Доступність посилання

ТОП новини

«Першим пріоритетом для ЄС після Brexit має бути оборона й безпека» – президент Франції


Прапор Великої Британії знімають під час саміту ЄС у Брюсселі. 28 червня 2016 року
Прапор Великої Британії знімають під час саміту ЄС у Брюсселі. 28 червня 2016 року

Згуртовано й організовано рухатися далі без Великої Британії – таку лінію поведінки обрали всі лідери 27 держав ЄС – голова Європейської ради

Брюссель – Перший саміт лідерів ЄС без участі Британії відбувся у середу в Брюсселі. Майбутнє співдружності після виходу Великої Британії з ЄС (Brexit), пріоритети реформування Євросоюзу, щоб не було інших охочих «подавати на розлучення» – такі основні питання вирішували президенти й прем’єри 27 держав. Власне, «дорожню карту» після Brexit мають ухвалити в середині вересня на саміті ЄС у словацькій столиці Братиславі.


Згуртовано й організовано рухатися далі без Великої Британії – таку лінію поведінки, на переконання голови Європейської ради Дональда Туска, обрали всі лідери 27 держав ЄС. Водночас тиск на Лондон, щоб він не зволікав із офіційним початком процедури виходу з ЄС, полягатиме у повній зупинці й недопущенні до того моменту жодних переговорів та контактів із представниками Британії. Так само у держави, яка розриває тісні стосунки із ЄС, не може бути преференційного доступу до єдиного європейського ринку без участі у системі так званих «чотирьох свобод»: вільного руху людей, товарів, капіталів та послуг, додав Жан-Клод Юнкер, голова Європейської комісії.

«Внутрішнього ринку a la carte, тобто на виняткових умовах, не буде. Хто хоче вільного доступу до нашого ринку, повинен реалізувати «чотири свободи» без жодних винятків і, додам, без жодних нюансів», – заявив керівник Єврокомісії.

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер (ліворуч) та голова Європейської ради Дональд Туск під час саміту у Брюсселі. 29 червня 2016 року
Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер (ліворуч) та голова Європейської ради Дональд Туск під час саміту у Брюсселі. 29 червня 2016 року

Brexit поставив Євросоюз перед фактом: серед частини громадян зростає невдоволення кризами та застійними й бюрократичними процесами. Тож нині 27 європейських лідерів та голів євроустанов шукали, на що слід звернути особливу увагу.

Європейці мають почуватися захищеними Олланд

Франсуа Олланд
Франсуа Олланд

Першим пріоритетом для Євросоюзу після Brexit має бути оборона й безпека та охорона зовнішніх кордонів співдружності як від міграції, так і від поширення воєнних конфліктів у сусідніх державах, заявив після завершення саміту ЄС без участі Британії, президент Франції Франсуа Олланд.

Європейці мають почуватися захищеними від терористичних драм, від міграційного руху, криміналу та від існуючих поруч воєн та конфліктів, які можуть нас зачепити
Франсуа Олланд

«Європейці мають почуватися захищеними від терористичних драм, від міграційного руху, криміналу та від існуючих поруч воєн та конфліктів, які можуть нас зачепити, – вважає він. – Відомо, як ми з німецьким канцлером діємо відносно України чи участі Франції в коаліції у Сирії, Іраку та в боротьбі проти терористичного угруповання «Ісламська держава».

Одним з елементів цього процесу, на його переконання, має стати саме посилення європейської системи оборони.

Європейська співдружність має докласти додаткових зусиль у галузі своєї оборони
Франсуа Олланд

«Про це йтиметься у Варшаві на саміті НАТО, – додав Олланд. – І я не чекаю того, щоб Євросоюз повністю переклав свою відповідальність за безпеку й оборону на НАТО. Європейська співдружність має докласти додаткових зусиль у галузі своєї оборони».

Другий пріоритет, кажуть європейці, полягає в інтенсивнішому економічному рості, інвестиціях та нових робочих місцях. І останній елемент, на якому ЄС має зосередити увагу, – це дати надію європейській молоді щодо нових можливостей для навчання, обмінів, профосвіти й подальшого працевлаштування.

27 країн ЄС налаштовані на єдність і тісніші відносини Туск

Результатом червневого саміту ЄС є усвідомлення того, що історичним досягненням Європейського союзу став мир, процвітання і безпека на континенті, які стали можливими саме завдяки йому.

Нині ми розпочинаємо політичні міркування, щоб дати поштовх подальшим реформам

«Нині ми розпочинаємо політичні міркування, щоб дати поштовх подальшим реформам, відповідно до нашого стратегічного плану», – йдеться у резолюції саміту.

На переконання Туска, нині ЄС «переживає переломний момент своєї історії, але очевидно одне – лідери наших країн налаштовані на єдність та більш тісні відносини між 27 державами».

Для чіткішого оформлення плану дій після Brexit лідери держав та урядів взяли паузу до початку осені. «Ми повернемося до цього питання на неофіційному саміті ЄС 16 вересня у Братиславі», – заявили лідери Євросоюзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG