Доступність посилання

ТОП новини

«Києве, твій Uber прибув!» – міжнародну систему таксі запустили в Україні


30 червня в Україні офіційно запрацював міжнародний сервіс замовлення таксі Uber. Це безкоштовний мобільний додаток, з допомогою якого можна викликати таксі, відстежувати його, а поїздку оплатити банківською карткою. Поки сервіс працюватиме лише в Києві, а згодом, як обіцяють, і в містах-мільйонниках. Експерти позитивно оцінюють входження компанії в Україну, зазначаючи, що це оздоровить ринок таксі та зруйнує «еру договорняків» в країні.


«Києве, твій Uber прибув. Все! Від цього дня Uber офіційно працює», – оголосив про запуск бюджетного сервісу в Києві генеральний менеджер компанії в Україні Аркадій Вершебенюк.


Додаток у Києві запустили у тестовому режимі і кілька днів він працюватиме безкоштовно. Далі мінімальна вартість поїздки становитиме 40 гривень. У компанії пояснюють, 25 гривень з цієї суми становитиме базова плата, кілометр поїздки коштуватиме чотири з половиною гривні, а кожна хвилина – 40 копійок.

Бути надійним і недорогим засобом для переміщення, так пояснили свою місію українське представництво компанії.

Новий сервіс дозволяє замовити автомобіль одним дотиком до екрану смартфона. Також мобільний додаток дозволяє відстежувати його переміщення і оплатити замовлення кредиткою. Ціну за поїздку система розраховує також автоматично. Час очікування таксі становитиме близько 5 хвилин, запевняють в компанії.


Особливість сервісу полягає в тому, що водій таксі – не перевізник професійної служби, а звичайний автомобіліст. Сервіс має високі гарантії безпеки і висуває великі вимоги до водіїв, говорить Аркадій Вершебенюк. Головна, за його словами, наявність ліцензії та відсутність судимості.

Ви, бачите, хто до вас їде, номер автомобіля, фотографію людини, як його звати, його рейтинг в системі

«Пасажир, тобто ви, бачите, хто до вас їде, номер автомобіля, фотографію людини, як його звати, його рейтинг в системі і бачите скільки часу займає очікування. Далі він приїжджає, ви вітаєтеся, сідаєте, кажете, куди вам треба їхати. Їдете скільки і куди вам треба. Завершуєте поїздку, кажете «Дякую», виходите з автомобіля. Все! Гроші з картки списуються автоматично».

Аркадій Вершебенюк сподівається, у майбутньому платформа стане реальною альтернативою особистому автотранспорту. А водіям-партнерам, які шукають додаткові джерела доходу та гнучкий графік роботи, надасть значні можливості.


Фідбек – один з принципів роботи системи

Після кожної поїздки пасажир і водій оцінюють один одного за п’ятибальною шкалою. Наявність фідбеку – один із принципів роботи системи, говорить менеджер з комунікацій компанії Євгенія Шипова. Відтак водії боряться за свої п’ять зірок, оскільки через низькі оцінки їх можуть навіть відключити від системи.

«Це не просто якісь зірочки і циферки – це насправді рейтинг водія і якщо він падає, то з ним треба попрацювати. Приміром, у Мінську, якщо у водія оцінка нижче позначки 4,6, то з ним працюють, якщо робота не покращується – його відключають від системи», – говорить Шипова.

Ми обов’язково інструктуємо, що водії мають цікавитися, як почуває себе користувач: не жарко, не холодно, щоб музика була приємна

Напередодні кількадесят водіїв вже пройшли відбір, відвідали тренінги та активували свої акаунти.

«Ми обов’язково інструктуємо, що водії мають цікавитися, як почуває себе користувач: не жарко, не холодно, щоб музика була приємна, якщо пасажир втомився, водій не повинен розповідати історію свого життя. Такі тренінги проходять вони обов’язкові для всіх водіїв, які підключаються до системи», – розповідає Євгенія Шипова.


«Це класно» – Кличко про Uber

Першим пасажиром сервісу став мер міста Віталій Кличко. На презентацію він приїхав на Uber-таксі.

«Я дуже радий стати першою людиною в нашому місті, яка змогла скористуватися сервісом Uber. Можу сказати: Це класно! Я дуже радий, що Київ долучився до 450 міст світу, де працює Uber. Я сам постійно користуюся Uber за кордоном і знаю наскільки комфортний цей сервіс», – каже Кличко.


За словами мера, система здатна зробити цей бізнес прозорим та легальним. Натомість сьогоднішні надходження від ринку перевезень у бюджет міста мер називає «смішними». Для підтвердження цього під час виступу телефонує у фінансовий відділ мерії.

«Ви чуєте мене? Повторіть інформацію: скільки у нас зареєстровано таксистів. Скільки місто Київ отримує податків? – запитує Віталій Кличко, – Фізичних осіб, платників податків у місті зареєстровано 164 людини. І все разом, за оперативною інформацією, яку я отримав від податкової служби, склало 26 тисяч гривень».

Ми йдемо від кеша. Скрізь корупція, де йде нереєстрований потік грошей. Наше завдання – все перевести все електронний вигляд

«Ми йдемо від кеша. Скрізь корупція, де йде нереєстрований потік грошей. Наше завдання – все перевести все електронний вигляд. У цьому випадку кожна поїздка фіксується, кожна сплачена гривня – фіксується і кожна людина, яка отримує зарплату, офіційно платить податки», – підсумовує мер Києва.

Втім, появі компанії в Україні передували протести київських таксистів, які стверджували, що це зажене й так мізерну кількість легальних перевізників у тінь.


Uber завершить «еру договорняків»

Таким чином оздоровлюються ринки. Тому, я думаю, існуючим службам, які мають свої автопарки, які піклуються про своїх водіїв і пасажирів, хвилюватися нічого
Ілля Кенігштейн

Прихід такої потужної компанії свідчить про те, що в Україні завершується «ера договорняків» і починається ера «правильної конкуренції», говорить менеджер у сфері інформаційних технологій Ілля Кенігштейн. Це дає надію, що в Україні економіка почне виправлятися, каже він.

«Таким чином оздоровлюються ринки. Тому, я думаю, існуючим службам, які мають свої автопарки, які піклуються про своїх водіїв і пасажирів, хвилюватися нічого, у них є своя клієнтура. А що стосується посередників, їм доведеться свої моделі передивлятися. Це їх, звісно, не дуже радує. Додам одне, нічого поганого точно не станеться. Сильні стануть ще сильнішими, а не здорові хворі моделі підуть» – каже експерт.


Кияни, які вже скористатися платформою і викликали таксі, повідомляють, що зробити це було доволі складно. У компанії труднощі пояснюють гігантським попитом. І зазначають, зараз активно опрацьовують ті тисячі заявок, які надійшли від водіїв. Тож скоро перевізників у системі стане більше.


Система вже охоплює близько 450 міст у 75 країнах світу. За словами представників компанії, почавши з нуля п’ять років тому, нині компанія заробляє на ринку більше, ніж вся індустрія таксі.

Як таксисти ставляться до сервісу Uber? (опитування)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG