Доступність посилання

ТОП новини

Вивезення екс-«айдарівця» Лихоліта з суду і далі заблоковане


Ситуація у залі Печерського райсуду станом на ранок суботи, 2 липня
Ситуація у залі Печерського райсуду станом на ранок суботи, 2 липня

Активісти і низка депутатів Верховної Ради продовжують блокувати вивезення з суду колишнього начальника штабу батальйону «Айдар» Валентина Лихоліта, якому цієї ночі Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід у вигляді 2 місяців утримання під вартою.

Вони вимагають звільнення Лихоліта. Захист колишнього «айдарівця» називає справу проти нього сфальсифікованою.

Як пояснив у коментарі Радіо Свобода адвокат Валентина Лихоліта Андрій Мамалига, його підзахисному інкримінують вчинення злочинів за ст.257 («бандитизм»), ч.4 ст.187 («розбій, спрямований на заволодіння майном у великих чи особливо великих розмірах або вчинений організованою групою, або поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень»), ч.3 ст.289 («незаконне заволодіння транспортним засобом, вчинене організованою групою або поєднані з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або якщо вони завдали великої матеріальної шкоди»), ч.3 ст.146 («незаконне позбавлення волі або викрадення людини, вчинене організованою групою, або такі, що спричинили тяжкі наслідки»), ч.3 ст.28 («вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією») та ч.3 ст.357 («незаконне заволодіння будь-яким способом паспортом або іншим важливим особистим документом»).

Андрій Мамалига підтвердив, що по одному з епізодів справи потерпілим визнано мера Сєвєродонецька Валентина Казакова.

За повідомленням кореспондента Радіо Свобода, активісти, серед яких – побратими Валентина Лихоліта з добровольчого батальйону «Айдар», принесли під суд намет, але правоохоронці не дали їм його встановити.

Намет, який хотіли встановити перед входом у суд
Намет, який хотіли встановити перед входом у суд

На запитання Радіо Свобода про те, на який розвиток ситуації розраховує захист в умовах блокування виконання рішення суду, Андрій Мамалига зазначив, що він і його підзахисний сподіваються на клопотання прокуратури щодо зміни запобіжного заходу на такий, що не пов’язаний із арештом.

У дворі Печерського райсуду Києва, 2 липня
У дворі Печерського райсуду Києва, 2 липня

«Айдар» як добровольчий батальйон базувався у Луганській області. Наразі це військове формування входить до складу Збройних сил України.

Валентин Лихоліт на момент затримання проходив службу у 72-й бригаді.

XS
SM
MD
LG