Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокуратура хоче показати, що може обійтись без НАБУ – Каленюк


Київ – Керівники Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і Національного антикорупційного бюро закликали Верховну Раду дозволити затримання депутата Олександра Онищенка. За їхніми словами, у них – достатньо доказів організації ним схеми розкрадання газу. Також антикорупціонери повідомили проміжні результати справи щодо військового прокурора Костянтина Кулика, підозрюваного у незаконному збагаченні. Депутати, однак, висловлюють сумнів, що знайдеться достатньо голосів для арешту їхнього колеги, а деякі з них вже звинуватили антикорупціонерів у розвалюванні інших резонансних справ Генпрокуратури.


Регламентний комітет надав попередній позитивний висновок про притягнення до відповідальності депутата Олександра Онищенка у справі щодо «Укргазвидобування». Про це розповів на брифінгу керівник спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький. За його словами, доказів є достатньо, однак у прокурорів залишаються побоювання, що парламент не ухвалить дозволу на арешт Онищенка.

Назар Холодницький
Назар Холодницький

«Дійсно є колізія через те, що закон України про регламент не відповідає Кримінальному процесуальному кодексу, – пояснює Холодницький. – Тому, як би ми не вчинили, нам би дорікали, що щось не так, оскільки арешт як запобіжний захід, який передбачений законом про регламент, на даний час у чинному КПК не передбачений. Але враховуючи те, що щодо зняття недоторканності основним є закон про регламент, було подано подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності та арешт».

Артем Ситник
Артем Ситник

За словами Холодницького, детективами НАБУ та антикорупційної прокуратури затримано 11 фігурантів згаданої газової схеми, 10 із них заарештували на 60 днів. Очільник Антикорупційного бюро Артем Ситник говорить про спротив у розслідуванні цієї справи, зокрема, із використанням «тітушок», які, на думку Ситника, мали викрасти деяких із фігурантів, коли їх відпускали під заставу, тому зараз ці люди – під вартою.

Справу Онищенка можуть розігрувати у політичній дискусії – Лещенко

Деякі депутати, зокрема, голови двох фракцій Юлія Тимошенко та Олег Ляшко розкритикували діяльність антикорупціонерів, а Тимошенко ще й назвала справу щодо «Укргазвидобування» «замовною».

Допускаю, що Онищенко зараз максимально інвестує в політиків, які готові займатися дискредитацією правоохоронних органів, які розслідують його злочини
Сергій Лещенко

Існує дуже серйозний ризик того, що справу Онищенка будуть розігрувати у політичній дискусії, апелюючи до того, що комітет дав дозвіл на притягнення до відповідальності, але не арешт, і Рада не дозволить його затримати, вважає депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Сергій Лещенко.

«Я допускаю, що Онищенко зараз максимально інвестує в політиків, які готові займатися дискредитацією правоохоронних органів, які розслідують його злочини», – каже він.

Прокурор Кулик за півтора роки витратив більше, ніж заробив за п’ять – Грищук

Також під загрозою ще одне розслідування – у справі військового прокурора АТО Костянтина Кулика, звинуваченого у незаконному збагаченні, розповів перший заступник керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук.

«Якщо говорити цифрами, то є калькуляція по зарплаті Кулика за п’ять років – 1 мільйон 600 тисяч він заробив, а лише майна, яке він набув за останні півтора року – це більше, ніж 3 мільйони гривень», – каже Грищук.

Він наголосив, що йдеться про період активізації бойових дій на сході України.

За словами Грищука, слідство триває з грудня, а 29 червня Кулику повідомили про підозру, але прокурор вже вчетверте не приходить на допит.

Сам Костянтин Кулик заявив «Українській правді», що йому вручили повідомлення про підозру з порушенням закону.

Депутат від «Блоку Петра Порошенка» Валерій Карпунцов раніше заявляв, що спроба затримати Кулика і справа проти нього зриває справу проти Сергія Курченка, яку вів цей прокурор.


В інтерв’ю «Громадському радіо» він називає це «публічним з’ясуванням стосунків між Генеральною прокуратурою і НАБУ» і додає, що, на його думку, розділення цих органів є штучним.

ГПУ намагається конкурувати із новоствореними антикорупційними органами – Каленюк

Щодо Курченка почали близько 5 кримінальних проваджень, і раніше вони не розслідувались військовою прокуратурою, а передати одну із них Кулику – це було рішення теперішнього генпрокурора Юрія Луценка, зауважила у коментарі Радіо Свобода Дарина Каленюк із «Центру протидії корупції».

Дарина Каленюк
Дарина Каленюк

«Це конкуренція з ГПУ, яка намагається показати, що вона може розслідувати корупцію, і НАБУ не потрібне, і що Антикорупційна прокуратура не потрібна. Дуже багато з’являється резонансних арештів, затримань, обшуків, які проводяться Генеральною прокуратурою, у першу чергу – військовою прокуратурою, в кримінальних провадженнях, де підслідність, взагалі, визначається за Національним антикорупційним бюро», – вважає вона.

На переконання експерта, реальні результати діяльності як Генпрокуратури, так і нових НАБУ і Антикорупційної прокуратури, українці, однак, зможуть побачити лише після того, як суди винесуть рішення щодо корупціонерів і вони понесуть покарання. А затримання і обшуки, за її словами, це тільки початок.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG