Доступність посилання

ТОП новини

Захищав Україну. Оплески для воїна-співака Василя Сліпака


Львів – Тисячі львів’ян 1 липня оплесками, стоячи на колінах, співаючи українських пісень, провели в останню путь співака Паризької національної опери Василя Сліпака, який загинув від кулі снайпера 29 червня, воюючи у складі Добровольчого українського корпусу «Правий сектор». Василь Сліпак був уродженцем Львова, тут навчався в консерваторії, тут провели його у вічне життя.


Таких оплесків, які львів’яни подарували оперному співакові Василеві Сліпаку, у Львові не чули. Артиста проводжали від Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, стаючи на коліна, схиляючи голови, вигукуючи «Герої не вмирають!». А хорова капела «Дударик», учасником якого він був у Львові, прощалася піснями. Провести друга у вічний світ прийшли його однокурсники з львівської консерваторії і колеги з львівської опери.

Оперного співака, воїна-добровольця Василя Сліпака поховали у Львові (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00
Він був цільною людиною і ніколи нічого не робив чогось на половину. Він дуже хотів бути потрібним, йому дуже не подобались просто слова
Гійом Дюссо


Ще у травні Василь Сліпак виступав з концертом у Франції, а потім вирушив на Донбас, плануючи там півроку захищати Україну. Але в бою у ніч на 29 червня куля снайпера обірвала його життя.

Артист Паризької опери Гійом Дюссо каже, що намагався «захистити» друга від поїздки до України. «Я його запитав, чи нема у нього щось більш важливішого у Франції, щоб не їхати, я хотів так його захистити. Але він був цільною людиною і ніколи нічого не робив чогось на половину. Він дуже хотів бути потрібним, йому дуже не подобались просто слова, які нічого не міняли», – говорить Гійом Дюссо.

Він приїхав в Україну, щоб боротись, він герой. Я мав шанси з ним співати на сцені
Гійом Дюссо

В його спогадах товариш залишиться талановитим і блискучим співаком, веселим, людиною, яка дотримувалась слова, прагнула свободи, не терпіла несправедливості.

«Він приїхав в Україну, щоб боротись, він герой. Він почав гарну кар’єру у національній опері у Парижі і скрізь у Франції. Я мав шанси з ним співати на сцені, він вмів поєднувати всі риси характеру і свою діяльність», – каже друг із Франції.

Василь Сліпак пішов свідомо воювати

Рідні часто його запитували, для чого йде воювати. Адже він талановитий співак, зі статусом, робить кар’єру, є найкращим послом України, пропагує у Європі українську культуру. Однак у відповідь чули, що він не може займатись благодійництвом, агітувати європейців допомагати Україні, не воюючи там, не розуміючи ситуацію.

Василь Співак (фото зі сторінки у фейсбуці самого Василя Співака)
Василь Співак (фото зі сторінки у фейсбуці самого Василя Співака)

30 червня президент України Петро Порошенко посмертно нагородив Василя Сліпака орденом «За мужність» І ступеня.

Сподіваюсь, що від сьогодні добровольці, які воюють за незалежність, матимуть такі ж права, як всі решта воїнів України
Орест Сліпак

«Я сподіваюсь, що від сьогодні добровольці, які воюють за незалежність, матимуть такі ж права, як всі решта воїнів України», – наголосив Орест Сліпак, брат загиблого.

Орест Сліпак розповів, що Василь ніколи не був членом ніякої партії, допомагав воїнам всіх видів Збройних сил, Нацгвардії, «Правому сектору», всім військовим формуванням, які боролись за незалежність.

Співак Василь Сліпак (крайній праворуч)(фото із соцмереж)
Співак Василь Сліпак (крайній праворуч)(фото із соцмереж)

«Він загинув, воюючи у «Правому секторі», раніше воював в іншому угрупованні. Василь Сліпак не залишав співацьку діяльність, він співав і приїжджав на фронт, співав і приїжджав», – говорить брат.

Орест Сліпак про загиблого брата
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00
Патріотом треба бути таким, як був Василько, який не сховався за французьке життя, де жив майже 20 років, він жив кожною хвилиною Україною
Олег Лихач

Василь Сліпак спілкувався сімома мовами, в його будинку під Парижем гостювали зірки Голівуду. Він займався волонтерством, двічі по місяцю приїжджав добровольцем на Донбас. Третій раз планував воювати півроку. Не склалось…

«Як шкода, що ми не могли організувати його виступ на сцені львівської опери… Патріотом треба бути таким, як був Василько, який не сховався за французьке життя, де жив майже 20 років, він жив кожною хвилиною Україною, сюди приїжджав. Це співак, це велика людина, – каже друг Василя, співак львівської опери Олег Лихач, який їздить із концертами на Донбас.

(Відео «Громадського телебачення»)

Поховали співака-воїна на Личаківському цвинтарі, на полі почесних поховань, де спочивають десятки загиблих на Донбасі українців. Смерть французького співака, українця, заставила замислитись багатьох людей.

Фотогалерея: Воїн. Співак. Український націоналіст

(Відео: TheUAKate)

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG