Доступність посилання

ТОП новини

В Австрії запропонували переголосувати другий тур виборів президента 2 жовтня


Александр Фан дер Беллен (л) і Норберт Гофер (п) під час телеінтерв’ю в день другого туру виборів, 22 травня 2016 року
Александр Фан дер Беллен (л) і Норберт Гофер (п) під час телеінтерв’ю в день другого туру виборів, 22 травня 2016 року

В Австрії голова Міністерства внутрішніх справ, що в цій країні відповідає за вибори, Вольфґанґ Соботка заявив, що запропонує провести переголосування другого туру президентських виборів 2 жовтня. Остаточно дату має затвердити уряд Австрії.

1 липня Конституційний суд Австрії ухвалив переголосувати другий тур президентських виборів. Причиною стали заяви понад 60 людей про порушення в перебігу підрахунку голосів, поданих поштою, – хоча ніхто з них не надав доказів таких порушень.

Це рішення дає новий шанс на перемогу ультраправому кандидатові.

У другому турі президентських виборів 22 травня кандидат лівого спрямування Александр Фан дер Беллен переміг ультраправого Норберта Гофера лише з незначною перевагою. Фан дер Беллен здобув 50,3 відсотка голосів виборців проти 49,7 відсотка в Гофера – приблизно на 31 тисячу більше з загалом 4 мільйонів 600 тисяч відданих голосів. При цьому перемогу Александра Фан дер Беллена вирішило значне число голосів, віддане за нього поштою. Увечері в день голосування, коли були підраховані тільки голоси з дільниць, невелику перевагу мав Норберт Гофер.

Новий президент Австрії мав обійняти посаду 8 липня. Тепер від того дня, коли завершаться повноваження нинішнього президента Австрії Гайнца Фішера, й на час до обрання нового обов’язки голови держави будуть виконувати голова і двоє співголів нижньої палати парламенту Австрії, Національної ради, – одним із яких є Норберт Гофер.

72-річний Александр Фан дер Беллен, професор економіки, балотувався як незалежний, але мав повну підтримку Партії зелених. Раніше він сам очолював цю партію. Він має радше лівоцентристські переконання і виступає за стабільний та єдиний Євросоюз і за гуманне ставлення до біженців.

45-річний Норберт Гофер представляє ультраправу популістську Партію свободи Австрії, що дотримується євроскептичних і антиіммігрантських поглядів. У Європі існували побоювання, що перемогти міг саме він: у першому турі Гофер випереджав Фан дер Беллена на 14 відсотків.

В Австрії посада президента переважно церемонійна.

XS
SM
MD
LG