Доступність посилання

ТОП новини

Пустити інвесторів в українську енергетику: доречно чи запізно?


Уряд анонсував створення сприятливих умов для приватизації частини української енергетики західними інвесторами

Київ – Українські урядовці обіцяють зробити все, щоби привабити західних інвесторів в українську енергетику. Ідеться навіть про ліквідацію низки контролюючих органів та створення замість них офісу для супроводу інвестицій, обіцяє прем’єр Володимир Гройсман. У фонді держмайна стверджують, що найцікавішими активами для інвесторів можуть стати гідроелектростанції та державні теплові електростанції. Частина ж експертів визнає, що найбільша приватизація вже минула, і значну частину енергетики зосередили у своїх руках представники українського бізнесу. І вони не сподіваються, що в умовах збройного конфлікту на сході держави буде легко знайти стратегічного інвестора, готового купити українські електростанції з прицілом на їхню модернізацію.


Уряд зацікавлений у відкритій, прозорій та ефективній приватизації, причому передовсім це стосується підприємств енергетичного сектору, заявив прем’єр Володимир Гройсман під час Української енергетичної конференції, яка відбулася у четвер у Києві. Прем’єр-міністр обіцяє, що уряд жорстко реагуватиме на блокування цього процесу.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

До енергетичної конференції долучилися представники близько 80 іноземних компаній, зацікавлених інвестувати в український енергетичний сектор. Володимир Гройсман запевнив їх, що Україна послідовно поліпшує інвестиційний клімат. Зокрема, ідеться про запровадження єдиної ринкової ціни на газ, яка за словами прем’єра, мінімізувала можливості газових маніпуляцій та преференцій окремим гравцям, про поступову лібералізацію ринку електроенергії та про зрозумілі правила гри для всього бізнесу, які сприяють економічному зростанню.

Вперше за багато років українська економіка показує стабілізацію та зростання
Володимир Гройсман

«Вперше за багато років українська економіка показує стабілізацію та невелике зростання. Але ми сподіваємося на те, що суттєве зростання розпочнеться до кінця цього року і триватиме надалі, а це зробить інвестиції в Україні більш успішними. Я гадаю, що ні в кого немає сумніву, що Україна має величезний потенціал, недостатньо оцінений та розвинутий», – наголошує глава уряду.


Володимир Гройсман анонсував створення урядового офісу з підтримки інвесторів, який спеціалізуватиметься на вирішенні всіх проблем, які в них можуть виникнути в Україні.

«Ми продовжуємо співпрацю з МВФ, щоби здійснювати реформи, які змінюють Україну. Ми би дуже хотіли, щоб інвесторові було комфортно вести бізнес в Україні. Ми створюємо офіс супроводу інвестицій, який розумітиметься на питаннях бізнесу і робитиме все, щоб в інвесторів не виникало додаткових потреб. Я, як прем’єр-міністр, абсолютно не сприймаю тиску на бізнес і готовий захищати тих, хто зазнає тиску з боку контролюючих структур. Більшість із них буде ліквідована з 1 липня, і в нас постане нова контролююча система, яка не матиме радянського спадку», – обіцяє Гройсман.


Посол США в Україні Джеффрі Паєтт, який теж долучився до енергетичної конференції, виступив за приватизацію об’єктів української енергетики. За його словами, важливий не так прибуток, який може отримати держава, як припинення корупційних схем та зловживань, яке неодмінно відбувається в разі переходу державного активу у приватні руки.


«Центренерго», яке планують продати у 2016-17 роках, поліпшує свої показники

Експерти та урядовці, запрошені як спікери, обговорили з інвесторами можливості приватизації низки активів: від гідроелектростанцій та обленерго до теплових електростанцій, які лишилися в державній власності, об’єднані у компанію «Центренерго».


Ситуація у компанії поліпшилася після кризової ситуації взимку 2014-15 років, більше того, навіть імпортоване вугілля, яке постачали на заміну антрацитові з зони бойових дій на Донбасі, вдалося спалювати з прибутком, стверджує комерційний директор підприємства Ярослава Помилуйко. Процес приватизації компанії може початися восени, і на цей момент вже може розпочатися модернізація частини енергоблоків для переведення на інші сорти вугілля, які Україна нині має змогу видобувати, визнає представник підприємства.


Голова Фонду держмайна Ігор Білоус пояснив Радіо Свобода, що прихід іноземних інвесторів (за винятком тих, які пов’язані з країною-агресором) може оздоровити українську енергетику. Посадовець не виключає, що підприємство можуть продати разом, а можуть – по одній електростанції, залежно від ситуації з потенційними покупцями.

«Ми відпрацьовуємо з експертами варіанти продажу «Центренерго» як разом, так і по окремих електростанціях. Оскільки західні інвестори, з якими ми вже спілкувалися, цікавляться найбільше Трипільською ТЕС та Зміївською ТЕС, і меншою мірою – Вуглегірською, через те, що вона близько до зони бойових дій на Донбасі», – пояснює посадовець.


Велика приватизація в енергетиці вже відбулася, продаватимуть менш ласі шматки – експерт

Експерт з питань електроенергетики, Голова бюро комплексного аналізу та прогнозів Сергій Дяченко не вважає нинішній час найкращим для продажу «Центренерго» та обласних енергорозподільних компаній. Однак не виключає, що держава може отримати від цього вигоду, якщо знайде системного західного інвестора.

«Ласі шматки вже розпродані. Від «Обленерго» – лишилися окремі частинки, адже контрольні пакети вже у приватних руках. Компанію «Центренерго» – не продали раніше, бо вона просто не була тоді нікому потрібна. Половина її потужностей, – це резервні газомазутні блоки, вони запускаються час від часу, але генерація електроенергії на них є дорогою. Велика приватизація в енергетиці вже минула, причому вона пройшла майже без західних інвесторів», – визнає аналітик.

Серед ризиків від приватизації енергетичних потужностей Дяченко згадує те, що держава втратить місця в наглядових радах підприємств, і зменшить свій вплив на галузь. З іншого боку, він визнає, що українській теплоенергетиці потрібні інвестиції з розрахунку 0,3–1 мільярдів доларів на один гігаватт вихідної потужності, тобто понад 10 мільярдів на все «Центренерго». Дотепер інвестори не вкладали в таку модернізацію власних грошей, а брали їх із простих українців за рахунок підвищення тарифів, констатує експерт. Водночас низка експертів вважають приватизацію енергетичних активів кроком до конкуренції на цьому ринку, а відтак і зміцненням енергетичної незалежності України.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG