Доступність посилання

ТОП новини

Податок на розподілений прибуток перекриє виведення коштів в офшори – експерт


©Shutterstock
©Shutterstock

Міністр фінансів Олександр Данилюк анонсував запровадження нового податку із розподіленого прибутку. Серед позитивів такої новації експерти називають боротьбу з ухилянням від сплати податків, перекриття найпоширеніших каналів виведення коштів в офшори та зменшення зловживань з боку фіскальних органів. Водночас у профільному комітеті Верховної Ради кажуть про ймовірність скорочення надходжень до бюджету.

ЗАВАНТАЖИТИ

Міністерство фінансів України розглядає можливість введення податку на розподілений прибуток – замість чинного нині податку на прибуток. Про це повідомив глава Мінфіну Олександр Данилюк в інтерв’ю виданню «Дзеркало тижня». За його словами, урядовці працюють над цим питанням разом з експертами та представниками парламентського комітету.

«Ключовим фактором буде баланс позитивного впливу на бізнес і фіскального ефекту», – запевнив міністр.

Пропонується революційна зміна – експерт

Експерт групи з податкової реформи «Реанімаційного пакету реформ» Володимир Дубровський уточнив, що анонсовану податкову новацію в експертних колах вирішено назвати податком на виведений капітал. За його словами, нині діючий податок на прибуток насправді не працює, адже деякі підприємства доволі легко уникають його сплати, занижуючи свій фінансовий результат, а деякі, під тиском податківців, навпаки, переплачують.

Автори законопроекту якраз зосередилися на тому, щоб перекрити усі відомі канали виведення капіталів в офшори
Володимир Дубровський

«При цьому мають місце численні зловживання, здебільшого використання офшорних схем. Те, що пропонується – це революційна зміна, яка полягає в тому, що оподаткуванню будуть підлягати не якісь нараховані суми, а те, що самі власники за своїм рішенням вирішили вивести з бізнесу. Автори законопроекту якраз зосередилися на тому, щоб перекрити усі відомі канали виведення капіталів в офшори. Ми вважаємо, що це була б дуже достойна альтернатива, яка з одного боку, спростила б адміністрування і гранично зменшила можливості для довільного застосування податкових норм податківцями, а з іншого боку, перекрила б найбільший канал ухилення від податків, який є в Україні», – каже експерт.

Серед переваг нового податку, за словами експерта, також те, що ним не обкладатимуться внутрішні інвестиції всередині України, відтак це стимулюватиме їх зростання. Володимир Дубровський зазначив, що відповідний законопроект майже готовий до подання у парламент, триває його обговорення з експертами, представниками бізнесу і влади.

Побоювання і сподівання

Бізнес і суспільство ще під час минулорічного обговорення дуже позитивно сприйняли заміну податку на прибуток податком на виведений капітал, адже його суть полягає в оподаткуванні тільки тих коштів, які виводяться з операційної діяльності у вигляді дивідендів та інших подібних виплат, каже голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна. Ставка оподаткування ще дискутується, 18 чи 20 відсотків. Водночас деякі експерти висловлювали побоювання, що зміна податку негативно позначиться на доходах бюджету. Ось що на це сказала Ніна Южаніна.

За скептичними оцінками, податок на виведений капітал може складати близько 20 мільярдів гривень
Ніна Южаніна

«Дійсно, це може позначитися на надходженнях до бюджету. І поки що, за скептичними оцінками, податок на виведений капітал може складати близько 20 мільярдів (гривень) проти 50-ти, які плануються з року в рік. Нам вдалося довести, що збір податку на прибуток в існуючих умовах надскладний процес і він, скоріш за все, збирається штучно. І тому надіятися, що із року в рік ця сума буде надходити в бюджет – безглуздо», – наголосила голова профільного комітету.

Ще один гострий момент – терміни ухвалення податкових змін. Адже згідно з принципом стабільності, закладеним у Податковий кодекс, зміни до будь-яких елементів податків та зборів не можуть вноситися пізніш як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, тобто до 1 липня. Ніна Южаніна все ж сподівається, що податок на виведений капітал почне працювати вже з наступного року.

«Якби хоча б до кінця цієї сесії з’явився зареєстрований документ або він навіть був включений у порядок денний, або ще щось – це вже було би добре», – каже вона. Головне – не затягнути ухвалення рішення до листопада-грудня, щоб бізнес і податківці встигли підготуватися до змін, зійшлися на думці і парламентар Ніна Южаніна, і експерт Володимир Дубровський.

Податок на виведений капітал – не єдина новація у податковій сфері, що готується. Економіст Володимир Дубровський повідомив, що вже погоджено з Мінфіном запровадження електронного кабінету платника податків, впорядкування відшкодування ПДВ тощо. Але над новим Податковим кодексом робота не ведеться, запевнила Ніна Южаніна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG