Доступність посилання

ТОП новини

Люди вичавлювали собою скляні двері – очевидець про теракт в аеропорту Стамбула


Карети швидкої допомоги біля аеропорту Стамбула після теракту. 28 червня 2016 року
Карети швидкої допомоги біля аеропорту Стамбула після теракту. 28 червня 2016 року

Репатріювати тіло загиблої в Україну родичі мають своїм коштом – консульство. Однак «Турецькі авіалінії» відшкодовують витрати пасажирам

41 людина загинула внаслідок теракту в міжнародному аеропорту імені Ататюрка в Стамбулі. Такі останні дані з Туреччини. Майже 240 людей поранені в результаті нападів. Громадяни Китаю, Йорданії, Тунісу, Узбекистану, Ірану і України були серед 13 іноземців, які загинули. Генконсульство України у Стамбулі повідомило про одну загиблу українку та ще трьох поранених українців (одну жінку і двох чоловіків), дані про постраждалих продовжують збирати. Ті, хто вцілів у страшну ніч, діляться своїми спогадами та переживаннями. Втім, туроператори заявляють, що українці не відмовляються від турів до Туреччини.


Українець Андрій Ростока летів транзитом через стамбульський аеропорт, в якому стався теракт. Він почув постріли та вибух, перебуваючи у книжковому магазині. Серед величезної кількості людей відразу здійнялась паніка. Найбільш панікували продавці магазинів та закладів, зазначає Андрій. Він відразу зрозумів, що стався теракт.

Очевидець Андрій Ростока про теракт в аеропорті Стамбула
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00


«Люди коли бігли коридорами, десь четверо скляних дверей просто проламані були, люди видавлювали їх, вибігали на трап, щоб потрапити на літак. Видавлювали їх собою», – згадує українець.

Я давав пасажирам краплі від алергії, щоб заспокоїти – Ростока

Андрій опинився в тупиковій частині аеропорту. Охорона летовища водила людей різними шляхами протягом кількох годин. Але кількатисячний натовп був неконтрольований і жахався від найменшого гучного звуку. Ба більше, люди боялися, що терористи є серед них і ним може виявитися будь-хто. Відсутність інформації на той момент – найбільша проблема, зауважує Андрій. Був ризик того, що в паніці люди просто зачавлять один одного.

Карети швидкої допомоги в аеропорті імені Ататюрка. 28 червня 2016 року
Карети швидкої допомоги в аеропорті імені Ататюрка. 28 червня 2016 року

«Я намагався заспокоювати, в мене були краплі від алергії. Вони не седативні, але хоча б як плацебо наливав у стакан. У багатьох людей руки трусилися, кожен другий такий був. Особливо люди з мовним бар’єром – бачили, що російською говориш і підходили питали, що та як, адже не говорять ні турецькою, ні англійською», – розповідає Андрій.


Люди сприймали за постріли тріск скла або падіння валізи і ладні буди бігти куди-небудь, згадує українець. Серед натовпу було багато дітей та жінок. Врешті всіх вивели через хол, в якому стався вибух, але перед цим всі пройшли паспортний контроль за правилами. Там всі побачили жахливі картини, які спецпризначенці не дозволяли знімати на фото та відео. Тих, хто намагався це зробити, змушували видаляти зображення.

«Вся підлога повністю у крові, всі ескалатори так само. Видно, що відтягували людей поскоріше. Все в диму. Зруйнована повністю центральна вхідна група, зруйновані стелі, всі вікна вибиті. Дуже потужний був вибух», – зауважує Андрій Ростока.

Аеропорт Стамбула після теракту. 28 червня 2016 року
Аеропорт Стамбула після теракту. 28 червня 2016 року

Пасажири, які вимушені затриматись, винаймали готель за свій рахунок. Але, як відзначає українець, з ним вже зв’язалась компанія «Турецьких авіаліній», яка відшкодовує пасажирам ці витрати та змінює квитки на нові. Всі таксі та громадські автобуси тієї ночі біля аеропорту відвозили тисячі людей у центр безкоштовно.

«Величезна просто кількість швидких допомог, поліції, я такої кількості ніколи не бачила. Три сотні точно було в цілому всього. І якийсь спецназ. Все навкруги ізолювали, але всередині так ніхто і не з’явився», – каже Андрій.

Українці не відмовляються від відпустки в Туреччині

Попри теракт, українці не відмовляються від відпустки в Туреччині. Найбільше відпочивальників туди летять з Одеси та Києва.

У київській турагенції «Поїхали з нами» в коментарі Радіо Свобода сказали, що своїм замовникам вони пропонують всі турецькі напрямки, окрім Стамбула.

«Зараз тури не пропонуємо, це небезпечно. А що стосується анталійського узбережжя, то нічого не змінилося, там тисячі кілометрів між ними», – зазначили в турагенції.

В одеській компанії «Хороший отдых» зазначають, що жодного дзвінка щодо скасування турів після теракту не отримували, зазначає директор фірми Олександр Довгопол.

«Перший день після цієї події в турагенціях обривають телефони люди, які хочуть щось змінити, призупинити поїздку, повернути гроші. Зараз такого немає. Вже в нас друга половина дня і жодного дзвінка немає. Хоча, наприклад, у нас десятки заброньованих турів на найближчий час», – зауважує директор одеської турагенції.

Консульство не покриває витрати рідним постраждалих чи загиблих

Генеральне консульство України у Стамбулі рекомендувало українцям тимчасово утриматись від поїздок до Стамбула. Також там продовжують збирати дані про постраждалих українців. За повідомленням консульства, одна українка 1969 року народження загинула, ще троє українців поранені (одна жінка і двоє чоловіків). Її життю і здоров’ю загрози наразі немає, повідомив генеральний консул України в Стамбулі.

Карети швидкої допомоги біля аеропорту імені Ататюрка після теракту. 28 червня 2016 року
Карети швидкої допомоги біля аеропорту імені Ататюрка після теракту. 28 червня 2016 року

Після встановлення зв’язку з рідними загиблої, вирішуватиметься питання і про репатріацію тіла в Україну, витрати при цьому лягають на родичів, зазначає Ореста Старак, представник консульської служби МЗС України.

«Консульство забезпечує встановлення контакту між рідними і постраждалими, надає в межах своєї компетенції сприяння у підготовці необхідних документів для репатріації тіла в Україну. На жаль, матеріальні видатки лежать на рідних та близьких осіб, які постраждали чи загинули. Консульство може допомагати в межах наданого йому фінансування», – відзначає Старак.

Ніхто відповідальності за напад на себе не взяв. Водночас прем’єр-міністр Туреччини заявив, що за загальними ознаками теракт в аеропорту схожий на той, що здійснили бойовики угруповання «Ісламська держава» у Брюсселі в березні цього року.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG