Анкари, Ердоган лише висловив співчуття родині збитого льотчика.

«Я хочу ще раз висловити своє співчуття і глибокий жаль родині загиблого російського пілота і кажу: вибачте. Усім серцем поділяю їхній біль. Сім’ю російського пілота ми сприймаємо як турецьку родину. Задля полегшення болю і тяжкості завданих збитків ми готові до будь-якої ініціативи», – йдеться у листі турецького президента.

Біналі Йилдирим
Біналі Йилдирим

Проте про жодні компенсації за бомбардувальник Су-24 мова не йде, додав прем’єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим. Водночас, додав, що держава «не виключає», що виплати може, зрештою, отримати сім’я загиблого. У Туреччині вже відновили розслідування щодо підозрюваного у вбивстві пілота.


Обмінявшись зауваженнями щодо неточностей, дипломатичний пінг-понг продовжив Дмитро Пєсков, речник Путіна. Він наполягає: Ердоган все ж вибачався перед російським президентом. І наголосив, що опублікований Кремлем російський переклад послання повністю відповідає турецькому тексту. Пєсков упевнений, що в цьому питанні «немає філологічних тонкощів».

Дмитро Пєсков
Дмитро Пєсков

«У посланні є і слова, пов’язані з висловленням жалю, і є слово «вибачте». Є і те, і інше. Я дійсно фахівець, і дійсно тюрколог. Запрошую вас іще раз прочитати текст на сайті (Кремля)», – наводить його слова ТАСС.

Пєсков дійсно вільно говорить турецькою і продемонстрував це турецьким медіа. Наприкінці 80-х він закінчив Інститут Азії і Африки при МДУ за спеціальністю «історик-сходознавець» та «референт-перекладач».

Це не стратегічний союз, а тактичний хід – політолог

Перед ким вибачались і за що саме, політики ще можуть уточнювати. Згодні вони в одному: Росія та Туреччина помирились. Особливо радіють російські турфірми, адже є надія повернути дуже популярний та прибутковий напрямок відпочинку.

«Ми аж звизгнули всі від радості», – прокоментувала такі новини представниця Російського союзу туріндустрії для РБК.

Підтримує Анкара контакт і з Києвом. Хоча відразу після інциденту з літаком та, відповідно, охолодженням відносин із Москвою, співпраця була значно активнішою. Після листа президент Туреччини Ердоган запевнив президента України Петра Порошенка в незмінній політичній підтримці і продовження економічного співробітництва, незважаючи на своє рішення припинити конфронтацію з Росією.

«Ми домовилися, що всі наші проекти, які існують, будуть продовжені і розширені», – Порошенко повідомив про це в коментарі журналістам.


Він підкреслив, що Туреччина залишається стратегічним партнером України, а Україна – стратегічним партнером Туреччини.

Олеся Яхно
Олеся Яхно

Ердоган зважив на Brexit та на те, що вже в листопаді у Сполучених Штатах будуть перевибори, і вирішив знизити напругу у ближньому регіоні. Так вважає політолог-міжнародник Олеся Яхно.

«Ердоган не хоче загострення відносин між Туреччиною і Російською Федерацією. Але глобально, стратегічно нема підстав вважати, що змінилась розстановка сил», – додає експерт.

По найголовніших стратегічних напрямках, зокрема щодо Сирії, Туреччина продовжує виступати в союзі з Саудівською Аравією, а не з Росією, додає Яхно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG