Доступність посилання

ТОП новини

Експерти з балістики дали суперечливі висновки у справі по розстрілах Небесної cотні


Балістичні експертизи у справі екс-беркутівців щодо розстрілу протестувальників на Майдані суперечать одна одній. Сторона обвинувачення вважає більш точною останню експертизу, що засвідчує належність зброї, з якої було вбито людей, до спецпідрозділу «Беркут». Проте сторона захисту, навпаки, посилається на висновки з первинних експертиз. За фактом розбіжностей даних у балістичних експертизах відкрите кримінальне провадження, повідомляють прокурори Генпрокуратури.

У Святошинському районному суді Києва триває розгляд справи екс-беркутівців Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського, звинувачених у розстрілі демонстрантів під час подій Майдану 20 лютого 2014 року. П’ятого липня предметом розгляду суду та суперечок між сторонами стали балістичні експертизи.

«Більш точним та об’єктивним» прокурори ГПУ називають останній висновок балістичних експертів від грудня 2015 року у справі про розстріл Небесної сотні. Згідно з висновками, деякі кулі, вилучені з тіл загиблих, були випущені зі зброї, що належала колишнім спецпризначенцям, підозрюваним у розстрілі майданівців.

Бої на Інститутській: силовики відстрілюються і тікають
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Проте ті самі балістичні експерти у первинних експертизах не робили таких однозначних висновків.

«Це фальсифікація з боку обвинувачення доказів. Окрім цієї експертизи від 16.12.2015, на яку посилається сторона обвинувачення, є 36 експертиз, які вказують на нашу користь, що нічого не встановлено, зокрема, що стріляли з автоматів, які були закріплені за спецротою «Беркут» . А перед самим закінченням досудового розслідування з’являється така експертиза», – відзначає адвокат екс-беркутівця Олександр Горошинський.

Експертів допитають у суді

Прокурори наголосили, що для з’ясування причин розбіжностей у висновках було відкрите кримінальне провадження за цим фактом.

Покарання експерти можуть понести у випадку, якщо будуть встановлені ознаки кримінального правопорушення: умисний намір фальсифікації або злочинна недбалість. Проте прокурори кажуть, що знають причину розбіжностей, і вона не залежала від експертів.

«На сьогодні ми знаємо, що це некоректна робота автоматизованої системи, яка використовувалась при проведенні первинних експертиз. На автоматизованій системі було російське обладнання, і певний час ця система не поновлювалась. В даному випадку це велике питання, чи можна говорити про необережність, якщо несправності виникали у роботі машини», – пояснив прокурор ГПУ Олексій Донський.

Прокурори звинувачують сторону захисту в маніпулюванні у цьому питанні. Як зазначає Олексій Донський, експерти, які робили перші балістичні експертизи та останні, мають з’явитися на певній стадії у суді і пояснити, чому їхні висновки так кардинально відрізняються.

Згаданим колишнім співробітникам спецроти «Беркуту» інкримінують убивство 48 людей та завдання тілесних ушкоджень ще 80 протестувальникам.

17 травня суд розпочав розгляд по суті справи проти п’яти екс-беркутівців: Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського. Їх обвинувачують у розстрілі активістів Майдану на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року. П’ятьом колишнім беркутівцям інкримінують перевищення службових повноважень, незаконне поводження зі зброєю, умисне вбивство та завдання тілесних ушкоджень активістам Майдану.

Всі п’ятеро затриманих не визнають власної вини за жодним із пунктів.

(судове засідання від 15 грудня 2015 року)

«Це акт тероризму» – допит потерпілої у справі розстрілу Небесної сотні (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

За даними Генпрокуратури, наразі вдалося ідентифікувати 25 правоохоронців, які стріляли на Інститутській. 20 із них зараз у розшуку.

Всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, із 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули 17 силовиків.

За інформацією ГПУ, в судах наразі розглядають понад 70 справ щодо злочинів під час Майдану, слідство щодо деяких триває.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG