Доступність посилання

ТОП новини

Про Донбас і Крим «ми з НАТО говоримо «одним голосом» – Божок


Єгор Божок
Єгор Божок

Брюссель – «Чітка, однозначна, беззаперечна й послідовна» – саме такою є підтримка України з боку Північноатлантичного союзу. Про це Радіо Свобода заявляє виконувач обов’язків голови місії України при НАТО Єгор Божок. Він доводить, що свідченням цьому є те, що у Варшаві президент України Петро Порошенко буде єдиний із країн-нечленів, хто проведе з усіма лідерами держав-союзниць окреме засідання. Водночас український дипломат розповів не лише про політичні й практичні шляхи співпраці НАТО й українців, а й про вплив Brexit на російську агресію та про плани зустрічі у Варшаві президентів Порошенка й Обами.

Україна неєдина з держав-партнерів НАТО запрошена до Варшави, але Україна єдина з них матиме засідання в рамках саміту на найвищому рівні. Це для мене є свідченням чіткої, однозначної, беззаперечної й послідовної підтримки союзом НАТО України

– Україна неєдина з держав-партнерів НАТО запрошена до Варшави, але Україна єдина з них матиме засідання в рамках саміту на найвищому рівні, тобто засідання комісії Україна-НАТО на рівні лідерів держав та урядів. Це для мене є свідченням чіткої, однозначної, беззаперечної й послідовної підтримки союзом НАТО України. І не тільки в сьогоднішніх умовах, коли ми продовжуємо боротися з агресією з боку Російської Федерації. Але й у стратегічному плані, на перспективу.

Україна є і залишається особливим партнером НАТО, і ми розраховуємо, що за підсумками саміту наші керівники та лідери держав та урядів ухвалять рішення про подальше поглиблення цього особливого партнерства. Це з політичної точки зору. З практичної точки зору, ми за допомогою НАТО вже зробили перші кроки для зміцнення нашої оборонної здатності. Більше того, нам вдалося, незважаючи на всі зусилля Кремля, йти далі вперед. Ми зробили перші важливі реформи, включно із оборонним та безпековим секторами. Під час саміту ми розраховуємо детально обговорити із союзниками досягнуті результати й наші подальші плани на середньострокову перспективу, а також отримати від них більш серйозну й масштабну допомогу для продовження курсу на реформування оборони й безпеки України, відповідно до стандартів НАТО. Так як це зафіксовано у Стратегічному оборонному бюлетені, нещодавно підписаному президентом. До речі, ми його розробили спільно із експертною допомогою радників НАТО.

– Як у рішеннях саміту відобразиться ситуація на сході України?

Про реалії, які складаються і на сході України, і в Криму ми з НАТО говоримо «одним голосом»

– Ситуація буде відображена в абсолютно реалістичному плані. Про реалії, які складаються і на сході України, і в Криму ми з НАТО говоримо «одним голосом». Тобто всі спроби машини пропаганди Кремля змінити уяву, створити паралельну реальність не будуть мати результатів.

– Генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ назвав нові проекти з Україною, які будуть започатковані у Варшаві, зокрема говорив про протидію гібридній війні, про стратегічні комунікації… Про що саме йдеться?

– Те, що ви сказали, – це тільки два із сорока нових напрямів, по яких ми розраховуємо співпрацювати з НАТО після варшавського саміту. Президент України буде домовлятися про започаткування співробітництва за цими 40 напрямками зі своїми колегами з держав-членів НАТО.

– Чи йтиметься про планування подальших спільних навчань за участі України та НАТО?

Спільні навчання – це лише один із цілої низки механізмів реалізації співробітництва у рамках цих сорока напрямків. В Стратегічному оборонному бюлетені визначено, що до 2020 року сектор безпеки й оборони України має досягти максимальної взаємосумісності з НАТО

– Спільні навчання – це лише один із цілої низки механізмів реалізації співробітництва у рамках цих сорока напрямків. Ми говоримо про середньострокову перспективу. В Стратегічному оборонному бюлетені визначено, що до 2020 року сектор безпеки й оборони України має досягти максимальної взаємосумісності з НАТО. Це передбачає дуже широкий комплекс заходів та виконання низки завдань, які, вочевидь, нам буде значно складніше виконати самотужки. Особливо сьогодні, коли ми фактично перебуваємо у стані війни з Росією. Сорок із цих напрямів ми реалізовуватимемо за допомогою НАТО.

– Як Ви оцінюєте позицію Великобританії щодо поведінки Росії після Brexit?

– Ми не відчуваємо жодної зміни у політиці Об’єднаного Королівства стосовно України та оцінки ситуації, що склалася на сході України і в Криму через російську агресію, та відносно дій української сторони щодо захисту власного суверенітету й теритоіальної цілісності. Немає змін і у зобов’язаннях, які британська сторона постійно нам підтверджує щодо надання подальшої допомоги Україні у зміцненні її обороноздатності й сектору безпеки й оборони.

– Чи заплановані двосторонні зустрічі президента Порошенка із лідером Великої Британії?

– Ми працюємо над організацією таких зустрічей.

– Натомість, вже підтверджені двосторонні консультації з головою Білого дому Бараком Обамою. Про що йтиметься там?

Сполучені Штати чи не перші підтримали нас після початку російської агресії. Ми говоритимемо про подальшу взаємодію

– Про весь комплекс питань, які мають бути на порядку денному між справжніми стратегічними партнерами. Як ви пам’ятаєте, Сполучені Штати чи не перші підтримали нас після початку російської агресії. Ми говоритимемо про подальшу взаємодію у цьому напрямку як на двосторонній лінії, так і в рамках НАТО.

– Будемо сподіватися, що ця ж лінія перейде спадково до наступного президента США…

– Ми хотіли б, щоб Сполучені Штати залишалися надалі нашим стратегічним партнером.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG