Доступність посилання

ТОП новини

Очевидно, що «Мінськ» провалився – політолог


Зустріч держсекретаря США Джона Керрі та президента України Петра Порошенка у лютому 2015 року в Києві
Зустріч держсекретаря США Джона Керрі та президента України Петра Порошенка у лютому 2015 року в Києві

Сьомого липня, напередодні саміту НАТО, до України із візитом прибуде держсекретар США Джон Керрі. Дипломати і політологи говорять, що його завдання – обговорити зміну формату переговорів щодо припинення війни на Донбасі. Можливі також переговори щодо саміту НАТО, який стартує наступного дня після візиту Керрі, тобто у п’ятницю. В рамках заходу планується виділення Україні комплексного пакету допомоги.

​У Києві державний секретар США Джон Керрі зустрінеться із президентом України Петром Порошенком, прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом і деякими членами парламенту. Після зустрічі із президентом представник США має зробити офіційну заяву.

На порядку денному візиту – імплементація мінських домовленостей і проведення реформ. Напередодні зустрічі офіційну позицію України щодо врегулювання конфлікту на сході озвучив 6 липня міністр закордонних справ України Павло Клімкін – Україна готова до розширення місцевого самоврядування на Донбасі. Додаткові можливості ухвалені відповідним законом.

Павло Клімкін
Павло Клімкін

Це не для легітимізації тих, хто був приведений до влади в результаті присутності на Донбасі російських регулярних військ
Павло Клімкін

«Але хочу дуже чітко зазначити, що це можливості із самоврядування для українського Донбасу, тепер є не для легітимізації тих, хто був приведений до влади в результаті присутності на Донбасі російських регулярних військ», – заявив міністр. Зустріч із Клімкіним також запланована у розкладі державного секретаря США.

Візит Керрі в Україну відбудеться після його нинішнього візиту до Тбілісі, де держсекретар США обговорює питання зближення Грузії з НАТО та Європейським союзом. А вже 8 липня на саміті НАТО лідери країн Північноатлантичного альянсу зберуться у Варшаві – там вони, зокрема, визначатимуться зі стратегією стримування Росії «на східному і північному фронтах».

США виділять Україні 500 мільйонів доларів – Порошенко

Альянс також має остаточно ухвалити всеосяжний пакет допомоги для України, зокрема продовження діяльності п’ятьох трастових фондів. Президент Петро Порошенко також візьме участь у саміті, де має зустрітися із президентом США Бараком Обамою. За словами Порошенка, йдеться про виділення Україні додаткових 500 мільйонів доларів.

Олексій Мельник
Олексій Мельник

Як зазначив у коментарі Радіо Свобода експерт Центру Разумкова з питань безпеки Олексій Мельник, з часом потік військової допомоги може значно зменшитись.

«Є проблема, про яку говорять наші партнери, і, на жаль, це мало обговорюють в Україні. Ця допомога не є благодійністю і вона не може бути безкінечною. З чим постійно стикаються партнери – це, на жаль, обмежені здатності України отримувати цю допомогу і ефективно її використовувати», – заявив Мельник. Ефективність використання допомоги залежить саме від України, зауважив експерт.

Керрі хоче змінити формат переговорів по Донбасу – політолог

На думку посла України у Сполучених Штатах Америки Валерія Чалого, візит Керрі може бути пов’язаний і з бажанням розширити формат переговорів стосовно врегулювання конфлікту на сході України.

«Із держсекретарем Керрі, я думаю, ми будемо обговорювати можливість багатосторонньої зустрічі у форматі не «нормандському». Я пам’ятаю, що в Уельсі був формат «1+5», зокрема із залученням США, Великої Британії й Італії», – заявив Чалий в ефірі Радіо Свобода.

Війна на Донбасі. Наскільки відчутна для України підтримка США?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:34 0:00

Політолог Віктор Небоженко також вважає, що Керрі приїжджає в Київ для зміни формату переговорів.

«Мінськ» провалився. Треба шукати перспективи, за умов яких бойові дії на сході зменшаться
Віктор Небоженко

«Вже всі розуміють, що «Мінськ» провалився. Треба шукати перспективи, за умов яких бойові дії на сході зменшаться. Проблема Керрі у тому, як змінити формат із «мінського» на «женевський», де і США, і Росія зможуть бути безпосередньо присутніми як сторони у конфлікті між Україною і Росією», – наголосив політолог.

Про вступ України в НАТО вже не йдеться, припускає політолог. Міжнародну підтримку Україні і подальші санкцій проти Росії будуть здійснювати США, Велика Британія і Канада, а не НАТО, вважає політолог.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG