Доступність посилання

ТОП новини

Аваков повідомив про причетність до «бурштинової схеми» на Рівненщині 32 осіб


(Shutterstock)
(Shutterstock)

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що до викритої групи працівників прокуратури, СБУ, нинішніх і колишніх працівників поліції, що прикривали незаконне видобування бурштину в Рівненській області, причетні 32 особи.

Як повідомив міністр у фейсбуці, очолював злочинне угрупування чинний заступник прокурора Рівненської області. Його головними помічниками були керівник та співробітник структурного підрозділу обласного управління СБУ. До групи входили начальник внутрішньої безпеки обласної поліції та його підлеглий, нинішні та колишні працівники поліції, голови двох райдержадміністрацій, два керівники районних прокуратур, керівники лісгоспів, а також представники криміналітету.

За даними міністра, особи, зацікавлені в незаконному видобутку бурштину на території Рівненської області, повинні були щодобово сплачувати представникам влади «данину» за дозвіл займатися незаконною діяльністю. У разі відмови сплачувати добувачів затримували, бурштин вилучали. По тому учасники схеми замінювали вилучений бурштин високої ринкової вартості на значно дешевше каміння нижчої якості та меншої фракції. Замінене каміння вони реалізовували за кордон.

За словами Авакова, масштабну спецоперацію викриття і затримання підозрюваних провели в понеділок працівники Департаменту захисту економіки Нацполіції спільно з Головною військовою прокуратурою ГП України та Службою безпеки України. Військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за низкою статей Кримінального кодексу: прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою; перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень; придбання або збут майна, завідомо здобутого незаконним шляхом; привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем; зловживання владою або службовим становищем.

Раніше в понеділок у Рівному керівники ГПУ й СБУ повідомили про викриття одного з угруповань «бурштинової мафії» на Рівненщині. За їхніми словами, вже затримані четверо високопосадових працівників правоохоронних органів, серед них заступник прокурора Рівненської області Андрій Боровик і неназваний полковник СБУ, а крім них, іще п’ята особа.

Останнім часом у Рівненській області, де є значні поклади бурштину, різко зросло його незаконне видобування.

XS
SM
MD
LG