Доступність посилання

ТОП новини

Brexit може й допомогти Україні (світова преса)


Київ повинен підготуватися для майбутніх можливостей, які відкриють Україні шлях до Євросоюзу

Brexit може мати для України неочікувані наслідки, пише політолог Андреас Умланд для американського аналітичного центру «Атлантична рада». А чеський сенатор Томаш Їрса у своєму блозі наголошує, що українців не цікавить Brexit чи криза з мігрантами, бо у них своя війна. Тим часом польське щоденне видання Rzeczpospolita пише, що українці на першому місці серед нелегальних іноземних заробітчан у Польщі.

Які наслідки може мати Brexit для України, розмірковує у своєму блозі для аналітичного американського центру «Атлантична рада» політолог Андреас Умланд.

Результати голосування про вихід Великобританії із ЄС, окрім невизначеності та послаблення ситуації всередині Європейського союзу, впливають на Грузію, Молдову та Україну. Чи буде Європейський союз вести переговори з цими країнами про їхнє можливе членство після того, як угоди про асоціацію з ЄС будуть реалізовані?


З іншого боку, не виключено, що результати британського референдуму, можуть консолідувати європейську спільноту і змусять її переглянути ставлення до ЄС в цілому. Одними з головних недоліків євроінтеграції завжди були бюрократизм, елітоцентризм та віддаленість Брюсселя, зауважує автор, та після Brexit європейський проект знову набуває актуальності. Якщо Європейський союз, разом із Великобританією чи без неї, переосмислить та оновить свою політику на більш демократичну, то це може принести вигоду Україні.

В будь-якому випадку Україна має багато роботи вдома – в першу чергу, це втілення Угоди про асоціацію з ЄС. І Київ повинен використати наступні кілька років для того, щоб підготуватися для майбутніх можливостей, які відкриють Україні шлях до Євросоюзу.

При чому, навіть якщо Великобританія вийде з Європейського союзу, вона в будь-якому разі гратиме активну роль на світовій арені. Крім цього, Великобританія може наблизитися до неформального англомовного альянсу, до якого належать країни з проукраїнською позицією – США, Канада та Австралія. Тоді Великобританія може координувати свої санкції проти Росії спільно із цими країнами, передбачає Андреас Умланд.

Чеський сенатор Томаш Їрса після тижневого перебування в Україні ділиться своїми враженнями у блозі «Україна: всі основні проблеми залишаються» в інтернет-виданні Neviditelný pes.

За словами чеського сенатора, кожен, хто відвідує Україну поза туристичними зонами, має бути в захопленні від того, що доводиться витримувати українцям. Економіка, медіа та політика й надалі в руках олігархів, а високий рівень корупції зменшився лише трішки, стверджує Томаш Їрса. Ріст ВВП в Україні на 1-2% не покращить економічної ситуації через те, що в попередніх роках ВВП зменшився на 12%. Те саме стосується й інфляції, яку цього року втримали на рівні 12%, але минулого року вона становила 43%.

Українців, як вважає автор, не цікавлять проблеми ЄС – міграційна криза, Brexit та проблеми із єврозоною, бо набагато серйознішим є конфлікт на сході України. Крім цього, за словами чеського сенатора, українці часто порівнюють анексію Криму та війну на Донбасі із анексією Судетів, території Чехословаччини, у 1938 році нацистською Німеччиною і таку ж бездіяльність демократичного світу.

Томаш Їрса вказує на те, що ні російська, ані українська сторони не дотримуються Мінських угод – Росія зацікавлена у конфлікті, щоб мати вигідне становище на майбутніх переговорах щодо Криму, а український парламент не допускає проведення виборів на Донбасі чи надання більших повноважень територіям, які непідконтрольні українській владі.

Томаш Їрса не певний, чи кроки ЄС сприяють покращенню ситуації в Україні – спільна Угода про асоціацію передбачає квоти та мита, що ускладнює доступ до ринків українським товаровиробникам, а впровадження безвізового режиму для українців може знову відкластися.

Українці – найбільша група іноземців, які працюють в Польщі нелегально, пише польська щоденна газета Rzeczpospolita.

Вже цього року польська поліція закрила 13 нелегальних тютюнових фабрик, які стали популярними останнім часом. Із 65 затриманих іноземців – 61 українець, про це виданню сказала Агнєшка Гамелуш, прес-секретар Головного бюро розслідувань поліції Польщі.

За даними польської Інспекції праці, в Польщі зростає кількість іноземців, які працюють нелегально. У 2015 році інспектори виявили 1122 іноземців без дозволу на працю, із них 90% – українці.

Іноземці, які працевлаштовані без відповідного дозволу, часто стають жертвами кримінальних структур, які займаються торгівлею людьми. Якщо раніше вони вербували на нелегальну роботу громадян Польщі і вивозили їх до країн Західної Європи, то тепер вони звозять іноземців на роботу до Польщі. Міхал Гржелец, керівник відділу по боротьбі із торгівлею людьми Головного управління поліції Польщі, сказав виданню, що «жертв примусової праці найчастіше використовують у сільському господарстві, в гастрономії та на будівництві».

Людей, яких примушують працювати за низьку плату або й зовсім безкоштовно, насильно утримують і обмежують їхню свободу, в яких забирають паспорт, можна вважати жертвами торгівлі людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG