Доступність посилання

ТОП новини

Головування Словаччини у ЄС може стати максимально корисним для України – експерт


Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер (ліворуч) та прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо під час прес-конференції у Братиславі. 1 липня 2016 року
Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер (ліворуч) та прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо під час прес-конференції у Братиславі. 1 липня 2016 року

Прага – Першого липня Словаччина вперше перебрала у Нідерландів головування в Європейському союзі. Перебрала у чи не найскладніший в історії ЄС період, коли Європу захопила потужна еміграційна хвиля, а також про вихід з ЄС на референдумі заявили британці, громадяни однієї з ключових країн ЄС. Лише півроку матиме Словаччина для того, щоб втихомирити дезінтеграційні настрої всередині ЄС, владнати проблеми з емігрантами і заспокоїти світ за своїми кордонами, принаймні у сфері економічної співпраці. Головною подією цього півріччя буде саміт лідерів 27 держав ЄС, який має відбутись у вересні цього року в Братиславі.


Наскільки стабільною буде Словаччина в ролі головуючої в Європейському союзі, залежатиме також і від того, чи вдасться уряду, зокрема прем’єрові Роберту Фіцо, домовитись з опозицією, яка вимагає відставки міністра внутрішніх справ Роберта Калиняка, звинувачуючи його в корупції. Для Роберта Фіцо це серйозна пересторога.

Словаччина адміністративно є достатньо технічно готовою для того, щоб з головуванням впоратись

На думку директора Дослідного центру Словацької асоціації зовнішньої політики Олександра Дулеби, «для головування в ЄС важливою є стабільність влади. Особисто я вважаю, що це скандал і велика внутрішньо-політична проблема, але думаю, що опозиція не досягне відставки міністра Калиняка до кінця цього року. До того ж, Словаччина адміністративно є достатньо технічно готовою для того, щоб з головуванням впоратись».

– Крім складного становища з біженцями в Європі, є нова велика проблема – Brexit, вихід Великобританії з ЄС. Як головуючій в ЄС Словаччині шукати вихід із цієї ситуації?

Успіх чи неуспіх, правильне чи не правильне рішення не буде залежати лише від Словаччини. Це має бути угода всіх країн-членів. В цьому бачу роль Словаччини, швидше, як технічну роль

– Словаччина в ролі головуючої країни в ЄС буде доглядати за дотриманням угоди. Це означає, що всі ключові питання, чи щодо зміни політики надання політичного притулку, чи щодо проблеми Brexit, вона буде представляти всі країни-члени ЄС, тобто вестиме цей напрямок. Успіх чи неуспіх, правильне чи не правильне рішення не буде залежати лише від Словаччини. Це має бути угода всіх країн-членів. В цьому бачу роль Словаччини, швидше, як технічну роль.

– На Вашу думку, чи вдасться головуючій Словаччині до кінця року загальмувати дезінтеграційні процеси в ЄС, втримати Європейський союз від нових референдумів щодо виходу з нього?

Словаччина в жодному випадку не робитиме труднощів. Ключовою справою є імплементація Угоди про асоціацію

– Словаччина робить все для того, щоб країни-члени ЄС досягли згоди між собою в тому, як просуватись далі, як будувати відносини з Великою Британією. Але це не залежить тільки від Словаччини, потрібно досягти згоди всіх 27 урядів.

– У якій мірі головування Словаччини в ЄС може бути корисним для України, чи можна чекати підтримки Словаччиною інтеграції України до ЄС?

– Словаччина в жодному випадку не робитиме труднощів. Ключовою справою є імплементація Угоди про асоціацію. Що стосується санкцій проти Росії, то це рішення вже було ухвалене в червні, тобто санкції будуть продовжені до січня 2017 року. Можливо, що питання санкцій стане знову наприкінці словацького головування, в грудні. Побачимо, як будуть виконуватись Мінські угоди – це головна справа.

Словацьке головування може стати максимально корисним, тому що підтримка європейської інтеграції України є складовою програми

Також важливо, щоб Україна у співпраці з групою підтримки, яку встановив Європейський союз для підтримки реформ, щоб ця співпраця була успішною, щоб Україна була здатною реалізувати реформи, про які було домовлено. В цьому сенсі думаю, що словацьке головування може стати максимально корисним, тому що підтримка європейської інтеграції України є складовою програми.

Потрібно також пригадати, що одним із пріоритетів словацького головування є тема, яка сформульована так: «Європейський союз як глобальний актор». Під цією темою передусім маємо на увазі підтримку політики розширення ЄС і також поглиблення відносин зі сусідами.

Чи буде успішним головування, це буде залежати від здатності країн-членів ЄС домовлятись

– І все ж, на Вашу думку, що є головним інструментом для успішного головування в ЄС?

– Звичайно, чи буде успішним головування, чи вдасться досягнути якогось прогресу, це буде залежати від здатності країн-членів ЄС домовлятись, а не тільки від Словаччини.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG